2,00 kr - 184,00 kr
184,00 kr
2,00 kr

347 produkter

347 produkter

Här har vi samlat alla litterära essäer som e-böcker. E-böcker du kan ta med överallt och läsa direkt i mobil & på surfplattan. Hitta din nästa läsupplevelse idag!

E-böcker - Litterära essäer

Laddar ...
Visa som Rutnät Lista

Sortering

Stigande ordning Fallande ordning
 1. Stå i bredd : 70-talets kvinnor, män och litteratur, E-bok
  Stå i bredd : 70-talets kvinnor, män och litteratur, E-bok
  Isbn: 9789113059259
  E-bok
  58,00 kr
  Att "stå i bredd" kallar Märta Tikkanen 70-talsfeminismens dröm om jämlika kärleksförhållanden. Det feministiska 1970-talets tro på männens förmåga att våga stå i bredd med sina kvinnor skapade förutsättningarna för ett sannfärdigt samtal på (nästan) lika villkor.

  Men när 70-talet klingade ut kom den könspolitiska dimension som kännetecknat tidens litteratur i vanrykte. Litteraturhistoriens dom blev hård, i bästa fall generaliserande men oftast direkt orättfärdig: 70-talet var ideologiskt korrekt med "bekännande" kvinnor och flata män, och därför föga litterärt givande.

  Ebba Witt-Brattström visar att decenniet tvärtom var både livaktigt och litterärt innovativt. Upp på scenen kliver vardagskvinnan som vill vara hjältinna i sitt eget liv, men där anas också en ny manstyp som drömmer om befrielse från könskriget. Kvinnohistoria, sexuella tabun, flicksocialisering, manskris, mor-dotter­dynamiken, depressiv feminism, slaget om moderskapet och andra centrala teman kännetecknar perioden.

  Det här är en tematiskt upplagd, personligt skriven litteraturhistoria som återupprättar, omtolkar och övertygar om att 70-talsfeminismen var banbrytande för litteratur skriven av såväl kvinnor som män.
  Läs mer
 2. Cape Cod, E-bok
  Cape Cod, E-bok
  Isbn: 9789113061351
  E-bok
  58,00 kr

  »Eftersom jag önskade att få en bättre utblick än jag förut haft över havet, som vi fått lära, täcker mer än två tredjedelar av jordklotet, men som en människa bosatt några kilometer inåt land kanske aldrig ens skymtar, lika litet som hon ser till den hinsides världen, så besökte jag Cape Cod i oktober 1849 och en gång till i juni samma år och begav mig till Truro i juli 1855.«

  Cape Cod (1865) visar Thoreau både som inspirerad naturiakttagare och passionerad kritiker av det rådande samhällssystemet. Om sina strövtåg på Cape Cod, sina upplevelser av havets mäktighet, av ett färgmättat höstlandskap och vindpiskade sandrevlar, om traktens geologi och vegetation, om ostron- och makrillfisket, om idylliska småstäder och tragiska skeppsbrott berättar han med klarhet och skärpa och med artistisk känslighet.

  Bredvid Hawthorne och Emerson var Henry David Thoreau (1817–1862) en central gestalt i det intellektuella liv som på 1830-talet blomstrade i den lilla staden Concord i Massachusetts. Här odlade man filosofins mödor, diskuterade, skrev och försökte överföra utopiska samlevnadsidéer till den krassa verkligheten.  

  Läs mer
 3. Artiklar, essäer, föredrag, E-bok
  Artiklar, essäer, föredrag, E-bok
  Isbn: 9789113087849
  E-bok
  58,00 kr

  Ingmar Bergman skrev ett hundratal artiklar från 1930-talet fram till 1990-talet, vilka publicerades i en mängd olika sammanhang, såsom filmbranschpress, programblad, dagspress, månadsblad, prisutdelningar och veckotidningar. Det kunde handla om vitt skilda ämnen, från recensioner och djuplodande essäer om filmens, litteraturens och konstens roll, till fyndiga kåserier och hätska debattinlägg.

  Vissa av texterna är flitigt citerade, inte minst de som behandlar Bergmans förhållande till filmmediet och det egna konstnärskapet, andra är i det närmaste helt okända. Gemensamt för dem är emellertid det höga litterära värdet det är påfallande hur väl det korta formatet och den fria formen passar författarens lynne och stil. Inte heller drar han sig för att ge sig in i infekterade debatter. Här ingår också flera nedslag i andra författarskap, inte minst August Strindbergs och Henrik Ibsens.

  Artiklar, essäer, föredrag - som innefattar de flesta av Bergmans icke-skönlitterära texter, flera av dem aldrig tidigare publicerade i ett svenskt sammanhang - är redigerad av Christo Burman och presenteras med utförliga kommentarer samt ett nyskrivet förord av den franska författaren Nina Bouraoui.

  I samband med Bergmans 100-årsjubileum 2018 ger Norstedts förlag i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman ut Ingmar Bergmans Skrifter. Det innebär märkvärdigt nog att texter som Det sjunde inseglet och Smultronstället, tidigare publicerade på ett trettiotal språk, för första gången ges ut på svenska. Dessutom kommer ett antal tidigare okända texter att få sina första läsare. Förutom sex band i bibliofilformat, i vilka nyskrivna förord och utförliga kommentarer ingår, så publiceras även 34 Filmberättelser med kortare efterord av Jan Holmberg och i vissa fall förord av författaren själv.

  Läs mer
 4. Reflexer : från de ordlösa erfarenheternas domän, E-bok
  Reflexer : från de ordlösa erfarenheternas domän, E-bok
  Isbn: 9789189286368
  E-bok
  158,05 kr
  Reflexer - från de ordlösa erfarenheternas domän

  Det här är en bok om mina egna och andras transpersonella erfarenheter. Mina egna erfarenheter och insikter är hämtade från inre och yttre resor under de senaste 40 åren. Andras, liknande erfarenheter, spänner från långt före vår tideräkning till nutid.

  I högre medvetande kan vi till sist nå fram till en sann bild av tillvaron och verkligheten i sin häpnadsväckande storslagenhet och skönhet. Här ser vi vägen framåt skimra i ljuset. Vi blir medvetna om vår stora potential, får nya omvälvande insikter och krav att gå vidare; kunskap nog för att kunna lämna vårt bidrag till en fruktbarare gemenskap i vår relativa värld. Våra handlingar kan först då bli verkligt livsbefrämjande, ändamålsenliga och styrda av något större än vi själva. 

  Livet erbjuder oss alla en fantastisk möjlighet: att träget gå vidare på
  vår inre resa, nå högre rymder av medvetande, större visdom och därmed kunna ta fullt ansvar för oss själva och den gemenskap vi fötts in i. Vår fulla potential som människor är mycket större än vi tror. Alla föds vi till livet med denna potential, som skapelsens gåva. Det är vårt ansvar att utveckla och förvalta den, under detta vårt ändliga liv, för vårt eget och alla varelsers bästa.

  Läs mer
 5. Om Vi har alltid bott på slottet av Shirley Jackson, E-bok
  Om Vi har alltid bott på slottet av Shirley Jackson, E-bok
  Isbn: 9789188681782
  E-bok
  21,75 kr
  Nyskrivet förord av författaren och kritikern Kristoffer Leandoer till Shirley Jacksons Vi har alltid bott på slottet.

  Om Vi har alltid bott på slottet:

  En gång var de sju i familjen Blackwood. Men en dödlig dos arsenik fann vägen till familjens sockerskål. Den enda som undvek sockret till bären var äldsta systern Constance. Hon misstänktes för mord på sina föräldrar, sin bror och sin faster, men frikändes. Sedan dess lämnar hon aldrig slottet, sätter inte foten utanför dess trädgårdar.
  Farbrodern Julian åt av giftet men överlevde. Numera rullstolsbunden skriver han maniskt på sina memoarer. Merricat, Constances lillasyster, kom inte till bords alls den där kvällen för sex år sedan, eftersom hon skickats till sängs utan mat som straff för olydnad. Det är hon, Merricat, nu arton, som berättar historien. Och hon gör allt för att skydda sin storasyster, om hon så ska tvingas använda häxkrafter. En dag besöker deras kusin Charles slottet. Omedelbart hotas dess sköra, mörka hemligheter.
  Vi har alltid bott på slottet hör till mästerverken i modern amerikansk romankonst och är en av de största skräckromanerna genom tiderna.
  Läs mer
 6. Om Natt bland hästar av Djuna Barnes, E-bok
  Om Natt bland hästar av Djuna Barnes, E-bok
  Isbn: 9789177814009
  E-bok
  21,75 kr
  Nyskrivet förord av litteraturkritikern Jonas Thente till Djuna Barnes Natt bland hästar.

  Om Natt bland hästar:

  Djuna Barnes, en av modernismens stora ikoner, var en mästare i novellgenren. Ändå var hon sparsam med att återpublicera novellerna. När hon väl gjorde det så reviderade hon dem ofta så mycket att det blev nya texter. Så skedde med det svenska urvalet Natt bland hästar, som därigenom kom att bli ett unikt Djuna Barnes-verk. Tio noveller – av vilka flertalet hör till hennes mest klassiska – som författaren skickade till Sverige i grundligt omarbetade versioner.
  Läs mer
 7. Om Försvinna av Georges Perec, E-bok
  Om Försvinna av Georges Perec, E-bok
  Isbn: 9789177814016
  E-bok
  21,75 kr
  Nyskrivet efterord av översättaren och litteraturforskaren Fredrik Rönnbäck till Georges Perecs Försvinna.

  Om Försvinna:

  Noam Vokaal har försvunnit, knappast spårlöst, men likväl är han borta. Anförda av vännen Amaury Conson och polisman Ottavio Ottaviani börjar Vokaals förtrogna finkamma hans Parisvåning och söka svar i hans dagbok, men utan riktig framgång. Plötsligt har någon annan också försvunnit, och så ännu någon. Gåtor hopar sig. Sammanhang mörknar. Röda trådar tvinnas upp. Vad har alla råkat ut för? Handlar allt om något slags gruvlig hämnd?
  Georges Perecs klassiska roman Försvinna [La Disparition] utkom på franska 1969 och är ännu unik i sitt slag. Boken saknar helt en av alfabetets vanligaste vokaler: bokstaven »e«. Självpåtagna tvång och frivilliga inskränkningar frigör skaparkraft i och frammanar en sällsam närvaro ur gåtfull frånvaro.
  Läs mer
 8. Om Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson, E-bok
  Om Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson, E-bok
  Isbn: 9789188681799
  E-bok
  21,75 kr
  Nyskrivet förord av DN-krönikören och bibliotekarien Jenny Lindh till Shirley Jacksons Hemsökelsen på Hill House.

  Om Hemsökelsen på Hill House:

  I åttio år har Hill House överblickat den lilla hålan Hillsdale. Därifrån ser det ståtligt och välbyggt ut. Men det finns något »osunt« med huset. Någonting rör sig i det, går längs med dess golv, någonting omänskligt, skändligt - ont.
  Dr John Montague, en vetenskapsman som vill finna bevis för det övernaturligas existens, hyr det beryktade huset. Av tolv assistenter han velat få med sig anländer bara två: Eleanor Vance, en ung, tillbakadragen kvinna som flyr vardagen med sin handikappade mor, och Theodora, en excentrisk New York-konstnär. Med dem är också husets arvinge, Luke Sanderson, och på plats möter de husets förvaltare, paret Dudley, som vägrar vistas nära Hill House nattetid. Snart blir det klart för alla varför. Den som starkast påverkas är Eleanor. Som om huset ville henne något särskilt.
  Läs mer
 9. Koirat ja heidän ihmisensä, E-bok
  Koirat ja heidän ihmisensä, E-bok
  Isbn: 9789949978533
  E-bok
  118,90 kr

  ”Koirat ja heidän ihmisensä” on komea kokoelma historiallisia tarinoita koirista ja heidän omistajistaan. Kruunupäistä ovat mukana esimerkiksi Britannian kuningattaret Victoria ja Elizabeth II, keisarit Wilhelm II ja Nikolai II, merkittävistä poliitikoista von Bismarck, Hitler, Stalin, Roosevelt, Hruštšov jne. Kirjan viimeinen essee kertoo Sir Paul McCartneystä ja hänen lammaskoirastaan Marthasta. Hienoa lukemista koiraihmisille ja koirista kiinnostuneille!
  E-kirja on kuvitettu ja valmistettu ohjelmalla Epub2. Sen vuoksi sitä voi lukea kaikissa laitteissa kaikilla lukuohjelmilla.

  Läs mer
 10. Den sista resan, E-bok
  Den sista resan, E-bok
  Isbn: 9789150118674
  E-bok
  152,25 kr
  När Jenny Diski får diagnosen lungcancer med "två till tre år kvar att leva" vet hon inte hur hon ska reagera. Som författare bestämmer hon sig för att skriva om livet med sjukdomen. Och om sin femtio år långa komplicerade vänskap med nobelpristagaren Doris Lessing. Det blir en sista resa från ett före till ett efter, den här gången enbart i det inre, det som hon ändå helst alltid återvänt till och hemma i den älskade soffan där hon alltid trivts bäst.

  På sitt vanliga klara, bitska, krispiga vis börjar hon skriva om sitt liv med sjukdomen.
  Berättelsen om de fyra stormiga åren då hon bodde hemma hos Doris Lessing och skildringen av deras långa vänskap därefter ger en bild av Doris Lessing som ingen annan hade kunnat ge och ett helt nytt läsesätt till Lessings böcker. De självbiografiska anteckningarna om Jennys egen uppväxt med en pappa som var solochvårare och en mamma med psykiska problem, om livet i swinging London, om barn och barnbarn (kanske det enda som gör det riktigt svårt att tänka på döden, att inte få se dem växa upp) allt kastar också ett nytt ljus över Diskis eget författarskap.

  Pressröster om Den sista resan:

  "Ett osentimentalt vasst och ömsint bokslut över livet av en författare som var bra på att tänka och ännu bättre på att skriva om det hon tänkte på." Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

  "Om man inte har läst Diski innan är det hög tid att göra det nu" Katarina Wikars, Kulturnytt, P1

  "En djupt trösterik bok och ett unikt porträtt av en av världens mest talangfulla författare, som sent kommer att falla i glömska." Lena S. Karlsson, Dala-Demokraten

  "Diski är intellektuell utan att bli uteslutande, vass utan att bli elak, smart och rolig." Bella Stenberg, Göteborgs-Posten

  "Hon förtjänar vår oreserverade beundran, inte för sitt mod eller sin kamp eller något annat oväsentligt trams i den stilen, utan för att hon skriver så bra."
  Andrew Brown i The Guardian


  "Hur produktiv hon än varit, så är detta den historia som var den viktigaste för Diski att få berätta."
  Blake Morrison i The Guardian

  "den starkaste bekräftelse på sin existens och det mest omstörtande försvar en författare kan uppbringa mot sin egen utplåning."
  Heidi Julavits i The New York Times

  "Hennes bok påminner oss om den glädje, det sällskap och den näring det ligger i att bara tänka, särskilt om man gör det så väl som hon gör här."
  Anne Enright i The Irish Times

  Jenny Diski (1947-2016) var en återkommande skribent i flera olika tidningar, däribland svenska Göteborgsposten.
  Fem av hennes böcker finns tidigare utgivna på Alfabeta: På tunn is (2004), Främling på tåg (2005), Den motvilliga resenären (2007), Till den skrivande kvinnans försvar (2011) och Allt jag inte vet om djur (2012).
  Hon levde under många år, fram till sin död, tillsammans med författaren Ian Patterson, alltid kallad Poeten, så även i denna sista bok.
  Läs mer
 11. Självbiografiska skrifter, E-bok
  Självbiografiska skrifter, E-bok
  Isbn: 9789187593307
  E-bok
  32,34 kr
  Viktor Rydberg gav aldrig ut någon självbiografi, men han hade planer på att sammanställa en serie barndomsminnen, som han hade antecknat i form av kapiteltitlar. De tre texter som hann bli klara innan han dog tillhör det mest personliga, tillgängliga och underhållande som han har skrivit.

  I Från barndomen beskriver han sina första minnen och levnadsår, hur han som barn upptäckte och såg på världen, sin älskade mor som dog då han var knappt sex år gammal. Pojkarne utspelar sig när han är runt tio år, och handlar om ett hotfullt möte med vuxenvärlden som trots allt slutar väl. Anna Maria Lenngrens dikt spelar också en roll. Realisten Åbrandsson är en humoristisk skildring av den femton år gamle Rydbergs bekantskap med en från huvudstaden inflyttad klasskamrat och dennes litterära ambitioner i den nya "realistiska skolan".

  Denna bok innehåller dessutom romanfragmentet Benoni Strand, som Rydberg till skillnad från de andra texterna skrev redan som ung. Det har starka självbiografiska inslag. Både miljöer, karaktärer och händelser har inslag från Rydbergs egen barndom. Huvudpersonen, den föräldralöse Benoni Strand, har lånat drag av författaren.

  Sammantaget ger dessa texter en god bild av Viktor Rydbergs personlighet.
  Läs mer
 12. Om Följande historia av Cees Nooteboom, E-bok
  Om Följande historia av Cees Nooteboom, E-bok
  Isbn: 9789176452486
  E-bok
  21,75 kr
  Nyskrivet förord av poeten och kritikern Oscar Rossi till Cees Nootebooms Följande historia.

  Om Följande historia:

  Herman Mussert vaknar en morgon på det hotellrum i Lissabon där han tjugo år tidigare delade säng med den enda kvinna han älskat. Men Hermans stora problem är nu inte den gamla omöjliga kärleken, utan att han kvällen innan gick till sängs som vanligt i sin trygga, lite nedgångna lya hemma i Amsterdam!
  Livet har lärt Herman att inte gå till överdrift med sina känslor, men nu måste han fråga sig: Är han ännu av den värld han somnade ifrån i går?
  I översättning av Ingrid Wikén Bonde.

  »Den bittert muttrande pensionerade läraren växer sig till en fascinerande ciceron i de sönderfallande minnenas skog. En bister betraktelse över samtidens dumhet.« | JENNY ASCHENBRENNER, KULTURNYTT, SVERIGES RADIO

  »Cees Nooteboom speglar vårt behov av sagor samtidigt som han gestaltar den misslyckade myten, vår eviga jakt på det förflutnas förlorade skönhet. Att läsa hans romaner är att ge sig ut på resa mot verkligheten längs diktens avvägar.« | ANN LINGEBRANDT, HELSINGBORGS DAGBLAD
  Läs mer
 13. Om Tjuvens dagbok av Jean Genet, E-bok
  Om Tjuvens dagbok av Jean Genet, E-bok
  Isbn: 9789176452608
  E-bok
  21,75 kr

  Nyskrivet förord av författaren Torbjörn Elensky till Jean Genets Tjuvens dagbok.

  Om Tjuvens dagbok av Jean Genet:

  »Genets vackraste bok.« | JEAN-PAUL SARTRE

  »Bara en handfull 1900-talsförfattare, som Kafka och Proust, har en lika viktig, lika auktoritär, lika oåterkallelig röst och stil.« | SUSAN SONTAG

  Som tjuv, tiggare och homosexuell prostituerad flackar Jean Genet runt i trettiotalets Europa. I Spanien, Italien, Österrike, Belgien, dåvarande Tjeckoslovakien, Polen och Nazi-Tyskland. På kaféer, barer och spelhålor. På brottsplatser och i fängelser. Den erfarenheten blir till grund för en berättande poesi av ett slag som ingen skådat, varken förr eller senare.
  Tjuvens dagbok [1949] är Genets mest öppet självbiografiska roman och den tydligaste manifestationen av hans världsbild. Fantasier som river upp Västerlandets djupast rotade normer, när kristendomens språk approprieras och brottslingen helgonförklaras.
  En av världslitteraturens mest originella bekännelseromaner.
  Läs mer
 14. Sea and Sardinia, E-bok
  Sea and Sardinia, E-bok
  Isbn: 9788726954616
  E-bok
  133,10 kr
  'Sea and Sardinia' describes Lawrence and his wife Frieda's 1921 trip to Italy. His poetic exploration mirrors that of his own 'Twilight in Italy' and creates an impression of Sardinia and its people that is still relevant and appealing today. Unmissable for those who enjoy Rudyard Kipling, Franz Kafka, and James Joyce.

  DH Lawrence (1885-1930) was an English poet and novelist. Famed for his lyrical prose, he was uncompromising in his mission to uncover the consequences of modernity and industrialization, particularly on sexuality, instinct, and spontaneity. His works, although innovative, were not truly appreciated until after his death, the most notable of which 'Lady Chatterley's Lover' was adapted to screen in 1981.
  Läs mer
 15. En lättings lättsamma tankar, E-bok
  En lättings lättsamma tankar, E-bok
  Isbn: 9789197659680
  E-bok
  65,25 kr
  En eller annan av mina vänner som jag visat dessa texter för i MS, har anmärkt att de inte alls är så pjåkiga och vissa av mina bekanta har lovat att de skall köpa denna bok, om den någonsin ges ut från trycket. Därför anser jag mig inte ha rätt att längre förhala dess utgivande. Men enbart på grund av denna, om uttrycket tillåts, allmänna efterfrågan, borde jag kanske ändå inte ha vågat mig på att erbjuda dessa mina endast ”lättsamma tankar“ som andlig spis för engelsktalande personer över hela vår jord. Vad läsare av idag söker i en bok är att den bör förbättra, undervisa och upphöja läsarens sinne. Denna bok kan inte ens upphöja en ko. Jag kan inte med gott samvete rekommendera den till något som helst nyttigt ändamål. Allt jag föreslå är, att när ni tröttnar på att läsa ”de bästa hundra böckerna“, så plocka fram denna bok under en halvtimme. Det blir i alla fall en viss omväxling. Läs mer
 16. Tre män i en båt (för att inte tala om hunden), E-bok
  Tre män i en båt (för att inte tala om hunden), E-bok
  Isbn: 9789185729043
  E-bok
  43,50 kr
  Tre män i en båt - För att inte tala om hunden är en komisk berättelse om en båtsemester på Themsen mellan Kingston och Oxford.

  Boken publicerades 1889 och var från början tänkt som en bok för folk som ville längs Themsen, men medan författaren skrev boken blev den till en komedi med olika missöden längs vägen.
  Läs mer
 17. Game Over, E-bok
  Game Over, E-bok
  Isbn: 9789176454909
  E-bok
  43,50 kr
  Game over är en sångbok för bottenlösa röster, för pojkar, fågelbarn, älskande och dödsdömda. För klottare, flyktingar och sommarbarn som sjunger upp ett luftrum där identiteten inte längre är en burfågel, kroppen inte längre en funktion, den muterar och rostar, brinner och åldras.

  Mellan radhus och arkadhallar hörs en kör full av skräp och förvandlingar, sorg och självlysande drömmar. Samvetet är skört och naturen en skuld. Men sista dansen är alltid en tryckare, den är en katastroffilm, där alla kommer varandra nära av världens undergång.

  Viktor Johansson är född 1983 och bor i Uppsala. För diktsamlingen Kapslar (2007) mottog han Borås Tidnings Debutantpris. Game Over är hans tredje bok.

  Pressröster:

  »Viktor Johansson vet precis vad han gör och man tvivlar aldrig på att ett ungt poetiskt geni är i farten«
  Per-Axel Svensson, Borås Tidning

  »Viktor Johansson har mutat in sin egen språkliga domän och gör det med lika delar utsatthet, nyfikenhet och trygghet vilket medför en egen diktvärld man som läser är glad att får vara del av.«
  Per Bergström, Kristianstadsbladet
  Läs mer
 18. Hemliga städer - Rädslans urbana former, E-bok
  Hemliga städer - Rädslans urbana former, E-bok
  Isbn: 9789186133689
  E-bok
  72,50 kr

  Hemliga städer är en essä om underjordiskt liv, flyktingläger, rymdbaser, atombyar och hemliga sällskap. Men framför allt handlar den om inhägnade samhällen (gated communities) och kåkstäder, två allt vanligare extremer i stadsutvecklingens historia.

  I Hemliga städer kopplar Göran Dahlberg i en koncentrerad essäistisk form samman olika former av hemlighållanden. Han rör sig mellan underjordiska städer i Vietnam och flyktingläger i Algeriet, mellan Månbas Alfa och sydafrikanska kåkstäder. Kanske säger alla dessa grader av hemlighetsmakeri mer än vi anar om oss själva och de välbekanta städer vi rör oss i.

  Läs mer
 19. Om Bära mistel av Sara Lidman, E-bok
  Om Bära mistel av Sara Lidman, E-bok
  Isbn: 9789176457078
  E-bok
  21,75 kr
  Nyskrivet förord av författaren och kritikern Maria Zennström till Sara Lidmans Bära mistel.

  Om Bära mistel:

  Bära mistel är en roadmovie med mestadels norrbottnisk fond; Nattajaure, Sitarangi, Nattsprånget och ett nästan Felliniskt persongalleri. Det är berättelsen om den omöjliga, aldrig förverkligade, smärtsamma kärleken mellan dragspelsdrottningen Linda Ståhl och den homosexuelle Björn Ceder. Människorna är heta, exalterade, storslagna. De drivs av sexualitet, skuld, smärta. Bära mistel är en av de vackraste kärleksromaner som skrivits på svenska.

  SARA LIDMAN [1923-2004] föddes i Missenträsk, Jörn i Västerbotten. Hon debuterade 1953 med romanen Tjärdalen och fick ett omedelbart genombrott. Bära mistel (1960) var hennes fjärde roman.
  Läs mer
 20. Om Moll Flanders av Daniel Defoe, E-bok
  Om Moll Flanders av Daniel Defoe, E-bok
  Isbn: 9789176457436
  E-bok
  21,75 kr
  Nyskrivet förord av Anna Uddén till Daniel Defoes Moll Flanders.

  Om Moll Flanders:

  »En av få romaner på det engelska språket som förtjänar att kallas mästerverk.« | VIRGINIA WOOLF

  Moll Flanders berättar historien om en vacker, intelligent kvinna som vill undkomma sitt öde bland de utfattiga i Londons slumkvarter.
  Som kvinna är hennes möjlighet att gifta sig. När hon inte kan räkna med sin ungdom längre väljer hon brottets väg. Under täcknamn och en rad maskeringar blir hon en av Englands och världslitteraturens skickligaste och mest beryktade tjuvar.
  Daniel Defoes roman från 1722 räknas till den engelska litteraturens stora mästerverk.
  Läs mer
Inga fler produkter
produkter per sida