5-minuters deckare. Leo Carring: Utprässningen. Återutgivning av text från 1913, E-bok

av S. A. Duse
E-bok
Skickas direkt via e-post


En av landets rikaste män, von Polker, har fått ett brev som hotar att avslöja hans affär med en gift kvinna – om han inte betalar 20 000 kronor.
Han anlitar mästerdetektiven Leo Carring. Efter bara några minuters studie av utpressningsbrevet har han fått upp flera viktiga spår

Det här är en av de många korta novellerna om den svenske privatdetektiven Leo Carring som publicerades i svenska dagstidningar. Novellen ingår i vår serie ”5-minuters deckare” som är korta och snabblästa.  

Berättelserna om Carring startade den första svenska deckarvågen och han kallas ofta för ”Sveriges Sherlock Holmes”.
De flesta äventyr med detektiven Leo Carring utspelar sig i Stockholm, förutom spännande skildringar av dåtidens brottslighet i huvudstaden så får man också också en inblick i den tidens nöjes- och vardagsliv.
 
Författare till texten är Samuel August Duse (1873–1933). Han började karriären som yrkesofficer vid artilleriet och skrev sina första böcker om sin äventyrliga expedition till Antarktis år 1901. Hans största succé kom med böckerna om Leo Carring, som gavs ut i mängder av upplagor och som också översattes till ett dussintal olika språk.  

Den här texten publicerades ursprungligen i juni år 1913 i tidningen ”Svenska Amerikanaren” med titeln ”Utprässningen”.

SKU 9789178631629

Mer information:

Isbn 9789178631629
Förlag Bokförlaget Klassiska deckare
Utgivningsdatum 25 juni 2019
Typ E-bok
Format PDF med vattenmärkning
Epub med vattenmärkning
Språk Svenska
Serie 5-minuters deckare
Författare S. A. Duse
Editor in chief Mikael Jägerbrand