21,00 kr - 173,00 kr
173,00 kr
21,00 kr

33 produkter

33 produkter

Hitta ljudböcker inom kategorin litterära essäer. Här kan du lyssna på ljudböcker utan krångliga abonnemang. Tusentals titlar att välja mellan. Ladda ned idag!

Ljudböcker - Litterära essäer

Laddar ...
Visa som Rutnät Lista

Sortering

Stigande ordning Fallande ordning
 1. Helt okej med regn, Ljudbok
  Helt okej med regn, Ljudbok
  Isbn: 9789197433068
  Ljudbok
  43,50 kr
  I ljudboken Helt okej med regn blandar författaren Dagmar Zitkova några av sina mest omtyckta berättelser ur novellsamlingen Ärligt talat med helt nyskrivna texter. Vi förstår att vädret inte komplicerar Dagmars liv på något sätt. Med detta avviker hon från den gängse uppfattningen som råder här, nämligen att livet helst borde försiggå i strålande solsken. Dagmar trivs på hösten, i regn och blåsväder. Vinterlandskapets frusna vidder och snötäckta bergstoppar väcker bara ljuva minnen hos henne. Men Dagmar är medveten om att alla inte är lika likgiltiga inför det hårda klimatet som råder på våra nordliga breddgrader. Och visst kan hon se de avtryck som detta lands karga och råa klimat lämnar i människors själar. Ljudboken Helt okej med regn är inläst av författaren själv.

  Läs mer
 2. Guld-smeden och andra sagor, Ljudbok
  Guld-smeden och andra sagor, Ljudbok
  Isbn: 9789197970891
  Ljudbok
  26,10 kr

  Guld-smeden och andra sagor är en samlingsvolym med fyra sagor av olika karaktär.

  1. Guld-smeden är en folksaga för alla åldrar. Sagans tema är osjälviskhet och givmildhet. 13 minuter lång. 

  2. Kung Adonai och berget Eternité är en fantasysaga för barn. Sagans tema är visionen om en bättre värld. 13 minuter lång.

  3. Sommarfågeln är en saga för alla som växer. Sagans tema är att bli vuxen. 8 minuter lång.

  4. Den kungliga sömnkungörelsen är en samhällskritisk saga för vuxna med glimten i ögat. Sagans tema är kampen mellan myndighet och medborgare. 13 minuter lång.

  Utförlig beskrivning av sagorna finns på www.lor.se.

  Otto Rimås är lärare på Mariannelunds folkhögskola.

  För mer info om boken, gå till www.lor.se. För presentation av boken, gå till Sagolikt - om boken 'Guld-smeden och andra sagor' på YouTube.

  Läs mer
 3. Storasyster ser dig, Ljudbok
  Storasyster ser dig, Ljudbok
  Isbn: 9789185637041
  Ljudbok
  71,05 kr
  "Säg hellre nej än ja, Hanna, Du vet vad du har men du vet aldrig vad du får."

  Följ med kåsören Hanna Hellquist till hennes värld. Följ henne till arbetsförmedlingen, Paris och den värmländska landsbygden. Ta del av hennes komplicerade förhållande till feminism, män och kärlek. Roas och förundras. Storasyster ser dig är en samling av Hanna Hellquists bästa kåserier från Dagens nyheter 2003-2005 som präglas av författarens utmärkande kvickhet och humor.

  Hanna Hellquist (1980-) är en svensk krönikör, programledare, journalist och författare. Hellquist har blivit mycket uppmärksammad för sin kvicka och frispråkiga kåserier och också för att medverkat i Morgonpasset i P3. 2019 tilldelades hon Stora journalistpriset.
  Läs mer
 4. Autisterna : om kvinnor på spektrat, Ljudbok
  Autisterna : om kvinnor på spektrat, Ljudbok
  Isbn: 9789127174887
  Ljudbok
  123,25 kr

  Den vuxna autistiska kvinnan är en person som vår tid ännu inte känner. Ända fram till 1980-talet betraktades autism som ett tillstånd reserverat för pojkar. I filmer och tv-serier skildras den begåvade och socialt kantiga kvinnan fortfarande som en kopia av den manliga nörden, med samma intressen för datorspel, Rubiks kub och tågtidtabeller.

  Ändå finns kvinnorna, och har alltid funnits, i alla samhällsklasser och kulturer. Med sin egen autismutredning som ram gör Clara Törnvall en resa bakåt i tiden och ser sin och andras historia med nya ögon.

  Varför skrev poeten Emily Dickinson dikter om havet utan att någonsin ha sett det, varför är Underlandet så främmande för Alice, varför spelar filmstjärnan Daryl Hannah så ofta robot eller sjöjungfru, vad menade filosofen Simone Weil med att älska sig själv som en främling och varför tror tv-publiken att Greta Thunberg skojar?

  Autisterna - om kvinnor på spektrat är en personlig essä om kvinnor med högfungerande autism. Boken undersöker hur den autistiska kvinnan har tagit plats i kultur, myter och verklighet. Vem är hon, vem har hon varit och varför har hon varit osynlig så länge?

  Autisterna utspelar sig i mottagningsrum på neuropsykiatrin i Hagsätra, i kulturhistorien och vid köksbordet hemma hos helt vanliga autistiska kvinnor. Det är en ögonöppnande bok som ifrågasätter vår syn på normalitet och avvikelse och en grupp kvinnor som hittills varit osynliga i samhället.

  "Personligt, underhållande, bildande."
  M Magasin

  "Clara Törnvalls bok, en essä med avstamp i hennes egen autismutredning och dito diagnos, kastar nödvändigt ljus över den vuxna autistiska kvinnan som levt ett halvt liv med svårigheter som aldrig fått någon förklaring."

  "Törnvall svingar sig stundtals halsbrytande men samtidigt elegant mellan ämnena, zoomar in på de detaljer som är intressanta för att sedan flyga vidare till nästa tuva. Hon skriver med klarhet, stilen präglas av stringens och pedagogisk tydlighet, gör det enkelt för läsaren att lära i ett ämne som för många enbart haft stereotypa 'Rain man'-konnotationer."
  SvD

  "Välskriven och viktig blandning mellan sakprosa, intervjubok och personlig essä.
  Även om man bör undvika att hajpa autister som superhjältar visar Törnvall att normalitetsanpassningen är ett vanvettigt slöseri med kraften hos dessa vackra hjärnor.
  Dagens Nyheter

  "Clara Törnvall skriver skarpt om sina erfarenheter".
  "Ganska snart inser jag att det här är helt rätt bok för mig och andra ignoranta. Liksom för alla som lever med odiagnostiserad eller diagnostiserad autism. Och för alla anhöriga. Ja: faktiskt för alla samhällsvarelser."
  Aftonbladet

  "...en omsorgsfullt och intelligent komponerad bok som fyller ett gapande hål."

  "Törnvall är kulturjournalist av den skarpaste sorten, och gör här en stor insats dels genom att föra ett samtal med andra som befinner sig på det högfungerande autismspektrat, och dels att bilda både anhöriga, och andra neurotypiker."

  "Läsningen av Clara Törnvalls 'Autisterna' lämnar mig med en känsla av att jag äntligen fyller en del av min stora bildningslucka.

  "Den är del av ett kunskapsbygge som ytterst handlar om att få flickor och kvinnor på autismspektrat synliggjorda och uppmärksammade."
  Dagens ETC

  "Men än i dag är den vuxna autistiska kvinnan en person som det är svårt att få grepp om. Hon är vår civilisations gäckande skugga. Om henne handlar den tankeväckande boken 'Autisterna'..."
  Expressen

  Läs mer
 5. Hemma hos Martina, Ljudbok
  Hemma hos Martina, Ljudbok
  Isbn: 9789164230263
  Ljudbok
  116,00 kr
  Hemma hos Martina handlar om hur Martina försöker få livet att gå ihop med tre barn, en miljard katter och Sveriges stökigaste man som bara snor ens strumpor hela tiden och en skådespelarkarriär vars höjdpunkter mest verkar bestå av provfilmningar för finskt diskmedel.

  Den handlar också om hur man försöker överleva trots att man lider av en ofantlig brist på glamour när man är gravid i tionde månaden och ser ut som Lennart Swahn (fast med hårspännen), hur man låser in sin farmor när man är femton för att kunna ha fest i hennes paradlägenhet och hur man råkar blåljuga för Marianne Ahrne om att man är otroligt bra på att rida eftersom man så väldigt gärna vill få huvudrollen som dressyrproffs i en teveserie. Och vad man säger när man blir avslöjad.

  Martina Haag är krönikör och skådespelare. Hemma hos Martina är hennes första bok. Den innehåller både tidigare publicerade krönikor och nyskrivet material.
  Läs mer
 6. Sucka mitt hjärta men brist dock ej, Ljudbok
  Sucka mitt hjärta men brist dock ej, Ljudbok
  Isbn: 9789164230966
  Ljudbok
  116,00 kr
  Sucka mitt hjärta men brist dock ej är ett urval av Mark Levengoods texter. I många år har Mark tillhört de populäraste radiorösterna i P1:s "Tankar för dagen", likaså har han varit en älskad krönikör i dags- och veckopress. I denna volym finner läsaren texter som tål att återvändas till, ofta och gärna.

  Naturligtvis möter vi hela Marks myllrande släkt, de ogifta fastrarna med sina fromma suckar, mormodern på sängkanten som rasslar med sin gallstensburk i takt med radiopsalmen, det muttrande hembiträdet och den evigt frånvarande mamman på sina evighetslånga semestrar, där hon skickar vykort till barnen och skriver: "Här är underbart. Jag saknar ingen av er!"

  I Sucka mitt hjärta men brist dock ej insveper Mark läsaren i ett universum där det mjuka blandas med det vassa, det rubbade med det kloka och det vardagliga med det extraordinära.
  Läs mer
 7. Martina-koden, Ljudbok
  Martina-koden, Ljudbok
  Isbn: 9789164230928
  Ljudbok
  116,00 kr
  Varför hörs någon vråla SÅÅÅ HÄÄÄR HAAAR INTEEE MARIIIAAAANNE FREDRIKSSOOON DEEEEEET i det lilla vita huset i Bromma?
  Hur kommer det sig att Björn Skifs har blivit yngre än Martina Haag? Och varför ser hon ut som en smurf i pösbyxor? Och vad gör hon egentligen, instängd i en hiss med Viggo Mortensen på en lyxig björnfäll? Varför piper, mjauar och brölar det ur frysen i källaren? Och kommer verkligen Hans Blix att kunna reda ut bråken hemma hos familjen Haag?

  Martina-koden är Martina Haags tredje bok. Den innehåller både nyskrivna krönikor och tidigare publicerat material från Aftonbladet och mama. Martina Haag är skådespelare, författare och krönikör.
  Läs mer
 8. De norrbottniska satansverserna, Ljudbok
  De norrbottniska satansverserna, Ljudbok
  Isbn: 9789185553860
  Ljudbok
  87,00 kr
  Det här är en bok om händelser och företeelser i Piteå, en bok som varit vägledande för många i livets kuperade potatisland. Den publicerades lokalt första gången 1990, men försvann snabbt från bokhandels- och biblioteksdiskarna för att sedan dyka upp på svarta marknaden. Nu är tiden mogen för resten av Sverige att få ta del av de brinnande hemligheter och djärva principer som Piteås invånare så länge tagit för självklara.

  Ronny och Lasse Eriksson är två av våra mest kända ståuppkomiker som medverkat i ett otal TV- och radioprogram, t.ex. Snacka om nyheter. Båda skådespelar, skriver musik och kommer från Piteå. Ronny titulerar sig även pessimistkonsult och har TV-serierna Lid i natt och Bondånger bakom sig. Lasse har skrivit ett tiotal böcker, senast Gode Gud ge mig tålamod – men gör det fort samt Jag har kokat 200 000 potatisar, som båda nått ut till en bred publik.

  "Sådana kalla fakta från Piteå skakar oss sydlänningar, vi som är uppväxta i menföre och blötsnö." Herman Lindkvist

  "Köp den, låna den, stjäl den, gör vad ni vill - men läs den!" Piteå-Tidningen
  Läs mer
 9. RUM : En roadtrip genom psyket, Ljudbok
  RUM : En roadtrip genom psyket, Ljudbok
  Isbn: 9789188545183
  Ljudbok
  56,55 kr

  En atlas för vilsna själar 

  Alex Schulman och Sigge Eklund har intensivt pratat med varandra i sin populära podcast under fem års tid, och trodde själva att det mesta dem emellan var sagt. Men allt ändrades när de tog sig an en lekfull utmaning – att rita sina psyken i form av världskartor. 

  När de jämförde sina kartor upptäckte de att där fanns platser de aldrig tidigare hade utforskat, både hos varandra och hos sig själva. De fortsatte att avtäcka sina inre världar, dörrar öppnades till rum som fram till dess varit stängda. 

  Det som började som en lek resulterade till slut i denna bok. Man skulle kunna kalla det ett försök till en fullständig atlas över deras inre. Eller helt enkelt en inblick i Alex och Sigges galna värld. Oavsett vad väntar en hisnande resa genom skratt och sorg, nöd och lust, tid och rum.

  Läs mer
 10. I huvudet på en orolig komiker, Ljudbok
  I huvudet på en orolig komiker, Ljudbok
  Isbn: 9789185823338
  Ljudbok
  87,00 kr
  Hur kommer det sig att en komiker kan känna sig tom när han drar sina bästa skämt? Varför är tresteg en korkad idrottsgren? Varför är sättningar och fuktskador så viktiga? Varför är det så kul att ha tråkigt?

  I den här boken försöker Lasse Eriksson svara på dessa och andra frågor. Med sin humoristiska iakttagelseförmåga gör han vardagen till en aldrig sinande källa av aha-upplevelser som lockar till haha-upplevelser. Ibland kan han till och med ge aaaah... -upplevelser.

  Allt mellan himmel och jord, bokstavligen, blir till en rolig och fängslande historia sedd genom ståupparen Lasse Erikssons glasögon. Här finner du ett urval av Lasse Erikssons bästa kåserier som han hållit i radio, tv, på teaterscenen och i föreläsningssalen. Du får veta vem Medelsvensson egentligen är, varför tresteg är världens löjligaste idrottsgren, hur årets månader luktar och hur roligt det är att ha tråkigt. Och du kommer aldrig att ta av dig de erikssonska glasögonen igen.
  Läs mer
 11. Krönikor från y-fronten, Ljudbok
  Krönikor från y-fronten, Ljudbok
  Isbn: 9789185771196
  Ljudbok
  21,75 kr
  I uppföljaren till succéboken "På y-fronten intet nytt" berättar Peter Eriksson om allt från varför killar aldrig bär gult till de tio måste-ha-egenskaperna man letar efter hos en potentiell fru. I den här skrattframkallande krönikesamlingen får tjejer svar på allt de någonsin undrat om killar men inte lyckats få dem att prata om …och killar veta saker om sig själva de inte hade en aning om. Läs mer
 12. Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, Ljudbok
  Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, Ljudbok
  Isbn: 9789189061569
  Ljudbok
  29,00 kr

  »Sällan har en bok berört mig lika starkt ... En enastående läsupplevelse.« Ingalill Mosander, Aftonbladet

  Vid en första anblick har Ann Heberlein allt man kan önska sig: man, barn och en framgångsrik yrkeskarriär som forskare och journalist. Men bakom den lyckade fasaden döljer sig en mardrömslik tillvaro: Heberlein lider av manodepressivitet eller bipolär sjukdom typ 2 som psykiatrin kallar det. I denna skoningslöst självutlämnande rapport från sjukdomens insida tar hon oss med in den manodepressiva människans helvetiska vardag, en tillvaro där tanken på självmord är en ständig följeslagare.

  »Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva är egentligen mer än en bok, den är ett stycke delat liv och delat lidande, en filosofisk och poetisk djupdykning i de humörsvängningar som kännetecknar en människa som lider av bipolär, manodepressiv sjukdom.« Åsa Moberg, Expressen

  »Heberleins styrka är att hennes iakttagelser är så påtagliga, så pregnanta, att hon får oss att förstå.« Åsa Beckman, DN

  Läs mer
 13. Promenad i Absurdistan, Ljudbok
  Promenad i Absurdistan, Ljudbok
  Isbn: 9789189530188
  Ljudbok
  124,70 kr
  I världens vildaste land möter Staffan Heimerson talibaner och terrorister. Han ser opiumodlande bönder och CIA-agenter, en åldrad kung och godhjärtade svenskar. Han intervjuar kvinnor som nyss slängt burkan och dem som behållit den på. Och han deltar i jakten på Usama bin Ladin.
  Resor på farliga vägar tar honom till mulla Omars paradis och till slutslaget på berget Tora Bora, till platsen där Buddhorna sprängdes och till ett Kabul dit hoppet återvänder.

  Direkt efter den 11 september fick Heimerson Aftonbladets marschorder: Skildra Afghanistan i krig... och i fred om det blir en sådan. "Jag har varit reporter i femtio år. Aldrig fått ett bättre uppdrag", säger Heimerson. "Jag hittade ett Absurdistan och när jag skildrar det vill jag att det ska vara något mitt emellan Stig Dagermans Tysk höst och P.J. O'Rourkes Holidays in Hell."
  Läs mer
 14. Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult, Ljudbok
  Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult, Ljudbok
  Isbn: 9789187659652
  Ljudbok
  58,00 kr
  Arrendatorn Samuel August Ericsson (1875-1969) och Hanna Jonsson (1879-1961) träffades 1888. De gifte sig 1905 och bosatte sig på gården Näs i utkanten av Vimmerby. I juli 1906 fick de sonen Gunnar som blev riksdagsman för Bondeförbundet, och i november 1907 föddes Astrid Anna Emilia. Familjen utökades med två döttrar till, Stina och Ingegerd. Under hela sitt liv älskade de två varandra innerligt. Boken är Astrid Lindgrens personliga hyllning till sina föräldrar och kärleken. Historien blev av Sveriges Radios lyssnare vald till årtusendets kärlekssaga 1999. Läs mer
 15. Gråskalan: En essä om sexism och rasism, Ljudbok
  Gråskalan: En essä om sexism och rasism, Ljudbok
  Isbn: 9789188035585
  Ljudbok
  69,60 kr
  Gråskalan är en betraktelse över den tid vi lever i. Idéhistorikern Daniel Nyström reser runt i Europa under några veckor. Han besöker tre sorters miljöer: red light districts, etnografiska museer och platser där det skett terrordåd. Syftet med resan är att reflektera över sexism och rasism. Det sägs ofta att dagens samhälle är en produkt av det förflutna. Men hur ser dessa kopplingar ut? Vad är det som står på spel som gör att gamla maktstrukturer inte ändras? Läs mer
 16. Historien om IKEA, Ljudbok
  Historien om IKEA, Ljudbok
  Isbn: 9789185553631
  Ljudbok
  87,00 kr
  Medverkar i uppläsningen: Ingvar Kamprad

  Vem är Ingvar Kamprad egentligen?

  I Historien om IKEA möter vi Ingvar Kamprad precis som han är. Öppenhjärtigt och utan att skona sig själv i känsliga ting som sprit, politik, affärer, drömmar och fadäser berättar han med egna ord hur en sjuttonårings blomfröfirma kunde växa till en global möbelgigant värd över 170 miljarder med över 110.000 anställda i försäljning, tillverkning och inköp i 44 olika länder. Här träder en känslosam superentreprenör fram, som över 80 år gammal vägrar att låta något stoppa honom i ansträngningarna att göra IKEA större och starkare och på köpet sprida köttbullar och annan svenskhet över världen.

  Över 500 miljoner kunder besöker varje år de sammanlagt cirka 240 varuhusen, ditlockade av den berömda katalogen vars upplaga bara matchas av Bibeln och vars 9.500 prylar har ett namn – bara inte »Ingvar«.
  Läs mer
 17. På spaning med Ann, Ljudbok
  På spaning med Ann, Ljudbok
  Isbn: 9789170362064
  Ljudbok
  101,50 kr
  Under flera år har man kunnat fnissa åt Ann Söderlunds ohämmade krönikor i Amelia. Nu finns de bästa texterna – som kretsar kring barnen, mannen, sex (och bristen på sex när alla barnen jämt ligger på tvären i dubbelsängen och man alltid är dödstrött och/eller ammar), vänner, oredan hemma, semesterförväntningar, livets vågtoppar och dalar – samlade i bokform.

  Över en miljon tittare följde Anns spaningar efter det optimala familjelivet i SVT under hösten 2006 i programmet Söderlund & Bie, och redan i slutet av mars ser man henne i rutan igen i ett annorlunda matlagningsprogram.

  Ann Söderlund är född 1972 och bosatt i Stockholm. Hon skriver bl.a. för Mama och Amelia och har tusen saker på gång parallellt med mammaledigheten med Dante, åtta månader, och storebröderna Ilon och Ossian. Tillsammans med Hannah Rosander har hon skrivit På smällen! Från A till Bebis som kom ut på Bonnier Fakta 2005.
  Läs mer
 18. Ett eget rum, Ljudbok
  Ett eget rum, Ljudbok
  Isbn: 9788771830095
  Ljudbok
  145,00 kr

  Virginia Woolfs essä Ett eget rum kom till på grund av två föreläsningar 1928 om kvinnor och litteratur och om den kvinnliga konstnärens möjlighet att ta plats i det dominerande manssamhället. Det krävs att "en kvinna måste ha pengar och eget rum, om hon skall kunna skriva romaner." Boken fick med sina tankar om kvinnan som självständig individ, med eget arbete och ekonomiskt oberoende, en banbrytande betydelse för kvinnofrigörelsen, och är fortfarande i dag ett centralt verk inom feminism och den feministiska litteraturkritiken. Tankarna framförs med humor, vrede, ironi och skarpsinne under vandringar med betraktelse av naturen och samhället, besök och middagar, där en historisk genomgång av kvinnliga författare blandas med fiktiva föreställningar. Ett eget rum är en av Virginia Woolfs mest betydande verk, men också en av de mest lättillgängliga och populäraste.

  "I det museum som litteraturhistorien utgör har Virginia Woolf verkligen fått sig inrättat ett eget rum – Joyce får nöja sig med att dela rum med T.S. Eliot." – Bernur

  Läs mer
 19. Nuckan, Ljudbok
  Nuckan, Ljudbok
  Isbn: 9789113092843
  Ljudbok
  145,00 kr
  Nuckan, finns hon?

  Malin Lindroth är 52 år, barnlös och har levt ensam i nästan trettio år. När hon presenterar sig som ofrivilligt ensam blir reaktionerna starka och hon frågar sig vilka historier om livet utanför tvåsamhetsnormen som är möjliga att berätta. Därför bestämde hon sig för att skriva om en livserfarenhet som efterfrågas lika lite idag som i det förflutna.

  Malin Lindroth vill reclaima ordet nucka. Ta tillbaka det fulaste namnet och tvätta skammen ur det. Detta är ett befrielseprojekt, ett ifrågasättande av de normer som vi fortfarande är så knutna till och kanske blinda inför och ett beredande av plats för den större berättelsen om kärlek, makt och relationer.
  Läs mer
 20. Vitt och rött - Billies första krig, Ljudbok
  Vitt och rött - Billies första krig, Ljudbok
  Isbn: 9789173437677
  Ljudbok
  159,50 kr

  Vitt och rött bygger på efterforskningar, släktingars dagboksanteckningar och återberättelser och skildrar flera generationer kvinnors liv, med utgångspunkt från de turbulenta åren kring det finska inbördeskriget. Det blir till en magnifik gobeläng, vävd av personliga reflektioner, litterära referenser, journalistisk skarpsyn och historiens obönhörliga facit. Gripande och komplext visar Maria-Pia Boëthius hur människors liv i generationer framåt har påverkats på djupet av det som utspelades under inbördeskriget i vårt grannland Finland för hundra år sedan.

  Läs mer
Inga fler produkter
produkter per sida