Savage, E-bok

av Samuel Johnson
E-bok
Skickas direkt via e-post

Richard Savage (1697-1743) är en av det engelska 1700-talets mest gåtfulla gestalter. Romantiken och mystiken kring hans öde gjorde honom till en legend. Var han som han själv påstod av ädel börd, en oäkta son till earl Rivers? Var kvinnan han förföljde, först av kärlek och sedan av hat, ett omänskligt vidunder eller ett oskyldigt offer?
    Den förste som berättade Savages livsöde var ingen mindre än den unge Samuel Johnson (1709-1784). Vid den här tiden hade Johnson ännu inte blivit den berömde lexikografen och litteräre jätten ”doktor Johnson”, utan var fortfarande en fattig brödskrivare på Londons Grub Street. Under dessa hundår lärde han känna den då redan förfallne Savage, och under nattliga vandringar grundlades en komplicerad vänskap mellan de två. Resultatet blev en klassiker som har kallats ”den första moderna författarbiografin”. Johnson skildrar Savage med ärlig och frän realism. Han hyllar sin vän, samtidigt som han med en besk och lakonisk humor skildrar Savages dårskaper. Det är ett porträtt ”med vårtor och allt”.
    Detta lilla mästerverk föreligger nu för första gången på svenska. I ett efterord sammanfattas den senare forskningen kring Savage. Nya fakta kastar en intressant sidobelysning på Johnsons porträtt, som delvis förändrat bilden av den gäckande gestalten.

Översättning och efterod av Leif Jäger.

SKU 9789170409943

Mer information:

Isbn 9789170409943
Förlag CKM Förlag
Utgivningsdatum 30 jan. 2013
Typ E-bok
Format PDF med vattenmärkning
Språk Svenska
Författare Samuel Johnson
Översättning Leif Jäger