10,00 kr - 786,00 kr
786,00 kr
10,00 kr

234 produkter

234 produkter

Här har vi samlat alla e-böcker inom kulturhistoria. E-böcker du kan ta med överallt och läsa direkt i mobil & på surfplattan. Hitta din nästa läsupplevelse idag!

E-böcker - Kulturhistoria

Laddar ...
Visa som Rutnät Lista

Sortering

Stigande ordning Fallande ordning
 1. Pennskaftet, E-bok
  Pennskaftet, E-bok
  E-bok
  100,05 kr
  Det är tidigt 1900-tal och lärarinnan Cecilia blir av en kollega indragen i kampen för kvinnlig rösträtt. Hon är till en början skeptisk men snart tänds en glöd inom henne. I samma veva träffar hon Barbro "Pennskaftet" Magnus som även hon blivit en stark pådrivare av rösträttsrörelsen. Som ung kvinna och journalist sticker hon ut i den mansdominerade tidningsvärlden. Dessutom har hon ett i högsta grad okonventionellt förhållande med arkitekten Dick. Det unga paret har inte råd att gifta sig, men ändå bor de tillsammans och har en fysisk relation. Och allt eftersom tiden går förändrar deras förhållande hur Dick ser på världen - något som till slut ger honom mod att ställa sig emot allt han lärt sig.

  Elin Wägner (1882-1949) var en svensk författare, journalist och feminist. Hon var en av de främsta kämparna för kvinnlig rösträtt och tog även tidigt upp frågor om miljön. Wägners böcker rör sig ofta inom teman som jämställdhet och fred. Hennes kanske mest framstående verk är romanen 'Pennskaftet' och handlar om de svenska kvinnornas kamp för rösträtt. År 1944 valdes hon in som ledamot i Svenska Akademien.
  Läs mer
 2. Roliga fakta om NEW YORK (Epub2), E-bok
  Roliga fakta om NEW YORK (Epub2), E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  EBOK, Epub2 
  ISBN 9789188987334


  I denna serie böcker finner läsaren något unikt: en mängd roliga fakta om välbesökta storstäder, tips och tricks för att få den bästa möjliga upplevelsen av städerna. Böckerna innehåller tips om platser, små tips samt fakta om staden i fråga som du inte får i en guidebok.

  Visste du att ...
  Empire State Building träffas av blixten cirka 23 gånger per år?
  Hela 800 olika språk talas i staden?
  Ett barn föds var 5:e minut i New York?
  Läs mer
 3. Wärend och wirdarne, E-bok
  Wärend och wirdarne, E-bok
  E-bok
  134,85 kr
  Wärend och wirdarne är en nästan mytomspunnen bok, vars stora inflytande går långt bortom dess egentliga ämnesområde. Den får anses vara Hyltén-Cavallius, även kallad den svenska etnografins fader, främsta verk. Trots delvis omstridda teorier fortsätter boken att tjusa läsarna, inspirera forskarna och framförallt utgöra en veritabel guldgruva av uppteckningar om folks föreställningar, vanor och traditioner i Sverige genom tiderna. Författaren har sitt eget uppväxtområde Wärend (och dess folk wirdarna) som utgångspunkt, men han berör även övriga Sverige och Norden, och innehållet är relevant för alla svenskar med intresse för vårt lands folk och historia.

  Båda delarna av verket presenteras här samlat i en volym, med delvis moderniserat språk. Boken är illustrerad.

  "Våra förfäder, ehuru okonstlade barn av naturen, var nämligen inga råa barbarer. Tvärtom vittnar alla spår, att de var ett andligen begåvat folk, med sinne för vad som är stort i tanke och handling. Detta folk är då väl värt att studeras i de minnen, som det lämnat i arv åt efterkommande. Ty det är i vårdandet av vårt nationella arv, som vi har att söka fäderneslandets framtid."

  Högintressant för alla historieintresserade. (Bygd och natur, nr 3, 2019)
  Läs mer
 4. Det rena landet , E-bok
  Det rena landet , E-bok
  E-bok
  87,00 kr

  Efter succén med ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK, den första boken om Zlata, beställde förlaget även boken två och tre med flickan Zlata som förgrundsgestalt. Det blev böckerna DET RENA LANDET : EN BERÄTTELSE OM VÅLDTÄKT och PÅ VÄG : BERÄTTELSER AV ZLATA IBRAHIMOVIC.

   

  ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK finns även som en scenpjäs utgiven i samlingen ’FLYKTEN UNDER JORDEN’ JÄMTE FLERA GRUVSAMMA OCH NÖJSAMMA TRAGEDIER OCH KOMEDIER, som också fick översvallande recensioner.

   

  I boken BLICKPUNKT BARN OCH FRITID utgiven av Gleerups finns texter av Ellen Key, Jean-Jacques Rousseau, Finn Zetterholm, W Somerset Maugham, Astrid Lindgren och ett utdrag ur boken ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK…

   

  Bonnier Utbildning har liknande ”goda smak” som kollegerna på Gleerups och följaktligen finns även i Bonniersamlingen ZOOM SVENSKA ÖVNINGSBOK ÅR 6 ett utdrag ur ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK, tillsammans med en rad andra renommerade texter och författare.

  ZOOM SVENSKA ÖVNINGSBOK ÅR 6, kom ut även på Sanoma Utbildning, i inte färre än sju tryckningar.

   

  ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK finns på dryg 1 000 bibliotek i Sverige, inklusive universitetsbibliotek, skolbibliotek, sjukhusbibliotek och Svenska barnboksinstitutet. Boken är även utgiven på danska och den upplagan är upptagen i Folkeskolens Grundfortegnelse.

   

  Rädda barnens ungdomsförbund valde ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK till sin arbetsbok.

   

  ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK är en av de mest säljande ungdomsböckerna i Sverige på det tema den behandlar.

   

  ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK tilldelades Kulturrådets litteraturstöd.

   

  ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOG utgavs med medel från det danska undervisningsministeriet och boken blev införlivad i den danske folkeskolens grundfortegnelse.

   

  ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK ingick i Bibliotekstjänstens vandringsutställning och den finns även utgiven av Talboks- och Punktskriftsbiblioteket.

   

  Den första boken i Zlata-serien kom ut år 2004. Recensionerna varierade mellan mycket bra och ännu bättre. Även om dessa värmer, är det inte de som värmer mest. Utan det är de 100-tals mejl och brev och sms, skrivna av våra läsare, flickor och pojkar och faktisk även deras mammor och inte så sällan lärare och bibliotekarie.

   

  Även olika bloggar engagerade sig i Zlata-serien:

  ”Det här är ett stycke komprimerad livstragik, välgjort och trovärdigt” skrev Johanna K om boken DET RENA LANDET : EN BERÄTTELSE OM VÅLDTÄKT och hon menade att ”Det är med ett oerhört flyt boken är skriven. Språket är enkelt, kapitlen korta. Det går snabbt att läsa den här boken. Jag kan tänka mig att den fungerar finemang som diskussionsunderlag i slutet av högstadiet eller i gymnasiet.”

  Johanna K, en ”35-årig lärare i svenska och svenska som andraspråk”, är en av fem litteraturälskande kvinnor som skriver om böcker, tidningar och andra texter på webbsiten Bokhora, en av Sveriges största litterära bloggsiter enligt både Bloggtoppen och Blogtoplist.

   

  ”(…) Ur den trettonåriga Zlatas perspektiv berättas sedan om den första tiden i det nya landet. I sin dagbok skriver hon om allt det nya, om ångesten inför den osäkra framtiden, om främlingsfientlighet och mobbning men också om kärlek och vänlighet från omgivningen. Det är en mycket varm och engagerande historia, som samtidigt visar på allvarliga brister i svensk flyktingpolitik. Det är lätt att sätta sig in i familjens öde, och Zlata framstår som en rolig och allvarlig tonårstjej, som genom sin dagbok låter oss se vad som händer en tonåring som måste fly från sitt hem. Boken vänder sig i första hand till ungdomar, men även vuxna kan läsa den med behållning. Den är också mycket lämplig som underlag för diskussioner om flyktingpolitiken i Sverige.”

  / Katrine Hamori, BTJ, Bibliotekstjänsten

   

  ”(…) Den finns även som teaterpjäs, och det är lätt att förstå att den< Läs mer

 5. Lapin luonto luo outoa taikaa, E-bok
  Lapin luonto luo outoa taikaa, E-bok
  E-bok
  785,45 kr
  LAPIN LUONTO LUO OUTOA TAIKAA, ja se on myös laulun sanojen mukaan
  kaunis ja ihmeellinen. Lapissa jo taivas tuntuu olevan lähempänä maata ja
  ihmisiä kuin missään muualla. Siellä leimuavat parhaiten matkailijoita kovin
  houkuttelevat pohjanpalot eli revontulet ja yötön yö. Lapissa on vielä selvät
  vuodenajat, ja pohjoisen ankaraan luontoon hyvin sopeutuneet kasvit ja eläimet.
  Sopeutumisen mestari on tunturipeurasta kesytetty poro. Lapin luonto, sen
  erämaat, vaihtelevat valot ja värit ovatkin synnyttäneet ja houkutelleet kautta
  aikojen kulkijoita, tutkijoita ja taiteilijoita. Luonto on synnyttänyt kuin pakosta
  myös erikoisia persoonia, mahtimiehiä ja tulisieluisia taiteilijoita. Ja Lappi on
  täynnä tarinoita, jotka ovat vähintään totta ja tarua.

  Tämä kirja kertoo sanoin ja kuvin laajasta Lapista, sen luonnosta, ihmisistä ja
  heidän elämästään. Kirjoittaja on yli 40 vuotta porotutkimuksen parissa
  työskennellyt biologi, tutkimuspäällikkö sekä Oulun ja Kuopion yliopiston
  dosentti. Työ ja asuminen Lapissa, Inarissa Muddusjärven rannalla on antanut
  mahdollisuuden tutustua laajemminkin Lappiin, sen luontoon, historiaan,
  elinkeinoihin ja ihmiskohtaloihin. Toivotan mukavia lukuhetkiä, elämyksiä Lapin
  luonnon, ihmisten ja tarinoiden sekä laulujen ja joikujen parissa.
  Läs mer
 6. Kaffets historia. Återutgivning av text från 1926, E-bok
  Kaffets historia. Återutgivning av text från 1926, E-bok
  E-bok
  18,85 kr
  Det finns få drycker som är så mytomspunna som vårt kaffe.
  I den här e-boken får du veta mer om kaffets långa och märkliga historia, allt från ursprunget någonstans i Afrika (eller Mellanöstern).  

  Du får en rad spännande anekdoter om hur drycken sakta men säkert spred sig över de olika länderna i Europa, och hur den hela tiden hotades av förbud från myndigheterna.

  Du får också läsa om hur kaffet ofta marknadsförts som en ren medicinal hälsodryck.

  Den här texten publicerades ursprungligen år 1926 i tidningen »Dagens nyheter» med  titeln »Kaffetåren den bästa är... Något om kaffet och dess historia genom tiderna».

  Texten publicerades anonymt under signaturen ”utolycus”.

  Eftersom den här texten skrevs i början av 1900-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.

  Läs mer
 7. Inte ens tystnaden är längre vår egen, E-bok
  Inte ens tystnaden är längre vår egen, E-bok
  E-bok
  116,00 kr

  Inte ens tystnaden är längre vår egen är en samling politiska essäer av den turkiska samtidslitteraturens mest uppburna och översatta författare, Asli Erdogan. Känsliga och exakt iakttagande texter om den rådande politiska situationen i Turkiet, övergrepp mot minoriteter och hot mot yttrandefriheten. De berättar det som enligt makten inte får berättas, det som kanske inte kan berättas. Samtidigt är de brev till omvärlden för att skrika ut vad som pågår i Turkiet, att vi aldrig får tillåtas glömma det förflutna eller blunda för vad som sker i vår samtid – för inte ens tystnaden är längre vår egen.

  I augusti 2016 arresterades Asli Erdogan i sitt hem i Istanbul, hölls under omänskliga omständigheter fängslad i fyra och en halv månad och står anklagad för samröre med terrorism, bland annat utifrån texterna i denna bok, som inte längre får publiceras i hemlandet. Lika vackra som fasansfulla essäer som gör tydligt hur omistlig och viktig Erdogans röst är i kampen för frihet, kan läsaren sida efter sida bevittna hennes outtröttliga motstånd.

  Asli Erdogan är född 1967 i Istanbul där hon också är bosatt efter att i omgångar levt i exil. Under flera år arbetade hon som fysiker på cerni Gèneve innan hon helt ägnade sig åt skrivandet och har kommit att bli en av Turkiets mest hyllade och översatta författare. Hon har blivit en röst för kvinnlig erfarenhet och utsatthet med ett ständigt ställningstagande för samhällets svaga. Vid sidan av författarskapet har hon också varit kolumnist för tidningarna Radikal och Özgür Gündem.

  I augusti 2016 fängslades Erdogan och 22 andra medarbetare på Özgür Gündem anklagade för bland annat samröre med terrorism och hot mot rikets säkerhet. Efter fyra och en halv månad i fängelse släpptes hon i väntan på rättegång.

  Erdogan finns sedan tidigare utgiven på svenska med romanerna Den mirakulöse mandarinen, Staden i den röda kappan och Stenbyggnaden.

   

  Läs mer
 8. Simone och jag, E-bok
  Simone och jag, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  Simone och jag är en bok om kvinnor och män, om självständighet och beroende, om kärlek, svartsjuka och skam och om hur djupt böcker ibland kan beröra. Det handlar om Åsa Moberg och Simone du Beauvoir och om deras döda män. Om två starka, modiga kvinnor som över generations- och kulturgränser förenas av att de båda underkastar sig en älskad men dominerande man.

  Simone och jag är ett klokt och utelämnande dubbelporträtt av en författare och hennes läsare där Åsa Mobergs egna erfarenheter speglas och får perspektiv i ljuset av Simone de Beauvoirs liv och verk. Simone och jag är, förutom biografi och självbiografi, också en fyllig och lättillgänglig introduktion till en av vår tids verkligt stora och inflytelserika kulturpersonligheter.

  Åsa Moberg är född 1947. Hon är författare, frilansjournalist, bildkonstnär och översättare.

  Simone de Beauvoir (1908-1985) blev bl a genom boken Det andra könet (1949) en förgrundsfigur inom den moderna kvinnorörelsen. Tillsammans med livskamraten Jean-Paul Sartre var hon en av existentialismens ledande tänkare.
  Läs mer
 9. Dekadensens kön, E-bok
  Dekadensens kön, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  Den svenska dekadensen är ett oskrivet kapitel. Det råder Ebba Witt-Brattström nu bot på i sin nya studie om Ola Hansson och Laura Marholm. Han var den dekadente flanören. Hon en feministisk förgrundsgestalt. Tillsammans var de litterära banditer.

  Dekadens är ett mångtydigt begrepp, kanske mest använt för att beteckna allmänt moraliskt förfall. Men dekadens är också en litterär och estetisk riktning som föddes i Frankrike i slutet av 1800-talet, en reaktion mot den tidiga industrialismens framstegstro, materialism och masskultur. Husguden var Baudelaire, och J.K. Huysmans roman Mot strömmen var den skandalösa kultboken. Andra berömda dekadenter var Oscar Wilde och Rainer Maria Rilke. Men om den svenska dekadensen och dess betydelse för den europeiska litteraturen är mycket litet skrivet. I Ebba Witt-Brattströms studie möter vi det "litterära banditparet" Ola Hansson och Laura Marholm. Han, en skånsk skald, och hon, en balttysk dramatiker, översättare och introduktör av skandinavisk litteratur, möttes midsommaren 1888 och gifte sig i september 1889 i Köpenhamn och levde sedan i frivillig exil resten av sina liv.

  I Dekadensens kön belyser Ebba Witt-Brattström hur Ola Hansson tack vare deras förening blev en europeisk kritiker och en av 1890-talet mest uppmärksammade tyskspråkiga författare. Laura Marholm, å sin sida, tecknas som "Ny kvinna" och skandalomsusad författare med stor betydelse för tidens feministiska debatt, bland annat genom efterföljarna Ellen Key och Lou Andreas-Salomé.

  Ebba Witt-Brattström beskriver paret Hansson-Marholm som nyckelpersoner i tidens dekadens och svarar på frågan varför deras popularitet upphörde så brådstörtat vid 1900-talet början. Hon visar också att dekadensens tänkande lever vidare i könsfrågan och än idag är en viktig underström i feminismen.

  Läs mer
 10. Fossiljägarna, E-bok
  Fossiljägarna, E-bok
  E-bok
  58,00 kr

  Hur det gick till när fisken klev upp på land har varit ett av de största vetenskapliga mysterierna, en klassisk gåta som många velat lösa. Här berättas det om hur det gick till när svenska fossiljägare kartlade en av de viktigaste förändringarna i livets historia. De hamnade i centrum för hela världens uppmärksamhet och deras upptäckter gav rubriker på löpsedlar och förstasidor. Upptäckterna skulle komma att forma den moderna människans syn på de stora och eviga frågorna om vårt ursprung.
  Strax före första världskrigets utbrott skickas den blott tjugoettårige studenten Erik Stensiö ut på en äventyrlig expedition i Andrées fotspår på Spetsbergen. Under sin resa lyckas han hitta okända fossil som skulle kasta ljus över vår tidigaste historia. Jakten efter fossil förde Stensiö och och hans kollega Erik Jarvik ut på riskabla resor till okända områden. Deras resultat var emellanåt ifrågasatta, de blev misstänkliggjorda och uppfattades som kontroversiella. Men när seklet var slut ansågs deras insats som avgörande för forskningen om livets utveckling och som en vetenskaplig bragd.
  Personliga tragedier, ovanliga levnadsöden, storpolitik och akademisk rivalitet är några av beståndsdelarna i berättelsen om de forskare som var beredda att offra allt för att hitta det avgörande beviset.
  Förutom det historiskt vetenskapliga skeendet är boken också en flera hundra miljoner år gammal detektivhistoria om hur och varför livet tog det lilla, men avgörande, steget att lämna vattnet. Det är svårt att tänka sig en värld där ingenting rörde sig ovanför vattenytan. Men i världshaven kokade det av liv och det är där vår saga börjar.
  Fossiljägarna är en dramatisk och spännande populärvetenskaplig skildring av utforskningen av vårt gemensamma förflutna, om sökandet efter vår anfader. Det är också en berättelse som på ett spännande och nytt sätt beskriver vad som hände när livet tog det avgörande klivet upp på land.

  Läs mer
 11. Aarno Lehto - kulttuurin kannattelija, E-bok
  Aarno Lehto - kulttuurin kannattelija, E-bok
  E-bok
  87,00 kr

  Ihanien lapsuus- ja nuoruusvuosien jälkeen tuli Aarno Lehdolle, Kotalan pojalle, muutto naapurimaahan Suomen työttymyyttä pakoon. Suomalaisia lähti joukoittain kotimaasta 1960-luvun puolivälin jälkeen ja 1970-luvun alussa työnhakuun rajan toiselle puolen.

  Ei aikaakaan, kun suomalaiset tultuaan yhteen alkoivat etsiä omia kultturellisia arvojaan. Kokoonnuttiin yhteen, alettiin harrastaa. Etsittiin esiin henkilöitä, joilla oli kulttuuriantia.
  Aarno Lehto lukeutuu näiden ihmisten pariin, joka on antanut omalla työllään panoksensa tähän kulttuuriin niin sen luojana, tekijänä ja kannattelijana.

  Varsinkin musiikki, laulu ja tanssi ovat aina kiehtoneet ihmisiä. Ne myötäilevät ihmisen tunteita ja ovat kaikkialla mukana elämässä. Kirjassa vilahtelee vuoroin pelimannin musiikki, kuorolaulu, tanhut, kruunuhäät, kanteleensoitto ja lasten musiikkileirit, kurssit pelimanneille ja kuoronjohtajille, Hällefors´in ja Kaustisen kesätapahtumat, erilaiset kulttuuripäivät y.m.

  Tämän kulttuurin harrastaminen sai suuret mittasuhteet; moni löytää itsensä kirjan sivuilta.
  On yhdessä kirjoitettu kulttuurihistoriaa.

  Kirja on höystetty monilla mukavilla pikkutapahtumilla kulttuuri"matkan" varrelta.

  Läs mer
 12. Boken om te, E-bok
  Boken om te, E-bok
  E-bok
  113,10 kr
  Den klassiska japanska boken om tekonsten

  I sin klassiska bok om tekonsten ger Okakura Kakuzo en poetisk inblick i österländsk historia, i hur chad (teets väg) uppstod ur zenbuddhismen och taoismen och formade en livsfilosofi och estetik som än i våra dagar är en av den japanska kulturens grundstenar.
  Boken om te är ett måste för alla som är intresserade av japansk kultur. Den presenteras här på svenska för första gången på 40 år - som påkostad presentutgåva i fyrfärg, med uppdaterade illustrationer och i reviderad översättning.

  OKAKURA KAKUZO [1862-1913] föddes i Yokohama i Japan som son till en före detta samuraj. Han tog akademisk examen 1880 och blev en högprofilerad intellektuell världsmedborgare och senare dekan på Tokyo Fine Arts School. Boken om te är hans mest berömda bok, sedan länge betraktad som en av världslitteraturens klassiker.
  Läs mer
 13. Svenska folksägner, E-bok
  Svenska folksägner, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  I bondesamhällets muntliga diktning är det folksägnerna som säger mest om hur folk trodde och tänkte förr. De handlar ofta om tillvarons övernaturliga, fantastiska sidor, om människors möten med näck, skogsrå, vittror och troll. Bengt af Klintberg har gjort ett urval av typiska sägner från alla de svenska landskapen, och han presenterar dem närmare i en sakkunnig inledning. Läs mer
 14. Årstafruns dolda dagböcker, E-bok
  Årstafruns dolda dagböcker, E-bok
  E-bok
  58,00 kr

  Årstafrun var inte bara samtida med Jane Austen - hon hade en penna som var minst lika vitter och vass. Märta Helena Reenstierna var hennes riktiga namn, en adelsdam som förde dagbok varje dag mellan 1793 och 1839 på Årsta gård, ett stenkast från Stockholm.

  För första gången används nu hela hennes kvarlämnade dagbok som underlag för en biografi - en lika sagolik som sann historia.
  Här dyker goda vännen Bellman upp, både på lysande slåtterfester och i den dystra gäldstugan. Hennes pigor är liderliga, super och dansar på "horbaler" - det arbetsskygga "drängpacket" är inte bättre. Årsta gård är allt som oftast ett kokande inferno av tjuveri och otrohet. Kungligheter älskar hon.
  Dessa personer är dock bara statister i Årstafruns liv, hjärtat bultar för maken Christian Henrik von Schnell och sonen Hans Abraham. Maken mötte den då tjugoåriga Märta Helena på en bal, fettisdagen 1774. Året efter var de gifta och snart föddes fyra gossar och fyra flickor - en lycklig familj.

  Men så börjar tragedierna avlösa varandra, och när sjuttonhundratalet går mot sitt slut finns bara maken och en enda son kvar. Sonen Hans Abraham växer upp till en opålitlig person, som stjäl, sätter sig i skuld, super, och förlorar sitt namn och goda rykte.
  Dessa händelser präglar Årstafrun. Å ena sidan lever hennes gamla jag kvar - hon är kvick och charmerande, älskar att åka på utflykter och att vara festens medelpunkt på bjudningar. Hon kan dansa hela natten och sedan återvända till Årsta på morgontimmarna. Å andra sidan följer saknaden efter de döda barnen henne som en skugga, och tar sig uttryck i hårda omdömen mot omgivningen - en undertryckt sorg som ofta gränsar till raseri.
  Och allt medan hennes värld rasar samman försvinner maken in i dimmornas värld. När situationen inte verkar kunna bli värre inträffar en katastrof som fyller återstoden av hennes liv med ett hjärtskärande vemod. Som Årstafrun själv uttryckte det - "Vad jag ägt och förlorat! Allt."

  Läs mer
 15. Konflikten om katekesundervisningen, E-bok
  Konflikten om katekesundervisningen, E-bok
  E-bok
  50,75 kr
  Susanne Rogesund är teol. Master och har skrivit en Masteruppsats om Rosenius och Waldenströms försoningslära samt en Magisteruppsats om Peter Lorenz Sellergren. Susanne är också fil. kand. i historia. Denna bok är en C-uppsats i historia och handlar om L M Engströms kamp för katekesen som lärobok i folkskolan.
  Hjalmar Branting framförde redan 1889 att man borde avskaffa katekesläsningen i skolan och att katekesen borde brännas. Detta kristendomsfientliga uttalande ledde naturligtvis fram till en konflikt med de schartauanska företrädarna. De politiska debatterna ledde fram till att katekesundervisningen blev reducerad i skolan år 1919. L M Engströms kamp var inte förgäves. Enligt uppgift i GST hade man samlat in 340 000 namnunderskrifter.
  Många människor fick upp ögonen för vikten av att lära sig katekesen, men denna undervisning flyttades till hemmen eller Söndagsskolan. Konflikterna mellan arbetarrörelsen och schartauanerna berodde bland annat på att schartauanerna var motståndare till föreningslivet och att arbetarna i den schartauanska miljön inte ville ansluta sig till facket.
  Jag har i min uppsats belyst konflikterna mellan schartauanerna och socialdemokraterna inom skolväsendet perioden 1880-1940. I stor utsträckning bedrevs undervisningen som förr, på sina håll. På några håll anordnade man extra katekesundervisning, som var frivillig. Den ordnades utanför ordinarie skoltid, men av skolans lärare.
  Läs mer
 16. Magisk jul, E-bok
  Magisk jul, E-bok
  E-bok
  87,00 kr
  Samla familjen kring denna underbara bok om julen! Krydda pepparkaksbak och julpyssel med härlig julstämning och spännande fakta om julens magi. Följ med till en magisk värld bland tomtar och vättar. Känn doften av nejlika, kanel och granbarr. Jaga bort mörkret med tindrande barnaögon, fladdrande stearinljus och en kyss under misteln! Vi vet inte riktigt varför vi firar jul på det sätt vi gör. Men många av sederna som hör julen till blev tradition långt innan vi hörde talas om Vite Krist i Sverige. Mat och dryck har varit viktigt ända sedan de fornnordiska julbloten, och tomten har hållit till på gården sedan boplatsen röjdes upp för hundratals år sedan. Våra svenska traditioner har levt vidare och utvecklats, och de har gett den kristna högtid vi idag kallar jul en folklig prägel. Läs mer
 17. Vampyrernas historia, E-bok
  Vampyrernas historia, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  Vampyrernas historia är en färgstark och djuplodande översikt av vampyrer och vampyrföreställningar genom tiderna. Läsaren tas med på en resa från de blodtörstiga avgrundsdemonerna i Mesopotamien till de lika sensuella som livsfarliga vampyrerna i tv-serien True Blood.

  För första gången någonsin får dessutom de skandinaviska vampyrtraditionerna utrymme i en populärvetenskaplig bok. Bockstensmannen i Varberg och Takstainarn på Gotland samsas med den danske regissören Carl Theodor Dreyers vampyrfilm från 1931 och John Ajvide Lindqvists barnvampyr i Låt den rätte komma in. Här berättas även om verkliga personer, sådana som i efterhand har kallats vampyrer och sådana som själva anser att de är vampyrer. Här möter vi nutida vampyrsekter med bloddrickare och deras donatorer.

  Vampyrernas historia vänder sig till alla som vill veta vad en vampyr egentligen är, eller har varit, ur historisk och kulturell synvinkel. Syns vampyrer i speglar? Tål de vitlök? Är det sant att de hatar varulvar? Vem var Dracula? Och finns det riktiga vampyrer?
  Läs mer
 18. Trådarna i väven : På spaning bland minnen och kulturarv i Sverige, E-bok
  Trådarna i väven : På spaning bland minnen och kulturarv i Sverige, E-bok
  E-bok
  145,00 kr

  Svenskt kulturarv kan man tänka på som ett slags mentalt universum. Ett inre landskap av berättande som ständigt förändras, från mormors läsning i folkskolans läsebok till digitalt berättande idag.

  Jag har runt om i landet mött människor som berättar om sina hemtrakter. Vid kulturföreningar, bygdegårdar, bibliotek och museer har de visat mig minnen de vårdar och historier de håller vid liv. Jag har sett gåtfulla kvarnstenar i skogen i Malung i Dalarna, hur man tolkar mångtydiga hällristningar på klippor i Bohuslän eller tillverkat mekaniska räknemaskiner i Facit-fabriken i Åtvidaberg. Jag har häpnat över björnen inne på biblioteket i Dorotea i Västerbotten och hur man byker tvätt i en isvak i februari på Tvätterimuseet i Huddinge.

  Jag har börjat tänka på Sverige som en väv som kommer rullande fram ur det förflutna och fortsätter mot framtiden. Till stor del handlar den om vår förmåga att föreställa oss samhället som något med gemensam riktning och idé. En samhällsväv vi fått i arv och som vi snart ska lämna vidare.

  Men det gäller att vara på sin vakt. Det pågår en dragkamp om som vad som bör räknas som svenskt kulturarv. Min önskan är att berättandet ska fortsätta utvecklas i frihet. Och att kulturarvet ska få vara just så komplext och mångbottnat som det faktiskt är.

  Läs mer
 19. Kroppens tunna skal : sex essäer om kropp, historia och kultur, E-bok
  Kroppens tunna skal : sex essäer om kropp, historia och kultur, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  Kroppen har en historia. Den har omskapats efter klassens och könets konventioner, men också efter vilket kroppsspråk, sjukdomsspråk och smärtspråk som tiden tillåter. Kroppens tunna skal (1997) handlar om smärtans språk och hypokondrins illusioner, om dårskapens former och sjukdomens mening, om hur folkhemmets oönskade skars bort från den rationella samhällskroppen.


  Läs mer
 20. Den mörka kontinenten : kvinnan, medicinen och fin-de-siècle, E-bok
  Den mörka kontinenten : kvinnan, medicinen och fin-de-siècle, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  I Den mörka kontinenten (1994) betraktar Karin Johannisson kvinnosjukligheten ur samhällets, vetenskapens, gynekologins och kvinnans egen synvinkel.

  Från ett idéhistoriskt perspektiv ger hon en spännande och skakande skildring av kvinnan och medicinen, med material från bland annat läkarrapporter, medicinsk vetenskap, sexologiska studier, etikettsböcker och dagböcker.
  Läs mer
Inga fler produkter
produkter per sida