Laddar ...
Silas Marner

Silas Marner

Den store Gatsby

Den store Gatsby

Radetzkymarschen

77,00 kr
Skickas inom 1-2 arbetsdagar
Isbn 9789177798460
Förlag Lind & Co
Publiceringsdatum 8 maj 2019
Media format Bok
Format Pocket
Språk Svenska
Längd 427 sidor
Författare Joseph Roth
Designed by Hanson, Kerstin
Översättare Hultenberg, Hugo
Alternativa produkter
av Joseph Roth
Bok

Johann Strauss Radetzky-Marsch anger ton och titel för denna storslagna släktkrönika som skildrar tre generationer av familjen Trotta under dubbelmonarkins nedgång och fall i Österrike-Ungern.
Handlingen inleds år 1859 med slaget vid Solferino, där farfadern Josef, då ung löjtnant, räddar den unge kejsaren och därefter adlas till baron. Josef har kejsardömet att tacka för allt och förblir genom livet dess trogne tjänare. Efter honom följer sonen, juristen och kretspresidenten Frans. Han är lika trogen den habsburgska monarkin, som under hans livstid utsätts för stora slitningar mellan nationalism och konkurrerande ideologier. Sonsonen, den unge och världsfrånvände Carl Josef, stupar under första världskrigets inledande dag.
Radetzkymarschen tar sin början då det habsburgska herraväldet börjar vittra sönder och avslutas då den gamle kejsaren begravs i Kapucinerkryptan. Romanen utkom första gången 1932 och anses i dag vara en av de stora klassikerna inom världslitteraturen. Boken har även filmatiserats, bland annat 1994 med Max von Sydow i huvudrollen.  

JOSEPH ROTH (1894 1939) föddes i en judisk familj i dåvarande Österrike-Ungern. Som ung var han socialist men med åren kom han att bli konservativ, och framhöll fördelarna med den så kallade dubbelmonarkin som han växt upp under. Roth ansåg att statsbildningen genom sin multietniska grund stod som garant för utsatta folkgruppers rättigheter. Under bokbålen i Tyskland på 1930-talet brändes många exemplar av hans verk och Roth avled som politisk flykting i Paris.  

Eleganta rundmålningar, fint tecknade personporträtt, melankolisk ironi. En välsedd återutgivning av en sann 1900-talsklassiker!
Martin Lagerholm, Smålandsposten (Årets bästa böcker, kritikernas val)  

Hur kan en bok skriven år 1932 som handlar om en familjs och ett kejsardömes undergång fram till första världskriget kännas så fräsch år 2018? Svaret är att bra böcker inte åldras.
Eva Åström, Expressen Söndag  

Detta är verkligen en klassiker, som inte får bli bortglömd.
Mats Garme, Ölandsbladet

Skriv din egen recension
Du recenserar:Radetzkymarschen