Laddar ...
Musiketnologi : en introduktion

Musiketnologi : en introduktion

Svenska tonsättare. Daniel Börtz

Svenska tonsättare. Daniel Börtz

Varifrån kommer musiken?

238,00 kr
Skickas inom 1-2 arbetsdagar
Isbn 9789178449446
Förlag Gidlunds förlag
Publiceringsdatum 11 jan. 2016
Media format Bok
Format Inbunden
Upplaga 1
Språk Svenska
Serie Kungl. Musikaliska akademiens
Längd 264 sidor
Författare Gunnar Valkare
Alternativa produkter
av Gunnar Valkare
Bok

Ingmar Bergman ställde i sitt Sommarprogram 2004 en fråga till svenska folket: "Varifrån kommer musiken? Hur kommer det sig att vi är de enda djurena på hela jordklotet som gör musik? Och varför gör vi det?"

Han fick omedelbart en massa svar från engagerade lyssnare. Svaren speglade många olika synsätt. De flesta ville besvara frågan Varifrån?. En brevskrivare anslöt till den gamla uppfattningen att musiken är ett uttryck för universums lagbundenhet. En annan ansåg att musiken springer ur vårt inre, medan en tredje såg den som en gåva från Gud. En tänkare menade att musiken kommer ur tystnaden och återvänder dit. Men det var få som gav sig på frågan Varför?. Den inbjuder nämligen inte till metafysiska spekulationer utan kräver ett rationellt svar.

Gunnar Valkare har grunnat länge på de här frågorna och i den här boken sammanfattar han vad han kommit fram till. Han visar att musik och dans är en evolutionärt framvuxen mänsklig förmåga, som har haft och fortfarande har en avgörande betydelse i vad som gör människan till just människa. Varifrån kommer musiken? tar med läsaren på en klargörande resa längs musikens förflutna och ger en annorlunda syn på musikhistorien.

Gunnar Valkare (1943-2019) var komponist, musikforskare och professor. Han ägnade större delen av sitt liv åt att utöva och forska om både afrikansk och västerländsk musik.

Skriv din egen recension
Du recenserar:Varifrån kommer musiken?