Laddar ...
Akrobaten

Akrobaten

Pappa älskar dig!

Pappa älskar dig!

Sjukvakterskan : 1857 - året då koleran drabbade Mörrum

216,00 kr
Skickas inom 1-2 arbetsdagar
Isbn 9789163386039
Förlag Norrbagge
Publiceringsdatum 3 juni 2015
Media format Bok
Format Inbunden
Upplaga 1
Språk Svenska
Längd 175 sidor
Författare Gudrun Winfridsson
Alternativa produkter
av Gudrun Winfridsson
Bok
Nya smittsamma sjukdomar har alltid varit ett gissel, ebola är det senaste hotet mot människors liv och hälsa. På 1800-talet spred koleran skräck och 1857 drabbades Mörrum i Blekinge av ett utbrott. Fattiga pigor och änkor utsågs till sjukvakterskor som skulle ta hand om dem som blev sjuka. Bokens huvudperson Inga är en av dem. Efter makens konkurs och självmord var hon helt utblottad och tog tjänst som piga på en bondgård. När koleran kommer till socknen blir hon sjukvakterska och hennes liv tar en ny vändning igen. En röd tråd i boken är hennes föreställningar om och fruktan för sjukdomen. En annan är skuldkänslorna för hur bybor drabbats hårt av den avlidne makens och indirekt hennes agerande. Dessa vävs ihop till en berättelse där också de egna framtidsdrömmarna är en central del.
"Sjukvakterskan" är en fiktiv berättelse som grundar sig på fakta om socknen och den tid då koleran drog fram i Blekinge. I ett särskilt avsnitt längst bak i boken finns en faktabakgrund med hänvisningar till källor och litteratur.

Gudrun Winfridsson är född och uppvuxen i Mörrum. Hon har tidigare mest skrivit fakta, bland annat som redaktör för tidningar om hälsa och sociala frågor. År 2009 debuterade hon med "Döden på Verket". Detta är hennes andra roman.
Skriv din egen recension
Du recenserar:Sjukvakterskan : 1857 - året då koleran drabbade Mörrum