Laddar ...
Fenixelden : drottning Kristina som alkemist

Fenixelden : drottning Kristina som alkemist

Himlens allmänna naturhistoria och teori eller Essä om beskaffenheten av oc

Himlens allmänna naturhistoria och teori eller Essä om beskaffenheten av oc

Det naturliga : en kritik av queerteorin, transhumanismen och det digitala

227,00 kr
Skickas inom 1-2 arbetsdagar
Isbn 9789178444076
Förlag Gidlunds förlag
Publiceringsdatum 12 aug. 2019
Media format Bok
Format Danskt band
Språk Svenska
Original language se
Längd 200 sidor
Författare Fredrik Svenaeus
Alternativa produkter
av Fredrik Svenaeus
Bok

När jag hör ordet naturlig så osäkrar jag min revolver! Det har blivit valspråket för akademiker som betraktar kroppens natur som ett kulturellt skådespel eller en föråldrad livsform. Queer­filosofer och transhumanister drömmer om ett liv utan den egensinniga och känslofyllda kroppen. Idén om en naturlig kropp är för dem och många andra samtidsdebattörer bara en förlegad och farlig fördom.

Genom att tillbringa livet med dataspel och på sociala medier försöker miljoner människor i detta nu lämna sina kroppar bakom sig. Men kroppen blir man inte kvitt så lätt. Den är i själva verket smärtsamt närvarande på nätet där beroenden frodas och empatin går förlorad. Vi har förlorat kontrollen över våra känslor och vantrivs i den digitala kulturen.

Boken tar sig an uppdraget att definiera och försvara det naturliga som livsideal genom undersökningar av fenomen som könsidentitet, sexualitet, kronisk smärta, utmattningssyndrom, dataspelsberoende, sociala medier och förändringar av människan på medicinsk väg. Slutsatsen är att vi behöver en uppdaterad version av det naturliga för att orientera oss i tillvaron. Det naturliga rymmer inte bara vår biologi utan också känslan av det äkta och egna.

 

Fredrik Svenaeus är filosof och professor vid Centrum för praktisk kunskap, Södertörns högskola. Hans två senaste böcker är Homo patologicus: medicinska diagnoser i vår tid (Tanke­kraft 2013) och Phenomenological Bioethics: Medical Technologies, Human Suffering, and the Meaning of Being Alive (Rout­ledge 2017).

Skriv din egen recension
Du recenserar:Det naturliga : en kritik av queerteorin, transhumanismen och det digitala