Ellis Island

av Georges Perec
Bok

Ellis Island är den ö utanför New York som nästan alla europeiska invandrare passerade på vägen till sitt nya liv i det förlovade landet Amerika; bara mellan 1892 och 1924 slussades 16 miljoner människor via ön in i USA. George Perec gjorde 1978 - 1979 en film om Ellis Island, tillsammans med filmaren Robert Bober.

Boken Ellis Island består av den poetiska text som George Per

SKU 9789185453634

Beskrivning / Ellis Island

Ellis Island är den ö utanför New York som nästan alla europeiska invandrare passerade på vägen till sitt nya liv i det förlovade landet Amerika; bara mellan 1892 och 1924 slussades 16 miljoner människor via ön in i USA. Georges Perec gjorde 1978 - 1979 en film om Ellis Island, tillsammans med filmaren Robert Bober.

Boken Ellis Island består av den poetiska text som Georges Perec läste i filmen, och hans fascination inför denna ö är enkel att förstå. I fenomenet Ellis Island samlas mycket av det som Perecs författarskap kretsar kring: individen i massorna, uppräknandet av fakta och statistik, minnet och dess fysiska avtryck på världen.

Georges Perec föddes i Paris 1936 och avled 1982. Han var en av de ledande i Oulipo (Ouvroir de Littérature Potentielle, ung. »Syjunta för potentiell litteratur«), en litterär sammanslutning som ägnar sig åt att studera och uppfinna just den sortens tvingande begränsningar för litterära verk som Perec var en mästare på. Bland hans mest kända verk ingår Försvinna och Livet en bruksanvisning. Modernista har tidigare givit ut Jag minns (2005). Ellis Island publicerades postumt 1991 och utkommer nu för första gången på svenska. Boken är försedd med ett nyskrivet efterord av översättaren och poeten Helena Eriksson.

Pressröster

»Georges Perecs lilla essäbok är en stilla förundran, samtidigt lätt och vemodig. Den går att läsa på en timme, men läsaren gör klokt i att ge den hela kvällen.«
Thomas Lunderqvist, Svenska Dagbladet

»En vacker, saklig och nedtonat gripande bok, om ett ämne som inte borde sluta angå oss bara för att vi, för tillfället, har möjlighet att leva där vi önskar.«
Niklas Söderberg, Sydsvenskan

Mer information:

Isbn 9789185453634
Förlag Modernista
Utgivningsdatum 12 nov. 2007
Typ Bok
Format Inbunden
Språk Svenska
Serie Modernista klassiker
Antal sidor 61
Författare Georges Perec
Formgivare Sundh, Lars
Översättning Hedlund, Magnus