2,00 kr - 289,00 kr
289,00 kr
2,00 kr

261 produkter

261 produkter

Här har vi samlat alla e-böcker inom litteraturvetenskap. E-böcker du kan ta med överallt och läsa i mobil & på surfplattan. Hitta din nästa läsupplevelse idag!

E-böcker - Litteraturvetenskap

Laddar ...
Visa som Rutnät Lista

Sortering

Stigande ordning Fallande ordning
 1. Ett trollspö på katedern : Att arbeta med fantasy i skolan, E-bok
  Ett trollspö på katedern : Att arbeta med fantasy i skolan, E-bok
  E-bok
  172,55 kr

  Alla som på något sätt kommer i kontakt med barn vet hur mycket fantasy och särskilt Harry Potter har betytt för ungas intresse för litteratur och kultur.
  Fantasy är också en genre där barns och vuxnas läsning möts.

  Dessutom är det litteratur som är intressant att analysera ur olika perspektiv. Med allt från fördjupande texter och en tipsbank för undervisning till texter
  om datorspel och virkmönster, försöker den här antologin ge nya infallsvinklar på fantasylitteratur. Dessa blir en viktig utgångspunkt för att bredda och
  fördjupa barns och ungdomars läsning. Då kan läsningen bli lustfylld och utvecklande – och faktiskt fullkomligt livsavgörande.

  Läs mer
 2. Mitt stora vackra hat, E-bok
  Mitt stora vackra hat, E-bok
  E-bok
  152,25 kr

  Är kvinnan en hona eller en människa? Är mannen en härskare eller en slav? Ska förnuft råda eller den kristna moralen? Frågorna som formulerades under andra halvan av 1800-talet satte Europa i brand, och det var författare och intellektuella i Norden, med namn som Ibsen, Strindberg och Leffler, som tände stubinen.

  Alla ville till Köpenhamn, för här fanns alltings centrum, litteraturkritikern Georg Brandes, det moderna Nordens gudfar. Hit drogs också Victoria Benedictsson, en postmästarfru från Hörby, som gjort succé under pseudonymen Ernst Ahlgren. Hennes oförutsägbarhet och självständighet har fascinerat läsare och uttolkare in i våra dagar. Liksom hennes självmord: dog hon av olycklig kärlek till Georg Brandes, resultatet av övergrepp i barndomen eller var självmordet en logisk följd av att ha levt i ett patriarkalt system?

  Elisabeth Åsbrink har i sin nya biografi följt Victoria Benedictsson/Ernst Ahlgren tätt i spåren. Från gården på Söderslätt över det klaustrofobiska äkta hemmet i postmästarbostaden i Hörby till rummet på hotell Leopold i Köpenhamn där hennes liv tog slut, när hon bara var trettioåtta år. Det här är en biografi om en tänkande kvinna som försökte spränga könsgränserna och slutade sitt liv i ett crescendo av emotioner, i en tid besatt av litteratur, sex och död.  

  Elisabeth Åsbrink är en av våra främsta författare. Hon belönades med Augustpriset för Och i Wienerwald står träden kvar (2011), nominerades 2016 till samma pris för den internationellt prisade 1947, och debuterade skönlitterärt med sin självbiografiska Övergivenheten (2020).

  Läs mer
 3. Om Min barndom av Maksim Gorkij, E-bok
  Om Min barndom av Maksim Gorkij, E-bok
  E-bok
  21,75 kr
  Nyskrivet förord av litteraturkritikern Viola Bao till Maksim Gorkijs Min barndom.

  Om Min barndom:

  Maksim Gorkij flyttade knappt fem år gammal till sina morföräldrar, tillsammans med modern, efter att fadern dött i kolera. Morfadern, vars affärer gick allt sämre till dess att familjen var utarmad, slog honom regelbundet, ibland halvt medvetslös, och vid åtta års ålder blev Gorkij tillsagd att tjäna sitt eget uppehälle. Hans mormor brukade ligga på knä vid deras bädd medan Gorkij låtsades sova och rapportera till Gud om dagens händelser, med ett fascinerande sinne för detaljer. Mormodern blev pojkens bästa vän, och den odiskutabla hjältinnan i den första volymen i Gorkijs självbiografiska trilogi, Min barndom. En bok vimlande av öden, svärmande av gestalter, som fungerade som ett slags exorcism för författaren själv. Gorkijs första år i livet, präglade av lidanden och fattigdom, skildras här förbluffande nog utan spår av bitterhet (trots valet av författarnamn Gorkij; på ryska »den bittre«) i stället med förunderlig charm och stor klarhet. Min barndom [1913 - 14] är den mest berömda av Maksim Gorkijs självbiografiska trilogi, som brukar kallas hans stora mästerverk och den allra största ryska klassikern i genren.
  Läs mer
 4. Om Jag går runt och samlar in min trädgård för natten av Marie Lundquist, E-bok
  Om Jag går runt och samlar in min trädgård för natten av Marie Lundquist, E-bok
  E-bok
  21,75 kr
  Göran Sommardals förord till Jag går runt och samlar in min trädgård för natten av Marie Lundquist. Läs mer
 5. LitteraTubevetenskap på gymnasiet, E-bok
  LitteraTubevetenskap på gymnasiet, E-bok
  E-bok
  116,00 kr

  Kan man studera litteraturvetenskap på Youtube? Svaret är ja.
  Här finns miljontals klipp med anknytning till litteratur. Hur mycket av detta gigantiska arkiv kommer ungdomar i kontakt med?
  I en gymnasiekurs i litteraturvetenskap fick eleverna själva välja klipp och motivera sina val. Det blev en intressant blandning av musikvideo, spoken word, dramatisering, föreläsning och film runt den litteratur som visar vägen till samtal och personliga reflektioner.
  Gymnasisterna blir vägvisare till de platser där utbytet sker, där intresset väcks och bilderna skapas.

   

  Läs mer
 6. Om L.A. konfidentiellt av James Ellroy, E-bok
  Om L.A. konfidentiellt av James Ellroy, E-bok
  E-bok
  21,75 kr
  Författaren Arne Dahls förord till James Ellroys L.A. konfidentiellt.

  Om L.A. konfidentiellt:

  Rånet mot restaurangen Nite Owl urartar i ett blodbad. Det utgör kärnan i James Ellroys hypnotiska roman om 1950-talets Los Angeles.
  I en vardag med polisbrutalitet, korrumperade domare och en undre värld som hotar att explodera i uppror mot gangsterkungen Mickey Cohen, följer vi tre polisers till synes hopplösa kamp för sanningen.
  Var och en arbetar i hemlighet på egna utredningar - samtliga leder till en och samma plats. När de fattar hur farligt det är att veta för mycket om Nite Owl-fallet är det för sent att dra sig ur. Nu slåss de inte enbart för sanningen, utan för sina egna liv.
  Läs mer
 7. Om Motberättelser av John Keene, E-bok
  Om Motberättelser av John Keene, E-bok
  E-bok
  21,75 kr
  Judith Kiros efterord till Motberättelser av John Keene. Läs mer
 8. Kreativt skrivande, E-bok
  Kreativt skrivande, E-bok
  E-bok
  223,30 kr
  Den här boken vänder sig till alla som drömmer om att skriva en roman eller novellsamling. I pedagogiskt avgränsade kapitel presenteras grunderna för hur man skriver prosa: hur man utformar intriger, karaktärer och miljöbeskrivningar; hur man skriver dialog och gestaltar sin text; hur man etablerar och hanterar röst, språk och stil. Boken behandlar också den kreativa skrivprocessen, textsamtal och respons. Till de olika delarna knyts handfasta råd, kreativa skrivövningar och litterära exempel.

  I Kreativt skrivande antar Granwald tre roller som hon själv har mångårig, personlig erfarenhet av: skrivarstudentens, skrivpedagogens och författarens. Boken är den första renodlade läroboken i litterärt skapande, skriven för svenska utbildningar på universitet och folkhögskolor, men den fungerar också utmärkt som handbok för författaraspiranter utanför skrivutbildningarna.
  Läs mer
 9. Hur läsa och varför, E-bok
  Hur läsa och varför, E-bok
  E-bok
  113,10 kr
  Klassisk introduktion till världslitteraturen

  »Underbar. Harold Bloom är en av de stora pedagogerna. Han skriver med passion om författarna han älskar och vars verk bejakar livet.« | John Banville, Irish Times


  I en tid när alla kan informera sig om vad som helst, men allt färre förmår koncentrera sig, framstår den lyckade läsningen av en riktig bok som en frälsning från världsplågan stress. För den legendariske amerikanske litteraturkritikern Harold Bloom är läsning ett sätt att finna harmoni - men också mer än så. Snarare än information erbjuder den stora litteraturen vishet.
  Bloom, världsberömd för stora kritiska verk som The Anxiety of Influence [1973] och The Western Canon [1994], riktar här en vädjan till samtiden från en »desperat läsare«. Han inleder med att guida genom de stora genrerna - poesi, roman, novell, drama - och går sedan snabbt vidare till sina älsklingar: Williamarna Shakespeare och Blake, Emily Dickinson och andra, innan han introducerar sitt hemlands epik. Hur läsa och varför framstår som en allt riktigare - och viktigare - bok. Här i svensk översättning av Staffan Holmgren.

  HAROLD BLOOM, född 1930 i Bronx, New York, är en av vår tids mest erkända och omtalade litteraturkritiker, författare till kritiskt innovativa verk som The Anxiety of Influence [1973] och The Western Canon [1994] och översatt till fler än fyrtio språk. Bloom är professor i humaniora vid Yale University.
  Läs mer
 10. Om Den nya Evas passion av Angela Carter, E-bok
  Om Den nya Evas passion av Angela Carter, E-bok
  E-bok
  21,75 kr

  Nyskrivet förord av författaren Torbjörn Elensky till Den nya Evas passion av Angela Carter.  

  Om Den nya Evas passion:

  Evelyn från London anländer till ett New York i sönderfall, i ett USA på randen till inbördeskrig. Universitetet där han fått anställning visar sig vara ockuperat. I en nattöppen drugstore möter han Leilah, som han inleder ett förhållande med – men som han överger efter en livsfarlig illegal abort. Evelyn köper en bil och kör västerut. I öknen kidnappas han av en kvinnosekt. För sent inser han att deras ledare, Moder, har en djävulsk plan för honom – att förvandla honom till en nyEva.

  Angela Carters Den nya Evas passion [The Passion of New Eve, 1977] hör till litteraturens mest radikala romaner om mytologier och kön. En sen 1900-talsklassiker, i svensk översättning av Karin Lindeqvist.


  Läs mer
 11. Om Den magiska leksaksbutiken av Angela Carter, E-bok
  Om Den magiska leksaksbutiken av Angela Carter, E-bok
  E-bok
  21,75 kr
  Jonas Thentes förord till Den magiska leksaksbutiken av Angela Carter.

  Om Den magiska leksaksbutiken:

  En natt vandrar Melanie genom familjens trädgård i sin mors bröllopsklänning. När hon ska klättra in igen råkar hon ha sönder klänningen. Morgonen därpå är hela hennes värld sönderslagen. Hon tvingas flytta ifrån barndomshemmet, till släktingar hon aldrig träffat: Tant Margaret, vacker och stum, kommunicerar bara genom skrivna lappar, och hennes två yngre bröder, Francie, vars eleganta musik inte precis rimmar med hans klumpiga natur, och den oberäknelige Finn, som spionerar på henne genom ett hål i väggen. Sist men inte minst den tyranniske morbror Philip, som lever för dockorna i naturlig kroppsstorlek han skapar i sin underliga leksaksaffär.
  Läs mer
 12. Ediths jag : Edith Södergran och modernismens födelse, E-bok
  Ediths jag : Edith Södergran och modernismens födelse, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  Glöm den romantiska bilden av den lungsjuka, olyckliga fröken Södergran som isolerad i det fjärran Karelen knåpade på sina dikter, under påverkan av manliga auktoriteter: den svekfulle älskaren, Nietzsche eller Kristus. Istället lyfter Ediths jag fram den Edith Södergran som givit 1900-talets kvinna ett nytt språk.

  Ebba Witt-Brattström finner hennes rötter i den livaktiga miljön i skolårens Petersburg, där också den politiska kampen mot tsaren men inslag av messianism och terrorism är viktig. Ediths jag placerar Södergrans debut på tiotalets livaktiga kvinnolitterära scen i Europa med namn som Lou Salomé, Ellen Key, Zinaida Hippius, Else Lasker-Scüler och Anna Achmatova. Edith Södergrans högstämda period tolkas som ett försök att vara Nietzsche - som kvinna. I västerländsk kultur är "den sköna kvinnans död" ett älskat motiv. Ediths jag visar hur Södergran använder sig av det för att skapa det starka "jag" som utmärker hennes diktning.
  Läs mer
 13. Litteraturen i verkligheten, E-bok
  Litteraturen i verkligheten, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  Litteraturen i verkligheten är Per I. Gedins insiktsfulla bok om förlagsvärlden, berättad inifrån. Gedin ger en levande skildring av den svenska förlagshistorien blandat med kritik och framåtblickar. Boken betraktats som ett standardverk och har länge använts som kurslitteratur på svenska universitet och högskolor. Läs mer
 14. Ett annat liv, E-bok
  Ett annat liv, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  Liksom Strindberg skrev om sitt liv i tredje person, i Tjänstekvinnans son, skriver PO Enquist om sig själv som "honom", den faderlöse lärarinnpajken från Hjoggböle, tidig medlem i nykterhetsorganisationen Hoppets här och lovande höjdhoppare. Han, som mest satt ensam och ritade kartor, förvånades senare över hur lilla Hjoggböle fick lika många författare som spenar på ett kojuver.

  Han, vars barndoms värld inte sträckte sig längre än till Bureå, skulle komma att resa och leva en stor del av sitt liv utomlands. Berlin, New York, Paris, Köpenhamn. Pjäsen Tribadernas natt förde honom ända till Broadway. Men mitt i framgången en framväxande personlig kris. Som författare ett stort internationellt genombrott. Men när allting gick så bra, hur kunde det gå så illa.

  Ett annat liv är den dramatiska historien om detta. Den är en memoarbok som med humor, värme och nyfikenhet beskriver ett livsöde som format ett av vår tids stora författarskap.
  Läs mer
 15. Själen i bild, E-bok
  Själen i bild, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  Själen i bild från 1977 ansluter till Espmarks Att översätta själen, från 1975, men kan läsas som ett fristående verk. Det handlar om den svenskspråkiga grenen av den internationella tradition som odlat konsten att ge känsla och tanke sinnlig gestalt, från Ola Hansson och Vilhelm Ekelund till Tomas Tranströmer och Göran Sonnevi. Läs mer
 16. Berättarteknik : Dramaturgiska begrepp från A till Ö, E-bok
  Berättarteknik : Dramaturgiska begrepp från A till Ö, E-bok
  E-bok
  108,75 kr

  «Berättarteknik - Dramaturgiska begrepp från A till Ö» är ett minilexikon i dramaturgi. Här hittar du definitioner, beskrivningar och exempel på berättartekniska företeelser. Du kan använda det när du skapar eller analyserar drama- eller prosaberättelser. Du kan även hitta samband mellan olika berättartekniska företeelser genom lexikonets system av korsvisa hänvisningar.

  Dramaturgiska begrepp används idag också utanför teaterns och filmens värld och här hittar du exempelvis kommentarer som rör det dramaturgiska tänkandet inom politik, journalistik och näringsliv.


  Istvan Pusztai är lektor i retorik vid Södertörns högskola.


  «/.../ enkelt för läsaren/studenten att slå i boken, till och med under en föreläsning. /.../ Begreppen som boken presenterar är noggrant genomgångna, terminologin bredare än den som jag använder som föreläsare. Berättarteknik bör således vara en lätthanterlig bok för de flesta studenter.»
  Mikael Tegebjer
  BTJ-häfte 5, 2012

  Läs mer
 17. Om Lycksalighetens ö av P.D.A. Atterbom, E-bok
  Om Lycksalighetens ö av P.D.A. Atterbom, E-bok
  E-bok
  21,75 kr
  Nyskrivet förord av litteraturvetaren Otto Fischer till Lycksalighetens ö av Per Daniel Amadeus Atterbom.

  Om Lycksalighetens ö:

  "Den unge kung Astolf vantrivs i sitt kalla nordiska hemland och förflyttas på mer eller mindre magisk väg till Lycksalighetens ö där han förälskar sig i den sköna drottning Felicia och glömmer bort såväl sitt hemland som sin trolovade, prinsessan Svanhvit. Astolf och Felicia lever lyckliga på ön, men efter hand börjar Astolf vantrivas; han längtar efter något mer, något annat än vad paradistillvaron kan erbjuda, och trots Felicias protester och onda aningar lyckas han till sist ombesörja att han ska få återvända till sitt hemland." (Ur Otto Fischers förord.)
  Läs mer
 18. En ung fader talar. Till smärtan. Jag sjungit, E-bok
  En ung fader talar. Till smärtan. Jag sjungit, E-bok
  E-bok
  29,00 kr
  Ur samlingen Efterlämnade dikter. Utkom postumt 1922. Läs mer
 19. Malla Silfverstolpes memoarer - Första delen (Telegram klassiker), E-bok
  Malla Silfverstolpes memoarer - Första delen (Telegram klassiker), E-bok
  E-bok
  21,75 kr
  Magdalena "Malla" Sofia Silfverstolpe, född Montgomery 8 februari 1782 i nuvarande Finland, död 17 januari 1861 i Uppsala, var en svensk författare och den mest kända så kallade salongsvärdinnan i Sverige.
  Malla Silfverstolpe var dotter till överste Robert Montgomery i dennes äktenskap med friherrinnan Katarina Charlotta Rudbeck, dotter till Thure Gustaf Rudbeck (1714–1786) och Bureättling. Modern avled ett par månader efter födseln. 1783 flyttade hennes far, som då var regementschef i Finland, tillbaka till Sverige, och den moderlösa ettåriga dottern uppfostrades där, framför allt av sin mormor, Magdalena Rudbeck på Edsberg i Sollentuna. Hon gifte sig 1807 med översten i generalstaben David Gudmund Silfverstolpe (1769-1819). Hennes äktenskap var inte lyckligt, i synnerhet sedan hennes makes "mjältsjuka" förvärrats.
  Silfverstolpe flyttade till Uppsala 1812 och kom så småningom att inta en betydande plats i denna stads då synnerligen rika och andligt betydelsefulla sällskapsliv. Från år 1820, ett år efter att hon blev änka, höll hon ”fredagsafton” efter exempel från de franska salongsdamerna. I hennes hem samlades de vetenskapliga kretsarna såväl som den högre societeten och betydelsefulla personer från utlandet. Under ett par årtionden var det inte bara en sällskaplig medelpunkt, utan även en samlande och sammanhållande makt inom de svenska romantiska kretsarna. Silfverstolpe var själv mycket mottaglig och bildningsintresserad och blev, trots att hon var uppfostrad i fransk bildning, fullkomligt medryckt av den nya, romantiska kulturen. Hon understödde också denna riktnings företrädare ekonomiskt, bland andra Per Ulrik Kernell och Adolf Fredrik Lindblad.
  År 1822 började Silfverstolpe skriva memoarer baserade på dagboksanteckningar hon fört genom livet. Detta efter Kernells enträgna uppmaningar. Dessa gavs ut i utdrag i fyra delar och är mycket innehållsrika som person- och kulturhistoriska skildringar. Hela den värld, där Sveriges främsta kulturpersonligheter levde under hennes tid, beskrivs med stor förtrogenhet, beundran och finkänslighet och ger viktiga bidrag till kunskapen om bland andra Carl Jonas Love Almqvist, Per Daniel Amadeus Atterbom, Erik Gustaf Geijer, Anders Fredrik Skjöldebrand, Esaias Tegnér, Adolf Törneros och Johan Olof Wallin. Även från Tysklands främsta kretsar ger hon livfulla och betecknande förstahandsintryck utifrån sin vistelse där 1825-26.
  Till Silfverstolpe skrevs flera dikter, av bland andra Atterbom, Geijer (Reseda) och Johan Olof Wallin. I striden om Almqvists Det går an deltog hon med Månne det går an? (1840).
  Läs mer
 20. Jungman Jansson. På färdvägarna. Minnet., E-bok
  Jungman Jansson. På färdvägarna. Minnet., E-bok
  E-bok
  15,95 kr
  Ur samlingen Efterlämnade dikter. Utkom postumt 1922. Läs mer
Inga fler produkter
produkter per sida