5-minuters deckare. Leo Carring: Hatten. Detektivhistoria. Återutgivning av text från 1931, E-bok

av S. A. Duse
device-tablet E-bok
paper-airplane
Skickas direkt via e-post

En tågkonduktör upptäcker en död man i en kupé. Han kontakter genast detektiven Leo Carring som råkar vara passagerare på samma tåg.
Man konstaterar snabbt att det handlar om ett mord.
När Carring undersöker mannens hatt upptäcker han att den är märkt med en annan persons initialer. Han misstänker att mördaren tagit fel hatt och börjar snabbt undersöka tågets alla passagerare i jakten på en identisk hatt.  

Det här är en av de många korta novellerna om den svenske privatdetektiven Leo Carring som publicerades i svenska dagstidningar. Novellen ingår i vår serie ”5-minuters deckare” som är korta och snabblästa.  

Berättelserna om Carring startade den första svenska deckarvågen och han kallas ofta för ”Sveriges Sherlock Holmes”.
De flesta äventyr med detektiven Leo Carring utspelar sig i Stockholm, förutom spännande skildringar av dåtidens brottslighet i huvudstaden så får man också också en inblick i den tidens nöjes- och vardagsliv.
 
Författare till texten är Samuel August Duse (1873–1933). Han började karriären som yrkesofficer vid artilleriet och skrev sina första böcker om sin äventyrliga expedition till Antarktis år 1901. Hans största succé kom med böckerna om Leo Carring, som gavs ut i mängder av upplagor och som också översattes till ett dussintal olika språk.  

Den här texten publicerades ursprungligen i oktober år 1931 i tidningen ”Provinstidningen Dalsland” med titeln ”Hatten. Detektivhistoria”.

SKU 9789178635641

Mer information:

Isbn 9789178635641
Förlag Bokförlaget Klassiska deckare
Utgivningsdatum 25 juni 2019
Typ E-bok
Format PDF med vattenmärkning
Epub med vattenmärkning
Språk Svenska
Serie 5-minuters deckare
Författare S. A. Duse
Editor in chief Mikael Jägerbrand