Laddar ...

Skrivdidaktik i alla ämnen

av Anne Håland
Bok
Läs mer
Reducerat pris 238,00 kr Ordinarie pris 280,00 kr
I Lager
Skickas inom 1-2 arbetsdagar
Mer information:
Isbn9789188149435
FörlagLärarförlaget
Publiceringsdatum18 feb. 2020
TypBok
FormatHäftad
SpråkSvenska
Original languageno
Längd328 sidor
Författare Anne Håland
ÖversättareClaesdotter, Annika
Skriv din egen recension
Du recenserar:Skrivdidaktik i alla ämnen

Ska du verkligen lära dig ett ämne, behöver du lära dig ämnesspråket och de sätt att skriva som är förknippade med ämnet. NO-ämnen har sina skrivsätt, språkämnen andra. Och dessa olika sätt att skriva behöver läraren visa sina elever, eftersom ämneskunskapen förmedlas genom dem.  

Skrivdidaktiken har utvecklats i linje med ny forskning. I boken presenterar författaren olika typer av stöttning för skrivundervisning i olika ämnen. Några exempel är iscensättning av kommunikationssituationen, modelltexter och skrivramar. Boken innehåller goda exempel från alla årskurser i grundskolan både elevtexter under utveckling och undervisningsupplägg.  

Anne Håland är universitetslektor vid Nationellt centrum för läsundervisning och läsforskning vid universitetet i Stavanger i Norge. Hon har under många år arbetat i grundskolan och i lärarutbildningen och har även hållit en rad kurser om litteraturundervisning, lässtimulans, ny litteratur och läs- och skrivinlärning.

Boken är översatt till svenska av Annika Claesdotter och de flesta handskrivna elevtexter har även återgivits på svenska av elever i motsvarande ålder.

RECENSION
"Boken är fylld med olika exempel på hur man kan undervisa och få elever att producera texter i alla ämnen. Textskrivning i skolan kommer aldrig bli som i det verkliga livet men vår uppgift är att försöka få skrivundervisningen så verklighetstrogen som möjligt när vi förbereder våra elever för en framtid efter skolan. Boken är full med inspiration till lärare som resulterar i att man genast vill testa och pröva på sina elever. Den här boken kommer användas under lång tid framåt av mig i mitt dagliga arbete."
- Tina Honnér, grundlärare F-3, Östergårdsskolan i Kållered (Bokbloggen, Pedagog Mölndal)


Innehåll

Förord till den svenska utgåvan
Inledning 

Kapitel 1 Att skriva i ämnen
Kapitel 2 Iscensättning av kommunikationssituationen
Kapitel 3 Modelltexter som stöttning
Kapitel 4 Skrivramar som stöttning
Kapitel 5 Språkkunskap som stöttning
Kapitel 6 Samtalen som stöttning
Kapitel 7 Bedömning som stöttning
Kapitel 8 Processkrivande
Kapitel 9 Sammanfattning och reflektioner

Referenser
Bildförteckning

© 2021 Karlsson E-handel AB - Orgnr: 559029-1430