Skildring av Dragsmarks kloster år 1856, E-bok

av Axel Emanuel Holmberg
E-bok
Skickas direkt via e-post

En av de vackraste ruinerna i Bohuslän finns i Dragsmark, längst ut på Bokenäset.

Här låg Dragsmarks kloster som under flera hundra år var en av de allra viktigaste platserna i medeltidens Norden.  
I den här e-boken får du läsa mer om klostrets spännande historia och dess kopplingar till ett stort antal nordiska kungar och drottningar.  

Intresset för klosterruinerna var mycket stort på 1800-talet eftersom en av medeltidens mest spridda ballader, ”Visan om riddar Axel Tordsson och sköna Valborg Ingemansdotter”,  utspelar sig här.
Det här är ett av de första vetenskapliga försöken att kartlägga hur mycket av den här romantiska visan som är verklighet – och hur mycket som är saga.

Texten i den här e-boken publicerades ursprungligen år 1856 som en bok med titeln ”Dragsmarks kloster och sagan om Axel och Valborg”. Författare är Axel Emanuel Holmberg (1817–1861) som var sin tids främste expert på Bohusläns historia. Hans mest kända verk är ”Bohusläns historia och beskrifning” (1845) och ”Skandinaviens hällristningar” (1849).

Kunskapen om konstruktionen av klostret är i dag större än då den här texten skrevs eftersom det gjordes omfattande utgrävningar i slutet av 1800-talet.

Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.

SKU 9789176771112

Mer information:

Isbn 9789176771112
Förlag Virvelvind Förlag
Utgivningsdatum 22 feb. 2016
Typ E-bok
Format PDF med Adobe-kryptering
Epub med Adobe-kryptering
Språk Svenska
Författare Axel Emanuel Holmberg
Co editor Mikael Jägerbrand