Laddar ...
Beethoven i Sverige : från bisarr mästare till folkkär Ludwig

Beethoven i Sverige : från bisarr mästare till folkkär Ludwig

Kåklåtar : fängelsevisor som identitetsmarkör och kulutrarv

Kåklåtar : fängelsevisor som identitetsmarkör och kulutrarv

Kungl. Musikaliska akademien och folkmusiken : en musiketnologisk undersökning

227,00 kr
Skickas inom 1-2 arbetsdagar
Isbn 9789178449644
Förlag Gidlunds förlag
Publiceringsdatum 22 nov. 2016
Media format Bok
Format Danskt band
Upplaga 1
Språk Svenska
Längd 184 sidor
Författare Märta Ramsten
Alternativa produkter
av Märta Ramsten
Bok

Kungl. Musikaliska akademien stiftades av Gustav III år 1771. Den har allt sedan dess varit en självständig och viktig musikinstitution i landet. Dess främsta uppgift har varit att främja musiklivets olika områden och fram till 1971 även ha huvudansvaret för den högre musikutbildningen i Sverige. Det är framför allt tonkonsten, den så kallade konstmusiken, som stått i centrum för akademiens arbete. Hur har då akademien och dess ledamöter ställt sig till folkmusik, jazz och populärmusik i olika former?

I denna bok är det akademiens förhållande till landets folkliga musiktraditioner som står i fokus. Inom akademien betraktades folkmusiken till att börja med som fornminnen, senare som råvara i nationell tonkonst, som legitimation för svenskhet och idag som en musikgenre med konstnärliga utövare. Denna förflyttning i den musikaliska hierarkin är en process som författaren följer genom att väga initiativ och skeenden på folkmusikområdet mot akademiens relation till folkmusiken såsom den avspeglas i akademiens protokoll och handlingar från 1771 och fram till idag.

Boken är också försedd med en förteckning över de ledamöter som under olika perioder ägnat sig åt dokumentation och utgivning av folkliga musiktraditioner.

Märta Ramsten är docent i musikvetenskap, f.d. chef för Svenskt visarkiv och en av landets ledande musiketnologer. Hennes produktion av artiklar, skrifter och fonogram rör främst folkliga musiktraditioner. Hon är ledamot av Kungl. Musikaliska akademien och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur i Uppsala.

Utgiven i samarbete med Kungl. Musikaliska akademien och Svenskt visarkiv.

Skriv din egen recension
Du recenserar:Kungl. Musikaliska akademien och folkmusiken : en musiketnologisk undersökning