2,00 kr - 184,00 kr
184,00 kr
2,00 kr

344 produkter

344 produkter

Här har vi samlat alla litterära essäer som e-böcker. E-böcker du kan ta med överallt och läsa direkt i mobil & på surfplattan. Hitta din nästa läsupplevelse idag!

E-böcker - Litterära essäer

Laddar ...
Visa som Rutnät Lista

Sortering

Stigande ordning Fallande ordning
 1. BORGES I : 1923–1944, E-bok
  BORGES I : 1923–1944, E-bok
  E-bok
  159,50 kr

  JORGE LUIS BORGES (1899–1986) är en av nittonhundra­talets mest inflytelserika och mytomspunna författare. Utgiv­ningen av Borges på svenska har varit utspridd över lång tid och förvånansvärt mycket har förblivit oöversatt. För första gången presenteras författarskapet nu på ett övergripande sätt, med ett generöst urval i tre band. Urvalet är kronolo­giskt och rymmer såväl skönlitterära berättelser som essäi­stik, lyrik och tidningsartiklar.

  Volym 1 innehåller ett urval ur följande böcker:
  Att glöda för Buenos Aires (Fervor de Buenos Aires, 1923)
  Månen mittemot (Luna de enfrente, 1925)
  Skrivbok San Martín (Cuaderno San Martín, 1929)
  Evaristo Carriego  (1930)
  Diskussion (Discusión, 1932)
  Evighetens historia (Historia de la eternidad, 1936)

  Samt hela:
  Skändlighetens världshistoria (Historia universal de la infamia, 1935)
  Fiktioner (Ficciones, 1944)

  Redaktörer för projektet är Lasse Söderberg och Oscar Hemer, som även skrivit förord till utgåvan.

  Översättningarna är gjorda av Lasse Söder­berg, Oscar Hemer, Sun Axelsson/Marina Torres, Ingegerd Wiking och Johan Laserna.

  Läs mer
 2. Smittans tid : en författares vittnesmål från pandemins frontlinje, E-bok
  Smittans tid : en författares vittnesmål från pandemins frontlinje, E-bok
  E-bok
  14,50 kr

  "Första gången jag hör talas om det nya coronaviruset tänker jag: är det nu det händer?" Emma Frans

   

  Hur ska mänskligheten hantera coronakrisen? Och vilken framtid är det som tar vid?

  Från sin karantän i Italien skriver Paolo Giordano med skärpa och värme om hur viruset påverkar oss och hur vi som både samhälle och individer måste formera oss för att möta det. Genom att dra lärdomar från klimatförändringar, fake news och främlingsfientlighet visar Giordano vilka misstag som gjorts i krishanteringen, och hur vi kan arbeta tillsammans för att åstadkomma förändring internationellt. Smittans tid är ett vittnesmål från vår samtid och ett stridsrop för en ny global solidaritet i kölvattnet av pandemin.

  Med förord av Emma Frans.

  *

  Paolo Giordano är fysiker och författare. Hans romaner har publicerats på över trettio språk och han skriver regelbundet i Corriere della Sera. Giordanos artikel Smittans matematik , som publicerades i Italien i början av covid-19-utbrottet, delades mer än fyra miljoner gånger och hjälpte till att förändra den allmänna opinionen i smittspridningens tidiga skede.

   

  Läs mer
 3. När vi spelade Afrikas stjärna, E-bok
  När vi spelade Afrikas stjärna, E-bok
  E-bok
  100,05 kr

  “Jag skriver ingalunda bara för dem som har barnbarn. Snarare skriver jag för alla som är barnbarn. Även den som aldrig i livet önskat sig barnbarn tänker ändå nån gång tillbaka, på sina egna far- och morföräldrar. Efter hand som vi blir äldre tänker vi oftare tillbaka.”

  Vad är en familj? Vad innebär det att vara ett barnbarn, eller en farmor? Hur skiljer sig synen på barnbarn idag från förr?

  I När vi spelade Afrikas stjärna skriver Merete Mazzarella med humor, värme och sorg om stora och små frågor. Med hjälp av litteraturen och filosofin, och tillsammans med sina egna erfarenheter som farmor till barnbarnen Amelia och Jacob, utforskar hon många olika perspektiv på familjen, relationer, livet och döden.  Merete Mazzarella är en finlandssvensk författare. Hon är berömd för en finstämd essäistisk stil med en oerhörd lärdom ingraverad i de tillsynes flyhänt formulerade meningarna. 

  Läs mer
 4. Astrid Lindgren och sagans makt, E-bok
  Astrid Lindgren och sagans makt, E-bok
  E-bok
  100,05 kr

  Hur viktigt är det att lyssna på sagor som barn? Hur formativt är det att fylla sitt medvetande med jättelika fantasirika landskap, uppmålade som färggranna fresker på själens inre tavelduk? Astrid Lindgren hör till en av Sveriges främsta sagoberättare genom tiderna, och går man på djupet i hennes författarskap blir det tydligt att hon var mer än bara en sagoberättare: hon var oerhört medveten om vad sagor betyder för människor. Det är något Vivi Edström, en av Sveriges främsta Astrid Lindgren-experter, går på djupet på i den här spännande och mycket lärorika essäbok. Här dissikerar och diskuterar hon Lindgrens användande av sagoberättande och fantasiflykt för att förstå vad det är som gör att Lindgrens sagor har blivit så älskade genom historien.

  Vivi Edström (1923 - 2018) var en svensk litteraturvetare och författare. Hon satt i styrelsen för Astrid Lindgrensällskapet.

  Läs mer
 5. Ljudmila från Tjernobyl, E-bok
  Ljudmila från Tjernobyl, E-bok
  E-bok
  71,05 kr

  Staden Tjernobyl kommer i vårt kollektiva minne för alltid vara förknippad med den kärnkraftsolycka som ägde rum år 1986. Katastrofen som orsakade död och lidande flera generationer framåt.

  Men Ljudmila Ignatenko behöver inte påminnas. Hon är en av de tusentals människor vars liv raserades till följd av Tjernobylkatastrofen. Ljudmilas man Vasilij var tillsammans med ett antal andra brandmän först på plats när härdsmältan startade, och han återvände aldrig hem till sin gravida hustru.

  Genom Ljudmilas röst och hennes minnen skildras i den här boken en av vår tids stora tragedier.


  Gunnar Bergdahl, född 1951, är en svensk kulturjournalist och författare. Han har bland annat varit kulturchef på Helsingborgs Dagblad och arbetat med tidskriften Filmkonst. För sin medverkan i den senare tilldelades Bergdahl 1995 Stora journalistpriset.

  Läs mer
 6. RUM : En roadtrip genom psyket, E-bok
  RUM : En roadtrip genom psyket, E-bok
  E-bok
  56,55 kr

  En atlas för vilsna själar

  Alex Schulman och Sigge Eklund har intensivt pratat med varandra i sin populära podcast under fem års tid, och trodde själva att det mesta dem emellan var sagt. Men allt ändrades när de tog sig an en lekfull utmaning – att rita sina psyken i form av världskartor. 

  När de jämförde sina kartor upptäckte de att där fanns platser de aldrig tidigare hade utforskat, både hos varandra och hos sig själva. De fortsatte att avtäcka sina inre världar, dörrar öppnades till rum som fram till dess varit stängda. 

  Det som började som en lek resulterade till slut i denna bok. Man skulle kunna kalla det ett försök till en fullständig atlas över deras inre. Eller helt enkelt en inblick i Alex och Sigges galna värld. Oavsett vad väntar en hisnande resa genom skratt och sorg, nöd och lust, tid och rum.

  Läs mer
 7. #jagärhär, E-bok
  #jagärhär, E-bok
  E-bok
  87,00 kr

  I maj 2016 var det som om all den kraft och medmänsklighet som svepte in över Sverige hösten innan slog bakut. Ord som alternativa fakta och filterbubblor var ännu inte etablerade i folkmun och kriget om informationen härjade för fullt. Tonen var hätsk och sakfrågorna hamnade i skymundan. Istället kom propaganda, hot och hat att dominera debatten. Fredagen den 13 maj 2016 startades därför Facebook-gruppen #jagärhär. För att ge alla samma chans att göra sin åsikt hörd. För att lyfta, stötta och stärka de röster som blir hotade till tystnad. 

  #jagärhär är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar för ett inkluderande samhälle utan hat. #jagärhär vill gjuta mod i människor och få dem att engagera sig, ta plats och tydligt visa var de står för att förhindra normalisering av rasism, sexism och andra trakasserier.

  I boken #jagärhär beskriver närmare hundra skribenter och illustratörer – kända och okända – sitt eget mod och var det kommer ifrån.

  Läs mer
 8. Där man aldrig är ensam, E-bok
  Där man aldrig är ensam, E-bok
  E-bok
  100,05 kr
  Vad kan vi lära oss av skönlitteratur? Hur kommer vi nära andra människor? Och hur kan vi umgås med författare och böcker?

  Där man aldrig är ensam är en bok om att läsa och att skriva. Med hjälp av filosofi och en stor mängd litteratur diskuterar Merete Mazzarella författarrollen, berättarröster, gränsöverskridande litteratur och vilken relation läsandet och skrivandet har med att leva. För det hör självklart ihop med att leva.

  Merete Mazzarella är en svenskfinsk författare. Hon är berömd för en finstämd essäistisk stil med en oerhörd lärdom ingraverad i de tillsynes flyhänt formulerade meningarna.
  Läs mer
 9. Barnbokens form, E-bok
  Barnbokens form, E-bok
  E-bok
  71,05 kr
  Barnboken är en av litteraturens mest lästa och uppskattade form, men det är också en genre som sällan underställs seriösa studier. Trots detta är flera av Sveriges stora författarskap barnboksförfattare: Astrid Lindgren och Selma Lagerlöf. Vivi Edström, som har djuplodande kunskap om barnbokens historia och form, tar med läsaren på en spännande tur genom en litterär genre. Detta är ett måste för alla som intresserar sig för barnböcker, men också för de som själva skulle vilja skriva en.

  Vivi Edström (1923 - 2018) var en svensk litteraturvetare och författare. Hon satt i styrelsen för Astrid Lindgrensällskapet.
  Läs mer
 10. Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, E-bok
  Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, E-bok
  E-bok
  29,00 kr
  »Sällan har en bok berört mig lika starkt ... En enastående läsupplevelse.« Ingalill Mosander, Aftonbladet

  Vid en första anblick har Ann Heberlein allt man kan önska sig: man, barn och en framgångsrik yrkeskarriär som forskare och journalist. Men bakom den lyckade fasaden döljer sig en mardrömslik tillvaro: Heberlein lider av manodepressivitet eller bipolär sjukdom typ 2 som psykiatrin kallar det. I denna skoningslöst självutlämnande rapport från sjukdomens insida tar hon oss med in den manodepressiva människans helvetiska vardag, en tillvaro där tanken på självmord är en ständig följeslagare.

  »Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva är egentligen mer än en bok, den är ett stycke delat liv och delat lidande, en filosofisk och poetisk djupdykning i de humörsvängningar som kännetecknar en människa som lider av bipolär, manodepressiv sjukdom.« Åsa Moberg, Expressen

  »Heberleins styrka är att hennes iakttagelser är så påtagliga, så pregnanta, att hon får oss att förstå.« Åsa Beckman, DN
  Läs mer
 11. Då svänger sig sommaren kring sin axel, E-bok
  Då svänger sig sommaren kring sin axel, E-bok
  E-bok
  71,05 kr

  Åldrandet är en motsägelsefull process: på samma gång man väntas sitta på en ojämförlig kunskap och insikt om livet, ses man ofta också som en belastning för samhället. Detta försöker Merete Mazzarella gå till botten med i sin essäistiska bok "Då svänger sommaren kring sin axel". Det är en på samma gång polemisk som ömsint uppgörelse med samhället, konsten och livet. På ett stilistiskt skärpt sätt målar hon upp en kulturell fresk, ett fraktalmönstrat lapptäcke av berättelser om Tove Jansson, Herbert Tingsten och Kerstin Ekman med flera. Det är också en berättelse om konsten att åldras och hur man som individ i ett samhälle på bästa sätt går livets höst till mötes.

  Merete Mazzarella är en svenskfinsk författare. Hon är berömd för en finstämd essäistisk stil med en oerhörd lärdom ingraverad i de tillsynes flyhänt formulerade meningarna.

  Läs mer
 12. Det trånga rummet, E-bok
  Det trånga rummet, E-bok
  E-bok
  100,05 kr
  “Hur dålig är egentligen den finlandssvenska litteraturen, kan man ibland få lust att fråga sig.”

  Så inleder Mazzarella sin genomgång av den finlandssvenska romantraditionen. I Det trånga rummet beskriver Mazzarella hur den borgerliga finlandssvenska litteraturen föreställer verkligheten som ett trångt rum. Med utgångspunkt i sju romaner visar hon hur författarna själva har lidit av instängdheten, och hur litteraturen kan användas för att försöka bryta sig ut.

  Merete Mazzarella är en svenskfinsk författare. Hon är berömd för en finstämd essäistisk stil med en oerhörd lärdom ingraverad i de tillsynes flyhänt formulerade meningarna.
  Läs mer
 13. Totuuden nimessä, E-bok
  Totuuden nimessä, E-bok
  E-bok
  71,05 kr

  "Sillä mitään muuta tietä ei enää ole. Takana ovat portit kiinni muuratut. Paluutiet ovat haudoiksi avautuneet. Takana on kuolema. Ei ole siis enää muuta käskyä kuin: Eteenpäin!"

  Kokoelmaan on koottu Irmari Rantamala -salanimellä kirjoitetut sanomalehtikirjoitukset vuosilta 1916–1918. Kirjoituksissaan Rantamala kuvaa Suomen työväen vihollisia viiltävän huumorin keinoin. Kärjistävät sanavalinnat ja eloisat kuvaukset Suomen työväen vihollisista vetoavat nykyaikaisenkin lukijan tunteisiin.

  Irmari Rantamala oli kirjailija Algot Untolan (1868–1918) taiteilijanimi. Untola on suomalaisen kirjallisuushistorian erikoisimpia hahmoja. Hänen elämänsä oli täynnä uskomattomia käänteitä: ensin Untola työskenteli kansakouluopettajana Raahessa ja Viipurissa, mutta muutti vuonna 1900 puutavarakauppiaaksi Pietariin. Pietarissa Untola meni naimisiin, mutta erosi vaimostaan pian häiden jälkeen. Untola muutti Suomeen ja eli susiparina leskirouva Olga Jasinskin kanssa. Riidan päätteeksi Jasinski kaatoi happoa Untolan sukuelimille – ja tutkijoiden mukaan Untola julkaisi näiden tapahtumien jälkeen teoksia vain naisten nimillä.

  Irmari Rantamalan lisäksi Untolan tunnettuja taiteilijanimiä ovat Maiju Lassila, Väinö Stenberg, J.I. Vatanen, Liisan-Antti ja Jussi Porilainen. Untolan kuuluisin teos on Maiju Lassila -nimellä julkaistu "Tulitikkutyttö".

  Läs mer
 14. Maktens hemligheter: en essä om Machiavelli, E-bok
  Maktens hemligheter: en essä om Machiavelli, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  Maktens hemligheter (1986) är en essä om det moderna politiska tänkandets portalfigur Niccolò Machiavelli och hans tankar om makt i förhållande till befrielse och frihet - två stora projekt som ofta blir förväxlade med varandra, alltid med katastrofala följder. Läs mer
 15. Nio sätt att beskriva regnet, E-bok
  Nio sätt att beskriva regnet, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  Per Odensten talar i sin nya bok om skrivandet som besvärjelse och om tron på konstens möjlighet till förändring: ”Skrivandet är allvar. Liksom min tro på dikten som övergripande kunskapsväg. Den innefattar i själva verket min hårt försvarade tro på framtiden.”

  Han är en av våra mest säregna författare och hans debutroman Gheel är redan en modern klassiker. Nio sätt att beskriva regnet är en text- och berättelsesamling med tidigare publicerade texter och dramatik, samt flera nyskrivna noveller. En spännande blandning av dokumentärrealism, fantasteri och magisk realism. Samtliga texter är representativa för Per Odenstens författarskap både vad gäller tematik, språk och livshållning och med tydliga ingångar till hans tidigare böcker. Läsaren får också ta del av litterära upplevelser och läsningar som influerat hans skrivande sedan debuten 1981. Det är texter i dialog med ett betydande och annorlunda författarskap.
  Läs mer
 16. En stad i ljus: Antonio Gramscis slutsatser, E-bok
  En stad i ljus: Antonio Gramscis slutsatser, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  När mörkret ligger tungt över Mussolinis Italien sitter Antonio Gramsci i en fängelsecell och skriver om ljuset  - den radikale tänkarens uppgift, menar han.

  I En stad i ljus (2005) följer Anders Ehnmark en enkel arbetarpojkes bildningsresa från avkrok till centrum och överblick.
  Läs mer
 17. Album 3, E-bok
  Album 3, E-bok
  E-bok
  58,00 kr

  När vi gräver ner oss i böcker lever vi oss in i skeen-det, och inte minst i karaktärerna. Ändå är det märkligt sällan man läser om hur några av dem vi bekantar oss med i litteraturen blir som vänner av kött och blod. Detta vill Album #3/Karaktärer råda bot på. En rad intressanta författare och skribenter som Lotta Lotass, Johan Kling, Malin Ullgren, Elsie Johansson och flera andra har alla valt varsin fiktiv person de fascineras av och försökt tränga in i huvudet på - och därmed kanske också på sig själva. Erlend i Sigrid Undsets Kristin Lavransdotter, Rick Deckard i Philip K. Dicks Androidens drömmar och Risten i Kerstin Ekmans Vargskinnet är några av de karaktärer som synas i sömmarna. Redaktörerna Therese Eriksson och Jenny Maria Nilsson är båda kritiker och kulturskribenter. Album 3 kommer också att finnas tillgänglig i en digital utgåva.

  Läs mer
 18. När svenska pojkar började dansa, E-bok
  När svenska pojkar började dansa, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  Jag har alltid undrat varför jag älskar musik. Och varför jag samtidigt kan hata den så intensivt. Musik har blivit något stort och problematiskt, på samma gång konsumtionsvara och existentiell nödvändighet.

  Musik kan alla relatera till. Men det krävs att någon som Karolina Ramqvist liftar med en svetsare i snömodden mellan Fagersta och Västerås för att man ska förstå vidden av det hela.

  Vad det handlar om är konsten att se. När Karolina går in i ett rum redovisar hon sedan precis de nyckelbilder som gör det möjligt att som läsare förstå hur det verkligen ser ut.

  På samma sätt skildrar hon den moderna musikhistorien. Hon utgår ifrån händelser, människor och platser där musiken finns och låter oss förstå hur den låter och varför vi tycker om den. Hennes essäer är riktiga berättelser eftersom de rör på sig. Än hit och än dit. Jag tror att det egentligen är en roman.

  Po Tidholm
  Läs mer
 19. Navigation i mångfalden, E-bok
  Navigation i mångfalden, E-bok
  E-bok
  52,20 kr

  NAVIGATION I MÅNGFALDEN är en bok med berättelser från platser i världen där äventyret är en del av det dagliga arbetet. Vi får följa författarens omtumlande upplevelser varvade med djupborrande analyser. Han går omkring bland döda kroppar i Rwanda och reflekterar över ondskans problem. Han besöker det slutna Nordkorea och inser att brist på kulturkrockar leder till kulturell inavel. Vandringar i bergen i Nepal med mulåsnor och maoistrebeller inspirerar till att söka grunden för demokratin. I Sudans öken räddas han av ett «mirakel», vilket leder till funderingar kring tro och vetenskap. Boken utmynnar i en kraftfull appell för ett mer verklighetsförankrat bistånd till fattiga länder.

  Erik Pleijel är civilingenjör och har sedan 1992 arbetat med vattenförsörjning i länder med konflikter, naturkatastrofer och fattigdom. I denna bok utvecklar han en jordnära livsfilosofi med rötter i både upplysningen och reformationen.

  «Det är en vis man som skriver och hans visdom är ofta lätt att överföra på vardagslivet i Sverige.»
  Ur recension av Mikael Mogren i Kyrkans Tidning, 34-2014

  Läs mer
 20. Själens Amerika, E-bok
  Själens Amerika, E-bok
  E-bok
  58,00 kr
  Själens Amerika är en sammanställning av Karl Ove Knausgårds viktigaste essäer och artiklar.

  Här skriver han om Thomas Wågströms och Francesca Woodmans fotokonst, om Anders Behring Breivik och attentatet i Oslo den 22 juli 2011, om att fjällvandra, om självporträttets konst, om Cindy Shermans fotografier, om smärta och smärtlöshet, om att översätta  Bibeln, om nåd, om Søren Kierkegaard, om föränderlighet och himmel, om ansikte och kropp. Över samtliga texter vilar en oändlig fascination över sambandet mellan konsten och livet.

  Med Min kamp hyllades Karl Ove Knausgård som en av vår tids mest intressanta romanförfattare. I detta urval får vi nu för första gången möta essä- och artikel­författaren.

  "Denna roman kan ses som vår tids största litterära projekt." Rachel Cusk, The Guardian, om Min kamp
  Läs mer
Inga fler produkter
produkter per sida