Laddar ...
Grymma april

Grymma april

En man som sover

En man som sover

Från Osnabrücks station till Jerusalem

244,00 kr
Skickas inom 1-2 arbetsdagar
Isbn 9789178933440
Förlag Modernista
Publiceringsdatum 27 aug. 2021
Media format Bok
Format Häftad
Språk Svenska
Original language fra
Längd 149 sidor
Författare Hélène Cixous
Illustratör Alechinsky, Pierre
Översättare Gordan, Sara, Munck, Kerstin
Alternativa produkter
av Hélène Cixous
Bok

Att resa till Osnabrück är att resa till Jerusalem, det är att finna och förlora. Det är att gräva fram hemligheter, återuppväcka döda, ge ordet till de stumma. Och det är att förlora den absoluta friheten i att vara jude eller judinna eller inte vara det när man vill, en frihet jag åtnjuter villkorligt.

Berättarjagets mor är död, och med henne alla berättelser om Osnabrück, staden som under nazismen plötsligt vände sig mot och började mörda sina egna medborgare.
I sökandet efter sina flydda eller mördade släktingar finner berättaren en Kung Lear-liknande historia, om en fader som flydde till sin dotter i Jerusalem men blev avvisad och tvingades tillbaka till Tyskland.
Med poetisk skärpa skriver Hélène Cixous de dödas vittnesmål, med utgångspunkt i frågan om vem som ska bevara historien när de sista som minns har dött. I svensk översättning av Sara Gordan och Kerstin Munck.

HÉLÈNE CIXOUS, född 1937 i Oran i Algeriet, är en fransk feminist, filosof, litteraturvetare, dramatiker och författare. Med över 50 skönlitterära titlar på verklistan och som tidigare husdramaturg på Thêatre du Soleil är hon en av vår tids största och viktigaste berättare. Hennes författarskap har belönats med bland annat Prix Marguerite Duras [2014] och Prix Marguerite Yourcenar [2016].

Skriv din egen recension
Du recenserar:Från Osnabrücks station till Jerusalem