Laddar ...
Från snille till geni : den svenska kompositörsrollens omvandlingar från Kraus till måndagsgruppen och dess betydelse för synen på musik

Från snille till geni : den svenska kompositörsrollens omvandlingar från Kraus till måndagsgruppen och dess betydelse för synen på musik

Musiker och folkbildare : fem porträtt av musiker som började sin bana inom militärmusiken

Musiker och folkbildare : fem porträtt av musiker som började sin bana inom militärmusiken

Sätta visionen i verket : tanken bakom musikskapandet

227,00 kr
Skickas inom 1-2 arbetsdagar
Isbn 9789178449286
Förlag Gidlunds förlag
Publiceringsdatum 20 maj 2015
Media format Bok
Format Inbunden
Upplaga 1
Språk Svenska
Längd 214 sidor
Författare Börje Stålhammar
Alternativa produkter
av Börje Stålhammar
Bok

Musiken är fylld av symboler färger, klanger, toner, rytmer och former. Med hjälp av våra erfarenheter laddar vi symbolerna med mening som vi förmedlar till andra. Vi gestaltar. Tonsättare, dirigenter och musiker gör det genom att förverkliga en konstnärlig vision. Visionen ges liv och blir musik. De är konstnärer tonkonstnärer. Musiken och scenen är deras mötesplats. Tankar och visioner gestaltas. Musiken är redskapet. Vi får ta del av det, uppleva det, vara en del av det.

Alla har vi ett personligt förhållande till musik, en uppfattning om vad som är bra eller dåligt. Musik är kopplad till livsstil, känsla och socialt umgänge. Den är en del av identiteten. Musiken både förenar och skapar avstånd. Möten kan uppstå och utebli. Bakgrund, erfarenheter och tidigare upplevelser spelar en väsentlig roll. Musiken är en interaktiv akt av skiftande slag. Den pågår mellan människor. Vi tycker om musik och vi tycker om musik.

Boken utgår från sex tonsättare, sex dirigenter och sex musiker. I olika media reflekterar de över musiken och skapandet. I intervjuer, böcker och artiklar berättar de om hur de ser på sitt arbete, på musik och hur musikstycken växt fram. Här finns exempel på visioner och idéer, men också tankar om tolkning, hantverket i stort och de musikaliska valen. Att gestalta, kommunicera, beröra och samspela är drivkraften.

Det vi kallar musik är inte ett bestämt och avgränsat fenomen. Det är ett skeende det pågår. För den professionelle musikern är det en händelsekedja. Den består av en inre föreställning en vision som övergår till ett förverkligande, vilket i lyckade fall berör både tonkonstnär och omgivning. Här beskriver och förklarar både forskare och tonkonstnärer vad som sker.

Börje Stålhammar är professor emeritus i musikvetenskap vid Musikhögskolan, Örebro universitet.

Skriv din egen recension
Du recenserar:Sätta visionen i verket : tanken bakom musikskapandet