Julen på 1870-talet - Skildringar och illustrationer i svenska tidskrifter, E-bok

E-bok
Skickas direkt via e-post


Kan du tänka dig en jul utan Kalle Anka, högar med julklappar eller blinkande julgransljus?

I den här e-boken får du en unik inblick i hur man firade jul i 1870-talets Sverige.  Du får texter om firandet hemma hos såväl de allra rikaste, som de allra fattigaste svenskarna. Du får texter som skildrar romantik, död, shopping och sägner om troll.

Den här samlingen av texter innehåller både historiska skildringar, dikter, noveller och debattartiklar.  Alla publicerades mellan åren 1870–1879 i svenska tidskrifter och beskriver julen och julfirandet.

Många av texterna skrevs av den här tidens mest kända journalister och författare.

Några av texterna beskriver julseder som i dag är borta sedan länge. Men du får också beskrivningar av några som precis hade kommit igång, till exempel julskyltningen och (faktiskt!) julklapparna.

När de här texterna skrevs på 1870-talet använde man riksdaler. För att få ett hum om den tidens priser; en fabriksarbetare tjänade 1,50 riksdaler per dag, en liter importerat portvin kostade 1 riksdal.

Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.

SKU 9789187363672

Mer information:

Isbn 9789187363672
Förlag Virvelvind Förlag
Utgivningsdatum 10 dec. 2014
Typ E-bok
Format PDF med Adobe-kryptering
Epub med Adobe-kryptering
Språk Svenska
Co editor Marie Sophie Schwartz, Anna Wästberg, Birger Josef Hallén, Eugène Lewenhaupt, Elam Alarik Lundgren, Gustaf Meyer, John Neander, Onkel Adam, Carl Anton Wetterbergh, Albert Segerstedt, Sara Pfeiffer, Thorborg Vide, Wilhelmina Stålberg
Editor in chief Mikael Jägerbrand