Detta mörker är ljusare är en roman om en enskild människas kamp mot en totalitär regim. Huvudpersonen Aman-Sahad är föräldralös och utnyttjas av en girig släkting under uppväxten. I vuxen ålder fortsätter han att utnyttjas, men nu av landets regim som dag och natt övervakar och kontrollerar inte bara hans utan alla medborgares liv. Aman-Sahad kämpar för sitt mänskliga värde och sin heder, för sin frihet. Detta stör makten. Men det stör även människor i hans omedelbara närhet och han isoleras steg för steg. Till sist blir han tvungen att lämna sitt älskade yrke som journalist i huvudstaden och flytta ut till öknen där han försörjer sig som fåraherde. Men tro inte att makten och dess hantlangare släpper greppet om honom för det.
I den här boken för oss Ak Welsapar återigen ut i den turkmenska stäppöknen och in i Ashgabat, huvudstaden med dess minnen av en sovjetisk ungdomskultur och dess bestående fientlighet mot allt fritt tänkande.
Här möter oss en mängd egensinniga, omutliga gestalter ur det turkmenska folkdjupet men också måttligt moraliska, lismande herrar som tar för sig av allt vad den moderna världen kan erbjuda av nyrikedom och svek.
Berättelsen är baserad på den moderna verkligheten och bjuder här och var på självbiografiska detaljer. Författaren har själv upplevt mötet mellan den enkle fåraherdens liv långt ute på den turkmenska stäppen och den hektiska storstadens likadana krav på anpassning till en både gammal och ny tids hierarki. Han ifrågasätter bägge. Vem är det som regerar över lantmannens sysslor, vem är det som bestämmer över den grävande journalistens uppdrag? Här framstår hela den sovjetiska – och postsovjetiska – verkligheten i ett uselt skimmer.