Laddar ...
Mutant

Mutant

En senkommen resa

En senkommen resa

Smaken av arkivet

216,00 kr
Skickas inom 1-2 arbetsdagar
Isbn 9789198484953
Förlag Glänta Produktion
Publiceringsdatum 17 juni 2019
Media format Bok
Format Danskt band
Språk Svenska
Serie Mediehistoriskt bibliotek
Längd 110 sidor
Författare Arlette Farge
Översättare Andersson, Tommy
Alternativa produkter
av Arlette Farge
Bok

Arlette Farges klassiska essä är ett både personligt och akademiskt nytänkande försvar för arkivet som den främsta källan till kunskap om det förflutna. 

Arkivet är en nyckel till det förflutna, inte bara för historievetenskapen, utan även för, och till, det moderna samhället. Men vad är egentligen ett arkiv? Hur formar dokumentmassorna den bild vi kan göra oss av det förflutna, och av vårt eget nu?

Med utgångspunkt i polisförhör och domstolshandlingar från 1700-talets Frankrike påtalar Farge dubbelheten i hur ordningsmakten samtidigt som den frånkänt de allra fattigaste förmågan till självständigt tänkande också visat en oerhörd upptagenhet av att i förhör och protokoll nedteckna deras minsta avvikelse. Den varsamhet med vilken historikern bör närma sig dem som aldrig räknats som historiens subjekt utgör här tyngdpunkten i vad som utvecklas till ett personligt, kritiskt och sinnligt möte med arkivets dammiga ark.

Arlette Farge är historiker och forskningsledare i modern historia vid Centre National de la Recherche Scientifique i Paris, Frankrike. Hennes specialområde är livet i 1700-talets städer. Tillsammans med Michel Foucault har hon givit ut Le Désordre des familles (1982), som dokumenterar vanliga medborgares försök att komma till tals med makten.

Skriv din egen recension
Du recenserar:Smaken av arkivet