Vi använder cookies för att din upplevelse ska bli bättre. Genom att klicka på knappen 'Tillåt Cookies' godkänner du cookies. Du kan hantera cookies i din webbläsare... Läs mer.

Oechslevikten, E-bok
av Gert Strand
E-bok
14,43 kr
I Lager
Format | PDF med vattenmärkning |
---|---|
Lagerstatus | finns i lager |
Isbn | 9789189674158 |
Typ | E-bok |
Förlag | Bokförlaget Exakt |
Språk | Svenska |
Författare | Gert Strand |
Illustratör | Jonathan Cowen |
Publiceringsdatum | 25 juni 2014 |
Skriv din egen recension
Oechslevikten, även kallad Oechslemätare, är vinberedningens viktigaste
mätare. I Tyskland är hela vinlagen baserad på Oechslevikten! Att brygga vin utan en Oechslevikt är som att köra bil utan ratt - man kan komma rätt.
Oechslevikten är en flytvikt “flottör” som används för att mäta hur många gram under eller över 1 kg som en liter must eller saft väger.
Oechslevikten använder man för att:
• Se när vinet är färdigjäst
• Räkna ut hur mycket alkohol som bildats i vinet
• Eftersöta vin till rätt fyllighet
• Kontrollera att vinet jäser
• Kontrollera vinets torrhet
• Se när det är dags att tappa vinet
• Se hur långt jäsningen har kommit
• Räkna ut hur mycket socker som behövs för att ge en viss alkoholstyrka
• Kontrollera så att vinet inte är övertorrt, vilket ger dålig smak, dålig fyllighet och kortare hållbarhet
• Beräkna eftersötning av vin
• Räkna ut flera sockertillsättningar på starkvin (tar man allt socker på en gång
stannar, “konserveras”, jäsningen)
• För mätning av sockerinnehåll vid jäsningens start, för att följa jäsningen
och se när den är klar.
mätare. I Tyskland är hela vinlagen baserad på Oechslevikten! Att brygga vin utan en Oechslevikt är som att köra bil utan ratt - man kan komma rätt.
Oechslevikten är en flytvikt “flottör” som används för att mäta hur många gram under eller över 1 kg som en liter must eller saft väger.
Oechslevikten använder man för att:
• Se när vinet är färdigjäst
• Räkna ut hur mycket alkohol som bildats i vinet
• Eftersöta vin till rätt fyllighet
• Kontrollera att vinet jäser
• Kontrollera vinets torrhet
• Se när det är dags att tappa vinet
• Se hur långt jäsningen har kommit
• Räkna ut hur mycket socker som behövs för att ge en viss alkoholstyrka
• Kontrollera så att vinet inte är övertorrt, vilket ger dålig smak, dålig fyllighet och kortare hållbarhet
• Beräkna eftersötning av vin
• Räkna ut flera sockertillsättningar på starkvin (tar man allt socker på en gång
stannar, “konserveras”, jäsningen)
• För mätning av sockerinnehåll vid jäsningens start, för att följa jäsningen
och se när den är klar.