Laddar ...
Tankar om den sanna skattningen av de levande krafterna

Tankar om den sanna skattningen av de levande krafterna

Simmels former

Simmels former

"Må de herrskande klasserna darra" : radikal retorik och reaktion i Stockholms press, 1848-1851

256,00 kr
Skickas inom 1-2 arbetsdagar
Isbn 9789178444236
Förlag Gidlunds förlag
Publiceringsdatum 19 mars 2020
Media format Bok
Format Danskt band
Språk Svenska
Längd 376 sidor
Författare John Björkman
Alternativa produkter
av John Björkman
Bok

Med rapporteringen från februarirevolutionens Frankrike 1848 spreds berättelser om en politiskt uppvaknande arbetarklass till den svenska debatten. Samtidigt anammade radikala kretsar i Stockholm revolutionens mest brännbara slagord och sökte med dem väcka även svenska arbetare till medvetande och kamp arbetets befrielse och borgarväldets slut. Därmed började koordinaterna för människors invanda självbilder att flyta och konturerna av ett nytt klasspolitiskt konfliktfält att framträda i Sverige.

I "Må de herrskande klasserna darra" är Stockholm skådeplatsen för en studie av de meningsstrider som följde på arbetarnas inträde som politiska aktörer i den offentliga diskursen. Boken gör en kritisk nytolkning av det turbulenta historiska skede vid 1800-talets mitt då kapitalismens tillhörande klasstruktur först började anföras som politisk mobiliseringsgrund i Sverige och förvärvade sin ställning som given referenspunkt för kollektiva identifikationer och handlingssätt.

John Björkman är idéhistoriker verksam vid Stockholms universitet. "Må de herrskande klasserna darra". Radikal retorik och reaktion i Stockholms press, 1848-1851 är hans doktorsavhandling.

Skriv din egen recension
Du recenserar:"Må de herrskande klasserna darra" : radikal retorik och reaktion i Stockholms press, 1848-1851