2,00 kr - 4 636,00 kr
4 636,00 kr
2,00 kr

1420 produkter

1420 produkter

Här har vi samlat alla e-böcker inom lyrik. E-böcker du kan ta med överallt och läsa direkt i mobil & på surfplattan. Hitta din nästa läsupplevelse idag!

E-böcker - Lyrik

Laddar ...
Visa som Rutnät Lista

Sortering

Stigande ordning Fallande ordning
 1. Dikter om kärlek, E-bok
  Dikter om kärlek, E-bok
  Isbn: 9789113072715
  E-bok
  58,00 kr

  "Vi lämnade ekan utan förtöjning." Så inleds dikten Återfödelse i Kjell Espmarks första diktsamling Mikrokosmos från 1961. Den får också inleda denna samlingsvolym av dikter som alla har temat kärlek som den gemensamma nämnaren. Möjligtvis en förbisedd linje i Kjell Espmarks författarskap. Och möjligtvis i fler synvinklar än man kanske vanligtvis möter kärleksdikten. Bland annat den som befinner sig vid en mänsklig nollpunkt, bortom döden. En kärlek som inte ger sig.

  Läs mer
 2. Det vackra och det fula, E-bok
  Det vackra och det fula, E-bok
  Isbn: 9789189066083
  E-bok
  113,10 kr
  vinden i tunnelbanan så varm i juni

  som fåglarnas bon, årstiderna och spårens växling

  av det som växer ska vi binda kransar, i den brinnande sol som ständigt vänder


  Saker mognar och spricker i Axel Winqvists dikter. Somligt ruttnar, somligt börjar växa igen. Världen ligger öppen, men förgängelsen verkar också i den moderna staden, där människor möts, minns och dör. Urbanitetens hunger bryts mot en uppgraderad naturpoesi: träd, blommor, frukter. Och safter rinner.

  Axel Winqvist är radioproducent och en av skaparna till poddarna P3 Musikdokumentär och P3 ID. Han är född 1991 i Helsingborg. Det vackra och det fula är hans första diktsamling.
  Läs mer
 3. Natthimmel med kulhål, E-bok
  Natthimmel med kulhål, E-bok
  Isbn: 9789177017998
  E-bok
  94,25 kr
  En av de senaste årens stora litterära sensationer

  Sverigebesök 31:a maj i samtal med den hyllade franske författaren Édouard Louis på Kulturhuset Stadsteatern

  VINNARE av Whiting Award for Poetry

  VINNARE av Thom Gunn Award

  VINNARE av T.S Eliot Prize 2017

  Finalist för Forward Prize

  Finalist för Kate Tufts Discovery Award

  Finalist för Lambda Literary Award

  Utsedd till en av Årets böcker 2016 av: The New York Times, The New Yorker, Boston Globe, San Francisco Chronicle, Huffington Post, NPR, Publishers Weekly, Irish Times, Library Journal, Buzzfeed, Bustle, Entropy Magazine & BookThug.

  »Jag är komplett tagen av den här boken. Det är så skickligt och smidigt utfört, så märkligt och vackert, så brutalt, konstant överraskande.« | Kristoffer Folkhammar, Sydsvenskan

  »Det är en fantastisk diktsamling skriven med en enorm känslighet inför tillvarons villkor.« | Expressen Kultur


  Ocean Vuongs första fullängdare som poet, Natthimmel med kulhål, har gjort litterär sensation i USA. Boken har jämförts med den engelska litteraturens stora: Emily Dickinson och till och med William Shakespeare. Dikterna utgår från Vuongs erfarenhet som barn av Vietnamkriget. Temana är de stora mänskliga: kärlek, familj, krig, sex, minne, sorg, som på samma gång är strängt och ömt hållna. Det är dikt som genom en rytmens och andningens obrutna förtrollning demonstrerar hur en blid hand på ett bröst förmår blidka också de våldsammaste av mänskliga begär.
  I svensk tolkning av författaren Andreas Lundberg.

  OCEAN VUONG är en vietnamesisk-amerikansk poet och essäist, född 1988 i Ho Chi Minh City i Vietnam. Han kom till USA med sin familj som tvååring, efter ett år i flyktingläger på Filippinerna. Vuongs poesi förenar musikaliteten i den muntliga berättelse- och sångtradition han är uppvuxen med, med en kreativ kärlek till det engelska språket. Före Natthimmel med kulhål har han gett ut två chapbooks: Burnings [2011] och No [2013]. Ocean Vuong är i dag bosatt i New York.

  »Det finns en mäktig emotionell motström i dessa dikter, sprungna ur Ocean Vuongs uppriktighet och frispråkighet, och ur hans förmåga att fånga ögonblick i tiden med både fotografisk exakthet och en känsla för alla tings flyktighet.« New York Times

  »Som att följa en fisk röra sig: Ocean Vuong hanterar engelskan med ett slags muskulös intuition. Dikterna är på samma gång eleganta och liksom slagna av förundran, berättande och lyriska, formellt bundna och lediga.« | The New Yorker

  »Det är dikter som du läser för att uppnå förändring.« | Bernur
  Läs mer
 4. William Cowper : Jag älskar vandra på en lantlig stig, E-bok
  William Cowper : Jag älskar vandra på en lantlig stig, E-bok
  Isbn: 9789198089011
  E-bok
  94,25 kr

  William Cowper (1731-1800) moderniserade naturlyriken och skildrade det engelska landskapet på ett sätt som talade direkt till läsarna. Han var också en djupt religiös sökare, mannen bakom orden Guds vägar äro outgrundliga (God moves in mysterious ways). Cowpers liv var dramatiskt, med ingredienser av olycklig kärlek, självmordsförsök och galenskap, men också av upplyst klarhet som resulterade i odödliga dikter.
  1700-talspoeten Cowper (uttalas "Cooper") är i Sverige i stort sett okänd, nästan aldrig tidigare översatt. Han är dock representerad i den svenska psalmboken med psalmerna 246 och 340. I den anglo-saxiska världen har Cowper fortfarande stor betydelse som en länk mellan Milton och Wordsworth, han förebådade därmed romantiken. I hemstaden Olney norr om London finns ett Cowpermuseum och ett sällskap i hans namn.
  I denna bok av Neita Lundquist om William Cowper, med översättningar av hans dikter, brev och hans egen andliga livsberättelse samt en grundlig introduktion till detta betydelsefulla författarskap, kan vi för första gången träda in i en engelsk poets förgångna värld, en värld som ändå på ett outgrundligt sätt är levande för oss.

  Neita Lundquist (f. Petrini 1926) var under sitt yrkesliv verksam vid universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala. Djupt fascinerad av William Cowpers poesi tog hon sig an uppgiften att göra honom tillgänglig även för svenska läsare, en pionjärgärning i kulturens och lyrikälskarnas tjänst. "Jag älskar vandra på en lantlig stig" är Neita Lundquists debut som författare och översättare.

  Läs mer
 5. Vingslag, E-bok
  Vingslag, E-bok
  Isbn: 9789177017899
  E-bok
  94,25 kr
  »Vingslag är en bok om hela existensen, i all dess fasa och skönhet.« | Thomas Boberg, Kritik

  I Shadi Angelina Bazeghis debut Vingslag blandas minnen av krigshärjade gator, skyddsrum och mörklagda städer, med en kärlekens vardag i en traumatisk och posttraumatisk tid.
  Diktens mörbultade jag kämpar mot sjukdom och PTSD, besprutar sig med parfym, målar naglarna silverfärgade – och älskar fotboll. Vi följer ett stormigt kärlekspar, inbegripna i en sanslös dialog, som löper genom olika rum och abstraktionsnivåer. Allt framförs med en expressiv stämma, kraftfull, sorgsen, eller också kyligt distanserad; kännbart präglad av författarens smärtsamma erfarenheter.
  I svensk översättning av poeten Helena Boberg.

  SHADI ANGELINA BAZEGHI, född i Iran 1974, är poet, utbildad vid danska Forfatterskolen, och lärare i matematik, fysik och kemi. Hon debuterade med den omtalade diktsamlingen Vingslag [Vingeslag, 2015] och har översatt och för en dansk publik introducerat Irans största modernistiska poet, Forough Farrokhzad. Bazeghi är sedan 2016 med i redaktionsrådet vid den samnordiska litteraturtidskriften Kritiker.

  »Kriget är ett genomgående tema, med vistelser i skyddsrum, mörklagda städer och inramade porträtt ›i varje gathörn‹ av martyrerna, de döda unga männen. Samtidigt – trots allt – vecklar poesin och kärleken ut sig i intensiva glimtar.« | Jørgen Johansen, Berlingske
  Läs mer
 6. Satumainen satakieli VIII Lumivarpunen lentää: lastenrunoja, E-bok
  Satumainen satakieli VIII Lumivarpunen lentää: lastenrunoja, E-bok
  Isbn: 9789523187931
  E-bok
  28,51 kr
  Lumivarpunen lentää ylhäällä vuoristolla. Siellä tämä lintu kaunis tahtoo olla. Lumivarpunen lentää valkojuovasiivin. Välimeren vuoristoista lintua etsin, hiivin. Lumivarpunen ja muut linnut lentävät ja ovat lastenrunoina ja kuvina tässä Satumaisen satakielen kahdeksannessa eli viimeisessä osassa. Kirjaan mukaan ovat päässeet Suomessa hyvin harvinaiset tai muut eurooppalaiset tai jopa vielä kaukaisemmat linnut. Lintuja on yhteensä 33 kpl tässä kirjassa. Sivuilla ovat mm. siniharakka, alppinaakka, morsiosorsa ja eskimohanhi. Vaikka on mukavaa lukea satumaisia lastenrunoja, niin tärkeintä on kuitenkin lintuja ja muita kohtaan esiintyvä rakkaus. Läs mer
 7. Den vita rosen, E-bok
  Den vita rosen, E-bok
  Isbn: 9789177017974
  E-bok
  113,10 kr
  Ett modernt danskt mästerverk

  2017 års stora skandinaviska dikt

  Nominerad till Læsernes Bogpris 2017

  Nominerad till Politikens Litteraturpris 2017

  »Förförande bra.« Göran Sommardal, Aftonbladet Kultur

  »Det är på ytan enkelt, men det blir gripande och vackert. Olga Ravn är sitt eget poesiunder.« Lina Kalmteg, SvD

  En av årets böcker enligt Andrés Stoopendaal, Borås Tidning: »Bland den yngre generationens danska poeter framstår Olga Ravn som den mest klart lysande stjärnan.«

  »Så här starkt och trollbindande blir det bara när stor teknisk kompetens blandas med existentiellt angelägen tematik. Med andra ord: applåder för Ravn.« Victor Malm, Expressen


  Danska Olga Ravns mästerverk Den vita rosen består av 160 strofer, på 5 rader vardera, med blanksidor emellan - som stod dikterna i varsin bädd, blommande i monumental isolation. Fram tonar en berättelse om ett kärleksförhållande med en dödssjuk eller kanske till och med död.
  Den vita rosen [Den hvide rose] har kallats den både mest rörande och mest intelligenta systemdikten som skrivits i Norden på åratal. Här i svensk översättning av författaren Johanne Lykke Holm.

  OLGA RAVN [f. 1986] är en dansk poet, romanförfattare, kritiker och översättare. Hon debuterade 2012 med diktsamlingen Jag äter mig själv som ljung. Flicksinne [Jeg æder mig selv som lyng. Pigesind], 2015 utkom romanen Celestine. Den vita rosen [Den hvide rose] har nominerats både till Politikens Litteraturpris och till det danska litteraturpriset Läsarnas bokpris. Olga Ravn undervisar också på Hekseskolen [Häxskolan], som hon startade 2015 tillsammans med Johanne Lykke Holm, i samarbete med Litterär Gestaltning på Akademin Valand i Göteborg.

  »Systemdikten Den vita rosen är rentav så smart att jag är rädd att framstå som dum när jag uttalar mig om den.« Andrés Stoopendaal, Smålandsposten

  »Ett tungt verk som genljuder av litteraturens storheter, diamanter faller i gräset nästan som hos Edith Södergran.« Elin Kvicklund, UNT

  »Frågorna ges inga svar, och det behövs inte heller när poesin är så stark som den är i Ravns tappning [...] En diktare som gör sig påmind är Edith Södergran.« Evelina Stenbeck, Norra Skåne

  »Genom en elliptisk form, som stundtals påminner om haiku eller tanka, ger hon [Ravn] de sensuella metaforerna liv. Det är drabbande och ibland hisnande vackert.« Betyg 4 av 5, BTJ

  Läs mer
 8. mekapina-so-mecupina, E-bok
  mekapina-so-mecupina, E-bok
  Isbn: 9789515685094
  E-bok
  38,34 kr
  Kokoelman runoissa itsensä viiteryhmistä ulkopuoliseksi kokeva subjekti havainnoi maailmaa, jossa arkikeskustelusta, sosiaalisesta ja institutionaalisesta mediasta ja poliitikkojen puheenvuoroista on muodostunut vallankäytön diskurssien ja kirjavien arvolatausten uuskäsitteiden temmellyskenttä; maailma, joka kriisien keskellä yrittää pakottaa jokaisen omaan kuplaansa. Samanaikaisesti kokija kaipaa tavallista arkea, reflektoi itseään ja yrittää kehittää ajatteluaan karsinoiden ulkopuolella. Ympäröivän todellisuuden alistaessa eskapismiin ja kyynisyyteen, on naiivi toivo ankkuroitunut lapsiin, filosofiaan ja taiteeseen. Läs mer
 9. Kommunismen, E-bok
  Kommunismen, E-bok
  Isbn: 9789177019749
  E-bok
  43,50 kr
  »We only said goodbye with words.«

  Lars Mikael Raattamaa // Trots allt går ett spöke runt i Europa. / Trots allt går du omkring på Valla torg. // Trots allt är alla hittillsvarande samhällens historia klasskampens historia. / Trots allt är ingen du hittills träffat den nya människan. // Trots allt har arbetarna inget fosterland. / Trots allt har du inte ens sagt hejdå med ord. // Trots allt ska de härskande klasserna darra inför en kommunistisk revolution. / Trots allt ska du mäta avståndet till det som hade kunnat vara. // Trots allt har proletärerna inget annat att förlora än sina bojor. / Trots allt har du trätt de dödas namn kring halsen som en talisman. // Athena Farrokhzad

  Är Kommunismen människorna som bar och bars upp av Kommunismen? Är summan av delarna större än helheten?

  LARS RAATTAMAA, [f. 1964] är en svensk författare och arkitekt. Raattamaa bor vid Valla Torg i Stockholm.
  Läs mer
 10. Skottarna i Tanum. Episk dikt. Återutgivning av text från 1899, E-bok
  Skottarna i Tanum. Episk dikt. Återutgivning av text från 1899, E-bok
  Isbn: 9789177550419
  E-bok
  18,85 kr
  Blodiga strider, skottar och kämpande bohusläningar.  Det är vad du får läsa om i den här dikten från slutet av 1800-talet.

  Diktverket ”Skottarna i Tanum” är en skildring av en folklig sägen från trakterna kring Grebbestad.
  Enligt den här sägnen så ska en skotsk här ha landstigit och sedan härjat inåt landet. När de nådde Bullaresjöarna slogs de tillbaka och tvingades fly tillbaka mot kusten men besegrades vid gravfältet i Greby.

  Den här dikten skrevs av den lokala poeten Axel Källström (1872–1903) som publicerade sina verk under pseudonymen Birger Ström. Illustrationen är gjord av konstnären Nils Larsson (1872–1914).
  Den här texten publicerades år 1899 i en bok med titeln ”Skottarna i Tanum. Episk dikt.”.

  Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.

  Läs mer
 11. Huone: Runoja, E-bok
  Huone: Runoja, E-bok
  Isbn: 9789528051763
  E-bok
  48,17 kr
  Muutama kalliolainen runoilija halusi koota teksteistään pienen kirjan. Mukaan kutsuttiin pari vierailijaa. Runot kertovat värikkäästä kaupunkielämästä Kalliossa ja vähän muuallakin Helsingissä. Läs mer
 12. Sinulle: Ajatelmia ja proosaa, E-bok
  Sinulle: Ajatelmia ja proosaa, E-bok
  Isbn: 9789515683953
  E-bok
  44,24 kr
  Proosaa Haaveista, Rakastumisesta, menetyksistä, Erosta, mutta myös tunteesta, ja Rakkaudesta... Läs mer
 13. Q2: Runot, E-bok
  Q2: Runot, E-bok
  Isbn: 9789515680907
  E-bok
  28,51 kr
  Q2 - runoja Jokapäiväinen kirjoitustapa herää riveiksi. Q2 on muistikirjoista poimittuja säkeitä, lauseita. Jäätävä mennyt arki kirvelee mustavalkoisena. Q2 on piilomuistoja ja tositarinoita. Runoissa, jotka ovat dialogeja maailmasta, joka on maatuu nyt uudeksi. Q2 on itkevä hahmo elämän Nonsense. Läs mer
 14. Psaltaren illustrerad, E-bok
  Psaltaren illustrerad, E-bok
  Isbn: 9789197832229
  E-bok
  85,55 kr

  Under tre tusen år har människor hämtat tröst, kraft och vägledning i Bibelns mest älskade bok, Psaltaren. De 150 psalmerna famnar livets olika skiftningar, både det ljusa och det mörka, och leder läsaren in i bönens djupa möte med Gud.

  Svenska Folkbibelns översättning av Psaltaren publicerades första gången 1998. Som ett led i ett framtida revideringsprojekt presenteras här Psaltaren i en fräsch och förnyad språkdräkt, grundligt reviderad och granskad utifrån den hebreiska grundtexten.

  För att ge läsningen ytterligare en dimension är denna utgåva rikt illustrerad med 31 foton i fyrfärg. Dessutom ingår en utökad notapparat som bl a lyfter fram Psaltarens profetior om Kristus, samt tre bibelläsningsplaner som ger vägledning in i Psaltarens olika teman och hjälper dig att finna den psalm du behöver.

  Läs mer
 15. Insanity & Cigarettes: Poetry from my mind, E-bok
  Insanity & Cigarettes: Poetry from my mind, E-bok
  Isbn: 9789175691817
  E-bok
  14,75 kr
  Poetry and lyrics about my youth, my battle with depression and anxiety. Läs mer
 16. Digitaltidens fotspår: Den långa resan, E-bok
  Digitaltidens fotspår: Den långa resan, E-bok
  Isbn: 9789177852889
  E-bok
  34,41 kr
  E-post är numera vardagsmat för många av oss. Vi kan vara i kontakt med andra via IP-telefoni och webbkamera. Bredband gör att vi kan vara ständigt uppkopplade med omvärlden. För yngre är det helt naturligt att sitta framför datorn och spela dataspel eller chatta. Vi alla påverkas på ett eller annat sätt av den allt snabbare digitala utvecklingen. Utbudet av möjligheter på nätet blir allt större. Allt är dock inte bara till nytta och nöje. Många fenomen kan rent av vara skadliga för vår integritet. Virus, nätfiske, avlyssning av vårt digitala liv och allt annat som skräppost, som blivit ett internationellt problem. Läs mer
 17. Älskade Poeter, E-bok
  Älskade Poeter, E-bok
  Isbn: 9789176996713
  E-bok
  293,93 kr
  Älskade Poeter! En dikt samling till ära och sorg. Läs mer
 18. Körsbärsträdet snöar: Teckningar och dikter 2017-2018, E-bok
  Körsbärsträdet snöar: Teckningar och dikter 2017-2018, E-bok
  Isbn: 9789178517480
  E-bok
  87,49 kr
  Körsbärsträdet snöar handlar om att komma hem och längta ut igen. Det är lättare att resa ut än att återvända. Det går inte att återvända till det som var när vi reste iväg. Det som var finns inte kvar och jag har förändrats under åren utomlands. Nostalgi är grekiska och handlar om känslan av hemlängtan: nostos - hemland och algos - smärta. Och det är så det känns. Jag längtar efter att mitt gamla hemland ska vara som när jag reste. Men så är det inte. Landet, jag själv och mina drömmar har förändrats. Allt är annorlunda. Jag kan resa tillbaka men inte återvända. Körsbärsträdet snöar handlar om hur det är att ha bott i Grekland och hur det är att komma tillbaks. Det bor en nomad inom mig som vill vara på väg. En urkraft inom oss drar oss till platser där det finns liv och rörelse. Läs mer
 19. Vallfart och vandringsår, E-bok
  Vallfart och vandringsår, E-bok
  Isbn: 9789187593024
  E-bok
  50,02 kr
  Vid publiceringen skrev Gustaf af Geijerstam: "Detta debutarbete är i själva verket av så märklig art, att det med ens giver författaren en plats bland Sveriges förnämsta författare."

  Boken väckte sensation, beundran, entusiasm och strid. Den utmanade den rådande tungsinta och socialt medvetna litteraturen och nyttokulten i samhället. Som motsats till detta ställde Heidenstam det sköna och den livsglädje och levnadsvisdom som han kommit i kontakt med under sina resor i medelhavsområdet och Orienten. Bilderna är medvetet överdrivna och idealiserade men skapar effektivt den kontrast han ville få fram.

  Här ingår även sviten "Ensamhetens tankar", som Heidenstam själv lyfte fram som något av det bästa han skrivit.

  Att samlingen innehar nästan en särställning i svensk poesi beror nog på att det mogna innehållet ändå är skrivet av en yngling; det är inte långt från öga och tanke till papper i denna lyrik. Intrycken hinner inte dö.
  Läs mer
 20. Korpen, E-bok
  Korpen, E-bok
  Isbn: 9789187593284
  E-bok
  14,50 kr
  "Korpen" av Edgar Allan Poe är troligen världens mest populära dikt. Dess säregna, geniala komposition och blandning av mystik, skräck och metafysik har fascinerat människor i alla tider sedan den kom ut.

  Denna utgåva innehåller originaldikten på engelska, Viktor Rydbergs klassiska svenska översättning och en alternativ svensk version av Carl Fredrik Peterson. Dessutom ges en kort historik över hur det gick till när dikten första gången gavs ut, skriven av Edgar Allan Poe-experten John H. Ingram.
  Läs mer
Inga fler produkter
produkter per sida