Benjamins konst: Så här gick det till att skapa., E-bok

av Pia Lebsund
E-bok
Skickas direkt via e-post

Benjamin har disinegrativ störning en sällsynt form av autism. Det tog lång tid att få rätt diagnos men här berättar jag om hur han började ställa ut sina bilder som en process att uttrycka sig.

Det började med att han följde med mig på ett konstläger där jag först målade och han fick vara i miljön och ta in olika sätt att uttrycka sig på, år 1990.

Bergbygård blev varje sommar en vecka att uttrycka sig även för Benjamin tillsammans med andra friska barn. Assistenter följde med från Sätragårdsskolan och tog med kunskapen för nästa skolår.

Jag visionerade detta med Benjamin. Här kan du se flera bilder och kommentarer om vad som pågick i livet runt processen. Mycket motstånd kom då jag lärde Benjamin olika färger och såg potentialen långt före lärare och andra. Benjamin har haft tjugofem konstutställningar med måleri och keramik som jag sponsrat och utbildadat honom med.

Han ställde redan ut på vårsalongen för ungdomar år 2000 på Liljevalchs. Nu finns ett verk "häxan" på Konstnära" över sommaren i Uppsala som är hans femte där.

Benjamin har sedan flera år kunnat spela på instrument som är anpassat till olika färger istället för toner. Hans morfar försökte få honom att spela på olika stränginstrument som liten men det var för svårt.

Färgerna är också ett sätt som han med stor säkerhet kan beskriva sin omvärld med. Han har sitt veckoschema i olika färger och vet att jag hälsar på honom på rosa dag, lördag och att jag skypar med honom på vit dag. Han förstår inte dagar på något annat sätt.

När vi år på stan så kan jag fråga efter olika saker som vi ser och fråga efter färg och vet då att han sett samma sak som jag. Färg på hus, bilar, kläder, hårfärg, ögonfärg, hundar och katters färg på sina pälsar, grön eller röd gubbe vid övergångsställen och mycket mer.

Olika maträtter, frukt, bär, grönsaker. Ja hur hade det varit om jag inte lärt honom färgerna? Det har inte varit lätt att få till det där han vistas med samma intresse för färger och kommunikation. Det har varit en svår process att gå igenom.

Jag har coachat barn i att komma igång med fritidsaktiviteter i mitten på 90-talet och även infört aktiviteter för Benjamin i hans skolor, fritidsverksamheter, korttidsboende och dagliga verksamheter. Stora kunskapsluckor har varit svåra att överbrygga.

Benjamin hade en keramiker i ett par år som han sponsrade då det inte fanns något annat alternativ i hans dagliga verksamhet. Förra året kämpade jag fortfarande med att Benjamin skulle få skapa på jobbet.

Jag är namma, god man, coach, och konstnär till Benjamin. När Benjamin slutade tala vid fem-års ålder förökte jag nå honom med måleri, sång och dans.

Jag verkade inom de fälten själv och utvecklade också "Grundteknink för barn och ungdomar med autism" som jag spred i Sverige. Som visonär och pionjär har jag banat vägen för många i landet.

Det finns flera tidningsartiklar,kompendier, information om mina gärningar inom autism, handikappolitik, friskvård,kontnärligt skapande, dans,mänskliga rättigheter, personlig utveckling att tillgå genom social media. Det finns också information om Benjamins konstnärliga skapande och utveckling.

Tyvärr så har Benjamin och jag utsatts för stora påfrestningar under resan av oförstående människor som förtört min och hans hälsa. Det har varit en kamp att klara sig och jag har fortfarnde hälsoproblem.

SKU 9789174636895

Mer information:

Isbn 9789174636895
Förlag Books on Demand
Utgivningsdatum 2 juli 2015
Typ E-bok
Format Epub med vattenmärkning
Språk Svenska
Författare Pia Lebsund