Den florentinska liljan

Den florentinska liljan

av Per Starke
Bok
Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Vi får följa Mariola, hennes dotter Lucrezia och hennes dotterdotter Caterina Sforza genom 1400-talets avgörande händelser, som kom att påverka hela Europas utveckling. Bankväsendet med multinationella företag, humanismen, utbildningsväsendet, konsten, kulturen, ingenjörskonsten, arkitekturen, kosmologin och filosofin.

SKU 9789188453402

Beskrivning / Den florentinska liljan

Ett underbart vackert litet flickebarn med mörkt yvigt hår föds 1420 på studentområdet i Padua norr om Florens. Kommer skandalen leda till att kvinnor förbjuds på universitetet? I hennes omedelbara närhet finns de tre studentkamraterna Cusanus, Toscanelli och Cesarini. Den första gav oss en modern vetenskapssyn. Den andra ritade kartorna som Columbus använde för att segla till Amerika. Den tredje räddade påven från att ersättas av ett kyrkomöte.

Vi får följa Mariola, hennes dotter Lucrezia och hennes dotterdotter Caterina Sforza genom 1400-talets avgörande händelser, som kom att påverka hela Europas utveckling. Bankväsendet med multinationella företag, humanismen, utbildningsväsendet, konsten, kulturen, ingenjörskonsten, arkitekturen, kosmologin och filosofin. Alla dessa områden utvecklades i en rasande takt i Italien med centrum i Florens, när Europa gick ifrån Medeltid till Renässans. 

"Få perioder i europeisk historia framstår idag som lika levande och dynamiska som senmedeltiden och den begynnande renässansen, den era som vilade i pestepidemiernas och legoknektarnas skugga, då de härskandes makt ännu var för svag för att kuva människors tankar och initiativ. Om denna epok har Per Starke skrivit en fascinerande bok."

Dick Harrison

"Vilken fantastisk bred kunskap om 1400-talet, Italien, Florens, konsten och konstnärerna och inte minst den radikala teologin, då och idag! Och kyrkosyn därtill! För blinkningarna mot dagens situation är väl inte bara något som jag vill läsa in utan också något medvetet? En kulturroman som kanske liknar Nina Burtons om Gutenberg men bredare i anslaget."

KG Hammar

"En spännande och bildande roman som håller ihop filosofi och passion. Gång på gång utmanas det beräknande förnuftet av insikt och vishet. Dessutom givande att läsa 1400-talets historia ur kvinnors perspektiv! Den som inte ser sina rötter i historien har svårt att ta sig an framtiden."

Antje Jackelén

 

 

Mer information:

Isbn 9789188453402
Förlag Storge Förlag
Utgivningsdatum 28 jan. 2021
Typ Bok
Format Inbunden
Upplaga 1
Språk Svenska
Antal sidor 480
Författare Per Starke