17,00 kr - 359,00 kr
359,00 kr
17,00 kr

54 produkter

54 produkter

Här har vi samlat alla e-böcker inom juridik. E-böcker du kan ta med överallt och läsa direkt i mobil & på surfplattan. Hitta din nästa läsupplevelse idag!

E-böcker - Juridik

Laddar ...
Visa som Rutnät Lista

Sortering

Stigande ordning Fallande ordning
 1. Kidnappad hjärna, E-bok
  Kidnappad hjärna, E-bok
  E-bok
  100,05 kr
  Ett av samhällets största problem är missbruk. Idag vet vi betydligt mer om hur ett urspårat missbruk påverkar en människas hjärna, men vad är det egentligen som leder fram till ett missbruk? Och finns det sätt att motverka att någon fastnar i träsk av droger och alkohol? I djupa intervjuer med missbrukare och forskare utformar vetenskapsjournalisten Miki Agerberg missbrukets dynamik – och vad för eventuella lösningar det finns för människor och anhöriga som tvingas leva med det dagligen.

  Miki Agerberg är vetenskapsjournalist och författare. Under senare år har han inriktat sig på medicin, hälsa och psykologi och skrivit uppmärksammade böcker om depression, missbruk och beroende samt fetma och övervikt. Han är även aktiv som föreläsare inom dessa ämnen.
  Läs mer
 2. Ordningsvakter : Nödlösningen som blev permanent, E-bok
  Ordningsvakter : Nödlösningen som blev permanent, E-bok
  E-bok
  159,50 kr

  Det var aldrig meningen att de skulle bli särskilt många. Det var aldrig tänkt att de skulle finnas överallt. I stället var de närmast ett tillfälligt svar på polisbristen. Men snart 40 år senare tar den egentliga polisen allt fler steg tillbaka från ordningshållningen och ersätts av ordningsvakter utan att någon riktig debatt har förts eller några lagar ändrats.

  Ordningsvakter har efter en kort kurs på tio dagar befogenhet att använda våld och andra polisiära maktmedel. Men de har inte bara långtgående rättigheter gentemot andra, de har också själva ett utsatt yrke. Ordningsvakter möter risker i en vardag full av berusade och nyckfulla personer, risker som de inte har fått verktyg att hantera.

  Journalisten Kolbjörn Guwallius gör en unik genomgång av yrkets historia och beskriver institutionens världsunika roll i samhället. Genom ett wallraffreportage inifrån ordningsvaktsutbildningen får läsaren veta hur lagens förlängda arm förbereds på ett oförutsägbart och ibland farligt arbete.

  Kolbjörn Guwallius har tidigare skrivit den hyllade avslöjande reportageboken Grip till varje pris (Verbal förlag, 2014) om de rättsvidriga väktarmetoderna i Stockholms tunnelbana och Sätta färg på staden (Dokument Press, 2010) om gatukonstens relation till samhället.


  Sagt om boken:

  "Guwallius skildring är viktig och upplysande" (Carl-Michael Edenborg, Aftonbladet)

  "unik skildring av hur Sverige lagt ut en del av våldsmonopolet på entreprenad", "förtjänstfull granskning" (Johannes Nesser, Journalisten)

  "Att läsa frilansjournalisten Kolbjörn Guwallius wallraffande inifrån utbildningen är svindlande" (Petter Larsson, Sydsvenskan)

  "Nyanserad men oroande läsning", "Samlat så här har ämnet inte penetrerats på decennier" (Rikard Flyckt, Jönköpings-Posten)

  "en bok som berör så gott som oss alla" (Sven Martinger, BTJ-häftet)

   

  Sagt om Grip till varje pris av Kolbjörn Guwallius:

  Storartad journalistik, boken avslöjar ett vådligt snedsteg i vårt rättssamhälles dunkel (Situation Sthlm)

  Välbehövlig granskning, kittlande som det största äventyr (Sydsvenskan)

  En klassisk granskning, ett gräv över tid, en viktig bok (Tidskriften Scoop)

  Läs mer
 3. Juridik ombord - Köpa, sälja, hyra, äga båt, E-bok
  Juridik ombord - Köpa, sälja, hyra, äga båt, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  Många drömmer om ett båtliv i någon form, men utan rätt juridisk kunskap kan det bli en mardröm.

  Juridik ombord syftar till att vägleda alla inblandade i en mängd typer av båtaffärer. Den innehåller praktisk båtjuridik med vars hjälp båtägare, köpare och säljare, hyrare och uthyrare kan undvika många obehagligheter praktiska såväl som ekonomiska. Att hyra eller köpa båt är en stor affär och det ökande antalet tvister som uppstår visar på en osannolik okunnighet och godtrogenhet bland alla inblandade. Med hjälp av denna bok skulle många av dem kunna undvikas!

  Ur innehållet: Köpa och sälja båt, CE-märkning, besiktning, tjänster, import och export, hyra, försäkringar, finansiering, tvister med mera.

  Texten är lättillgänglig, men ändå så juridiskt adekvat att den verkligen ger svar på frågor som dyker upp i samband med ett båt­innehav. Tack vare författarens långa erfarenhet av båtjuridik är alla situationer illustrerade med exempel på autentiska fall som han stött på eller varit inblandad i.
  Läs mer
 4. I skärningspunkten mellan juridik och politik - nio rättsfall, E-bok
  I skärningspunkten mellan juridik och politik - nio rättsfall, E-bok
  E-bok
  85,55 kr
  Denna bok handlar om nio mycket olika rättsfall, där advokat Sten De Geer företrätt klienter som utsatts för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter. Den kan kanske tjäna som inspiration för några ungdomar att välja att bli humanjurister och rättsligt driva fall där klientens grundläggande rättigheter kränkts.
  Berättelserna fokuserar på människorna bakom rättsfallen och hur Sten De Geer bedrev advokatarbetet både i och utanför rättssalarna.
  Det är ett stycke juridisk samtidshistoria, berättad utan pekpinnar eller alltför många paragrafer eller invecklade juridiska resonemang. Boken riktar sig i första hand till allmänheten.

  Sten De Geer har arbetat som advokat sedan början av 1980-talet efter att några år ha varit anställd som förbundsjurist på LO-Rättsskydd. I sin verksamhet har han främst specialiserat sig på migrationsrätt och arbetsrätt. I det första svenska valet till EU-parlamentet kandiderade Sten De Geer för vänsterpartiet som ende förespråkare för fortsatt svenskt EU-medlemskap.
  Läs mer
 5. Fatta lagen! : Från hatbrott till snatteri och svartjobb, E-bok
  Fatta lagen! : Från hatbrott till snatteri och svartjobb, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  Många, särskilt unga, känner inte till sina rättigheter. Och de är inte medvetna om sina skyldigheter. Det menar juristen Dona Hariri som säger: Det är inte coolt att begå brott, det är coolare att kunna sin rätt.

  Fatta lagen! är boken som gör lagen tillgänglig för alla. Till exempel förklarar den vad som är att förolämpa och vad som är förtal. Varför det aldrig är en bra idé att jobba svart eller vad samtycke till sex egentligen innebär. Om det räknas som misshandel när två personer har bestämt sig för att slåss eller om en polis har rätt att trycka upp dig mot en vägg och visitera dig.

  Juridik anses ofta svårt och krångligt, men här kommer lagen förklarad på ett sätt som alla kan förstå. Unga blir ofta utsatta för brott och med hjälp av den här boken ska du veta vad som gäller när - eller helst innan - du hamnar i en rättssituation.

  Områden som beskrivs är framför allt sådana som unga människor berörs av; immaterialrätt, sexualbrott, misshandel, väktares befogenheter, narkotika, olaga hot, stöld och diskriminering, men även juridik kring bostäder och civil olydnad.

  Dona Hariri vill med den här boken ge alla medborgare rätten till sin rätt. Läs på och fatta lagen!
  Läs mer
 6. Galpu Personal och Lönehandbok 2016, E-bok
  Galpu Personal och Lönehandbok 2016, E-bok
  E-bok
  116,00 kr
  Gerhard Andersson har under 40 år arbetat med ämnet lön och personal. Författaren har under sina år undervisat och haft kurser inom hela landet, men att finna rätt kurslitteratur har alltid varit svårt. Bokens tillkomst är en följd av detta. Efterfrågan är stor och redan under de första 4 veckorna såldes 360 böcker. Kommentar till boken har bland annat varit "äntligen en bok som går att förstå". Boken är ett enkelt lexikon som med fakta på ett enkelt sätt hjälper dig när det gäller personal och löner.

  Den trycka upplagan kan beställas genom: post@axplock.se

  Innehållsföteckning:

  1. Förord
  2. Olika basbelopp
  3. Kollektivavtal eller inte
  4. Avtalsförsäkringar
  5. Att anställa medarbetare
  6. Arbetstidslagen (ATL)
  7. Att betala ut lön
  8. Att beräkna lön
  9. Traktamenten
  10. Semester
  11. Sjukdom
  12. Skatt vid löneutbetalning
  13. Arbetsgivaravgifter 2015
  14. Viktiga lagar då man har anställda
  15. Fler lagar
  16. Vad är en policy?
  17. Utvecklingssamtal
  18. Förhandling
  19. Uppsägningar
  20. Hämtat från verkligheten
  21. Aktuell lagtext gällande LAS
  22. Aktuell lagtext gällande MBL
  Läs mer
 7. GALPU Personal och Lönehandbok 2015, E-bok
  GALPU Personal och Lönehandbok 2015, E-bok
  E-bok
  116,00 kr
  Gerhard Andersson har under 40 år arbetat med ämnet lön och personal. Författaren har under sina år undervisat och haft kurser inom hela landet, men att finna rätt kurslitteratur har alltid varit svårt. Bokens tillkomst är en följd av detta. Efterfrågan är stor och redan under de första 4 veckorna såldes 360 böcker. Kommentar till boken har bland annat varit "äntligen en bok som går att förstå". Boken är ett enkelt lexikon som med fakta på ett enkelt sätt hjälper dig när det gäller personal och löner. Läs mer
 8. GALPU Personalhandbok 2017, E-bok
  GALPU Personalhandbok 2017, E-bok
  E-bok
  116,00 kr
  Gerhard Andersson har under 40 år arbetat med ämnet lön och personal. Författaren har under sina år undervisat och haft kurser över hela landet, men att finna rätt kurslitteratur har alltid varit svårt. Bokens tillkomst är en följd av detta.

  Innehållsförteckning:

  1. Förord
  2. Olika basbelopp
  3. Kollektivavtal eller inte
  4. Avtalsförsäkringar
  5. Att anställa medarbetare
  6. Arbetstidslagen (ATL)
  7. Att betala ut lön
  8. Att beräkna lön
  9. Traktamenten
  10. Semester
  11. Sjukdom
  12. Skatt vid löneutbetalning
  13. Arbetsgivaravgifter 2015
  14. Viktiga lagar då man har anställda
  15. Fler lagar
  16. Vad är en policy?
  17. Utvecklingssamtal
  18. Förhandling
  19. Uppsägningar
  20. Hämtat från verkligheten
  21. Aktuell lagtext gällande LAS
  22. Aktuell lagtext gällande MBL
  Läs mer
 9. Fällda för sexövergrepp – om rättsfall i Sverige, E-bok
  Fällda för sexövergrepp – om rättsfall i Sverige, E-bok
  E-bok
  116,00 kr
  Vad betyder det att en dom är ”ställd bortom rimligt tvivel”? Vari består egentligen ett rimligt tvivel? Och hur orimlig kan en orimlighet tillåtas vara, men ändå rymmas inom det rimligas gräns?

  Under senare år har antalet anmälda sexualbrott ökat markant. Vad har det fått för konsekvenser för rättssäkerheten? I våra rättssalar döms varje år män i sexualmål där den tekniska bevisningen varit obefintlig eller undermålig och där de fällande domarna enbart utgått från en eller flera målsägandes uppgifter. Uppgifter som dessutom ofta varken har granskats eller kontrollerats.

  Thérèse Juel tar här inte ställning i skuldfrågan utan vill vidga diskus­sionen till hur våra domstolar värderar de beviskrav som ställts när det gäller sexualmål. I vart och ett av de tio redovisade fallen pekar hon på orimligheter som i domstolen ansetts fullt rimliga och som därmed legat till grund för fällande domar och höga skadeståndsbelopp.


  ”Thérèse Juel har gjort sig känd som en engagerad och kunnig debattör i rättssäkerhetsfrågor. Hennes bok är ett angeläget inlägg i den aktuella debatten om huruvida vi har en tillfredsställande ordning för att säker­ställa att ingen blir oskyldigt dömd och för att rätta de domar där detta ändå har kommit att ske. Enligt min mening är det viktigt att dessa frågor inte enbart diskuteras av jurister.«”
  Johan Munck, f d ordförande i Högsta domstolen
  Läs mer
 10. Utsatt för brott? Se till att kvalitetssäkra ditt polisärende DEL 2 FÖR FÖRETAGARE, E-bok
  Utsatt för brott? Se till att kvalitetssäkra ditt polisärende DEL 2 FÖR FÖRETAGARE, E-bok
  E-bok
  85,55 kr

  Vet du som företagare hur du gör en polisanmälan på bästa sätt? Eller vad du kan göra om ditt polisärende direktavskrivs eller läggs ned? Den här boken ger svar på de här frågorna - och på många fler. Författaren, som har bakgrund som bland annat åklagare, delar i boken med sig av sina kunskaper om förundersökningsreglerna och ger konkreta verktyg till alla som inte vet hur en förundersökning fungerar. I boken varvas genomgångar av rapporter och statistik med handfasta råd om hur du som företagare och brottsutsatt kan bli mer aktiv i att värna om din egen rättssäkerhet. För att nå ut till så många som möjligt har författaren även låtit översätta vissa delar av boken till engelska, somaliska, arabiska, persiska och kurdiska (sorani).    

   

  BROTTSLIGHETEN OCH OTRYGGHETEN FINNS STÄNDIGT NÄRVARANDE I SAMHÄLLET I DAG - VARE SIG VI VILL ELLER INTE. Många drabbas av brott. Många polisanmäler att de utsatts. Men så visar statistiken att många av de till Polisen anmälda brotten direktavskrivs eller läggs ned.  

  Det blir då extra viktigt att du som företagare och brottsutsatt vet om dina rättigheter i samband med att du polisanmäler ett brott. Så att du kan värna om din rättssäkerhet i ditt ärende. Så att du kan agera aktivt, konstruktivt och med kunskap - och därmed kvalitetssäkra hanteringen av det. 

   

  Den här boken ger bland annat svar på frågorna om hur du gör en så bra polisanmälan som möjligt och vad du kan göra om ditt företags polisärende direktavskrivs eller läggs ned. Författaren, som har bakgrund som bland annat åklagare, delar i boken med sig av sina kunskaper om förundersökningsreglerna och ger konkreta verktyg till alla som inte vet hur en förundersökning fungerar. I boken varvas genomgång av rapporter och statistik med handfasta råd om hur du som enskild och brottsutsatt kan bli mer aktiv i att värna om din egen rättssäkerhet. Syftet och målet med boken är att du som läsare ska känna dig mer trygg i vad som gäller rent juridiskt om/när du och/eller ditt företag blir utsatt för ett brott. Att du efter att ha läst den vet vad du själv kan göra för att förbättra kvaliteten i hanteringen av ditt polisärende och vad du har för rättigheter i samband med det. Att du som företagare kan kvalitetssäkra ditt polisärende, helt enkelt. För att nå ut till så många som möjligt har författaren även låtit översätta vissa delar av boken till engelska, somaliska, arabiska, persiska och kurdiska (sorani).    

   

  Marie Wallin är jurist och grundare av Rätt Nu AB, där hon nu arbetar. Hon har tidigare arbetat både som åklagare i Stockholm och som adjunkt i juridik vid Stockholms universitet och vid Polishögskolan. Hon har även varit anlitad som specialist av Brottsförebyggande rådet (Brå) och varit anställd inom Polismyndigheten under flera år - bland annat vid Nationellt Bedrägericenter och som anlitad sakkunnig åt Polismyndighetens internrevision.

  Läs mer
 11. Drachme, E-bok
  Drachme, E-bok
  E-bok
  44,24 kr
  Drachme är ett nytt valuta med värde av förnybar energi, mänskliga rättigheter och politiskt stabilitet som kan ge pengar sitt riktiga värde. Med en referensvaluta som Drachme, kommer vår ekonomi, politik och även normer kunna vara självreglerande mot en bättre värld där miljön och människan mår bra. Med Drachme kan goda aktörer vara rika, på riktigt. Pengar är inte mer än pappersbit med löfte om att värdet som står i siffran kan faktiskt betalas när som, men när alla våra träd är nedhuggna, när alla sjöar är förgiftade och när människan lever i misär, endast då kommer vi inse att pappersbiten pengar inte kan göra oss lyckliga eller mätta. Läs mer
 12. Kritiska perspektiv på rätten, E-bok
  Kritiska perspektiv på rätten, E-bok
  E-bok
  174,00 kr

  Det händer inte sällan att juriststudenter frågar vad en kritisk analys egentligen innefattar. Det kan röra sig om situationer där studenterna ombeds att analysera en juridisk frågeställning inom ramen för en seminarieuppgift, uppsats eller tentamensfråga. Ordet ”kritik” innefattar för många studenter någonting negativt. En vanlig uppfattning är att en kritisk analys enbart går ut på att upptäcka fel. Istället kan kritik sägas utgöra förmågan att reflektera över fakta och värderingar. Ytterst handlar det om att kunna ifrågasätta allmänt accepterade uppfattningar om vad som är sant och riktigt. Det är emellertid inte fråga om ett rent tyckande, snarare hänger kritiken samman med tvivlet. För att kunna kallas vetenskaplig måste även kritiken som sådan tåla en öppen och oberoende granskning.

   

  Tanken med den här läroboken är att hjälpa studenter att förstå vad kritiskt tänkande inom rättsvetenskapen är och hur man på ett vetenskapligt korrekt sätt kan identifiera, formulera, analysera och slutligen värdera rättsliga problem i en uppsats eller ett examensarbete. Boken är framtagen inom ramen för den så kallade ”Stockholmsmodellen” som syftar till att öka studenternas kritiska tänkande inom ramen för juristutbildningen. Den bör emellertid vara av värde även för praktiskt verksamma jurister.

   

  Johan Schelin är verksam som professor i sjö- och transporträtt vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Han har tidigare i egenskap av studierektor vid institutionen haft det övergripande pedagogiska ansvaret för Juristprogrammet.

  Läs mer
 13. Secure Digitalisation – Nordic Yearbook of Law and Informatics 2016–2018, E-bok
  Secure Digitalisation – Nordic Yearbook of Law and Informatics 2016–2018, E-bok
  E-bok
  217,50 kr

  The Nordic Yearbook of Law and Informatics is a manifestation of a collaboration among colleagues from the Nordic countries. This co-operation has defined the field since its inception and it continues to thrive. The first volume in this series was pub- lished in 1984, and the contributions in this yearbook document the XXXI Nordic Conference on Law and IT held in Stockholm 2016, arranged by the Swedish Law and Informatics Research Institute.

  The overall theme of the conference was Secure Digitalization, and the articles in this yearbook derive from sessions on:

  –  Strategies for secure digitalization including legal protection, technical mecha- nisms, deterrence and power

  –  Compliance, automation and monitoring

  –  Privacy and surveillance in the post-Snowden era

  –  Remedies for the future

  In addition to the documentation of the conference, this volume highlights some of the struggles that legislators grapple with in the process of keeping up with the technological change and its impact on society. Included are summaries of a number of Swedish Government Reports addressing regulatory issues in various fields affected by technology. The selection reflects regulative initiatives concerning research, regulation of automated vehicles, integrity and governance.

  Läs mer
 14. Henkilöstön vaikutusmahdollisuudet yhteistoiminnassa, E-bok
  Henkilöstön vaikutusmahdollisuudet yhteistoiminnassa, E-bok
  E-bok
  175,97 kr
  Työnantajan ja henkilöstön välinen yhteistoiminta työpaikoilla on erittäin ajankohtainen asia. Yhteistoimintalakia ollaan uudistamassa siten, että painotus olisi jatkossa yhteistoiminnallisessa kehittämisessä. Tässä kirjassa selvitetään henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia omaan työhönsä ja työyhteisöönsä yhteistoimintamenettelyn keinoin julkisen terveydenhuollon organisaatiossa. Lisäksi kirjassa tarkastellaan yhteistoimintaa edistäviä ja haittaavia tekijöitä kehittämistyön tuloksina. Läs mer
 15. Skoljuridik ur ett föräldraperspektiv, E-bok
  Skoljuridik ur ett föräldraperspektiv, E-bok
  E-bok
  126,82 kr
  Har du ett barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning? Har du någon gång känt dig ensam i din kamp för att få till en fungerande skolgång för ditt barn? Skoljuridik ur ett föräldraperspektiv tar upp de viktigaste delarna i skollagen och tolkar vad lagen faktiskt innebär för barn med särskilda behov. Boken är för dig som vill veta hur man praktiskt kan gå tillväga för att tillvarata barns rättigheter i skolan. I boken får du ta del av författarens egna erfarenheter om sitt barns skolgång och den mödosamma kamp som fördes mot skola och kommun för att försöka få till rätt stöd i skolarbetet. Boken vänder sig både till vårdnadshavare och stödpersoner men kan även läsas av personer som själva har funktionsnedsättning. Läs mer
 16. Kertomus hyvinvointivaltiosta: Mukana tekijänä, näkijänä ja haaveilijana, E-bok
  Kertomus hyvinvointivaltiosta: Mukana tekijänä, näkijänä ja haaveilijana, E-bok
  E-bok
  68,40 kr
  Kirja on kertomus hyvinvointivaltiosta, sen rakentamisesta ja kehittämisestä. Kirjoittajat ovat olleet työssä mukana tekijöinä, näkijöinä ja haaveilijoina. Näkökulma on tietoisesti hallinnon kehittäminen ja virkamiesten merkittävä panos tässä työssä. Liikkeelle lähdetään 1950-luvulta ja päädytään tähän päivään. Kirja hahmottaa hyvinvointivaltion rakennuskaudet ja viimeisimmän kehitysvaiheen kaikkine haasteineen. Siinä on tarinoita hyvinvointivaltion kehittämisen eri aikakausilta, joissa tarinoissa kehittäjät, komiteat, koulutus ja kansainvälisyys ovat keskiössä. Läs mer
 17. Nämndemannen: - uppdrag med förtroende, E-bok
  Nämndemannen: - uppdrag med förtroende, E-bok
  E-bok
  144,90 kr
  Vad är en nämndeman och hur väljs denna person ut? Vilken roll har hen i det svenska rättsväsendet? Det finns många frågor att besvara när det gäller nämndemannen i det svenska rättssystemet. Nämndemannen dömer med samma tyngd som en juristdomare, men vilka krav ställs på nämndemannen? Och - hur ser uppgiften ut, vilka arbetsförhållanden gäller? Och hur är domstolen organiserad, vilka gör vad när mål kommer upp som nämndemannen ska döma i tillsammans med domaren? Denna bok ger de grundläggande svaren inte minst riktad till de som för första gången ska tillträda som nämndemän. Att som nämndeman fatta ofta för den enskilda individen väldigt ingripande beslut ställer höga krav. Läs mer
 18. Folkrätten i regeringsformen, E-bok
  Folkrätten i regeringsformen, E-bok
  E-bok
  116,00 kr

  Trots att folkrätten och statsrätten har starka beröringspunkter med varandra behandlas de ofta som separata enheter i undervisningen och i kurslitteraturen. Men det går exempelvis inte riktigt att förstå bestämmelserna i RF 15 kap. om försvarsmaktens insatser vid ett väpnat angrepp utan att konsultera folkrättens regler om självförsvar. Inte heller går det att tala om en stats bundenhet vid en traktat utan att känna till något om den inhemska regleringen om vilka statsrättsliga organ som kan binda Sverige.

  Det finns fler tydliga kopplingar mellan folkrätten och statsrätten. Denna bok är ett försök att visa på dem, utan att för den skull göra anspråk på att vara komplett. Boken ska snarare ses som en introduktion i ämnet. Den behandlar bland annat relationen mellan traktater och nationell rätt, hur folkrätten innebär begränsningar av Sveriges suveränitet, hur folkrättens regler är avgörande för hur och när rikets försvarsmakt får användas samt hur de mänskliga rättigheterna förverkligas på nationell nivå.

  I den andra upplagan av boken har ett antal uppdateringar och förtydliganden gjorts. Vissa frågor har utvecklats ytterligare och nya avsnitt lagts till. 

  Per Ahlin är universitetslektor i folkrätt vid Stockholms universitet.

  Läs mer
 19. Federalistikirjoitukset, E-bok
  Federalistikirjoitukset, E-bok
  E-bok
  288,67 kr
  Federalistikirjoitukset olivat 85 esseetä sanomalehdissä, joiden kirjoittajina olivat Alexander Hamilton, James Madison ja John Jay vuosina 1787 ja 1788. He käyttivät niiden kirjoittamiseen salanimeä Publius. Federalistikirjoituksilla he perustelivat sitä, miksi olisi hyvä luopua Yhdysvaltain ensimmäisestä perustuslaista ns. konfederaatioartikloista ja ottaa käyttöön uusi perustuslaki. Samalla he myös kertoivat mitä asioita uudessa perustuslaissa oli huomioitu ja miten se tulisi toimimaan. Heidän kirjoituksensa auttoi Yhdysvalloissa ottamaan käyttöön uuden perustuslain vuonna 1789. Vielä nykyäänkin, kun halutaan tietää Yhdysvaltain perustajien mielipide jossain perustuslaillisessa asiassa, niin sen saamiseksi selville käytetään Federalistikirjoituksia. Läs mer
 20. EU och svensk företagsbeskattning, E-bok
  EU och svensk företagsbeskattning, E-bok
  E-bok
  33,63 kr
  Europeisk företagsbeskattning genomgår stora förändringar. Det handlar till stor del om att skydda bolagsskattebaserna. Tillsammans med OECD och G20 bedrivs i detta syfte ett arbete kallat "Base Erosion and Profit Shifting". Inom EU har det resulterat i det så kallade skatteflyktsdirektivet från 2016. I Sverige har det kommit nya regler för företags ränteavdrag. Det pågår också ett omfattande arbete inom EU för att skapa en gemensam bolagsskattebas och en gemensam konsoliderad bolagsskattebas. Europeiska kommissionen har lagt fram förslag, men om de går igenom vet vi ännu inte. Även beskattningen av digital verksamhet håller på att förändras. Här kan det komma att bli avsteg från gamla beskattningsprinciper i och med att användarna av de digitala tjänsterna alltmer ses som en viktig del i företagens värdeskapande. Med den utgångspunkten skulle beskattningen kunna ske där de digitala tjänsterna konsumeras, och inte som nu där företaget är beläget eller registrerat. Författaren analyserar i rapporten den internationella utvecklingen på företagsskatteområdet och granskar behovet av en översyn av svensk lagstiftning. Läs mer
Inga fler produkter
produkter per sida