2,00 kr - 289,00 kr
289,00 kr
2,00 kr

325 produkter

325 produkter

Här har vi samlat alla e-böcker inom filosofi. E-böcker du kan ta med överallt och läsa direkt i mobil & på surfplattan. Hitta din nästa läsupplevelse idag!

E-böcker - Filosofi

Laddar ...
Visa som Rutnät Lista

Sortering

Stigande ordning Fallande ordning
 1. Individualistisk gemenskap, E-bok
  Individualistisk gemenskap, E-bok
  Isbn: 9789175179469
  E-bok
  29,00 kr
  Den goda medborgaren i demokratin är kritisk och självständig, men samtidigt ska vi fungera tillsammans och åstadkomma gemensamma resultat. Med kritisk individualism ska vi forma ett gemensamt samhälle. I Individualistisk gemenskap diskuteras sju exempel på denna paradox.

  Kan kritisk självständighet förenas med partipolitik? Hur ska vi, var och en för sig, handla moraliskt i gemensamma samhällsfrågor? Hur starkt är motsatsförhållandet mellan principen om varje folks självbestämmande och varje nations suveränitet, å ena sidan, och övertygelsen att fred förutsätter alla individers lika värde och alla gränsers öppenhet, å den andra? Kan vissa ståndpunkters hegemoniska ställning godtas trots demokratins behov av åsikters fria konkurrens?

  Vilka krav bör ställas på aktualitetsjournalistiken för att den ska ge oss en gemensam grund och samtidigt främja vår kritiska självständighet? Hur kan vetenskapens behov av både självsvåldigt kreativa individualister och inspirerande gemensamma miljöer tillgodoses? Är en etnisk identitet en källa till rikedom, ett hinder för självständig utveckling, eller oviktig?
  Läs mer
 2. Kosmosdialogerna, E-bok
  Kosmosdialogerna, E-bok
  Isbn: 9789187505713
  E-bok
  58,00 kr

  Det här är ingen vanlig intervju. Det här är en dialog med ett högre medvetande. Det här är det samtal vi alltid velat ha.

  Journalisten Anna Lytsy började under en extrem livssituation att kommunicera med den universella intelligens – Kosmos – som Ami Sundeman kanaliserar. I sina personliga samtal med Kosmos fick Anna inblick i ett större sammanhang, som var alldeles för intressant och hoppingivande för att inte delge andra. För att förstå mer bad hon Kosmos om en intervju. Med uppriktig skepticism men även befriande humor krävde Anna svar på tidlösa frågor om människans lidande, alltings uppkomst och tillvarons innersta villkor. Utfrågningen pågick i tre år. Kosmosdialogerna är resultatet. Det här är något vi aldrig tidigare kunnat ta del av.

  Det här är en intervju med universum.

  Det jag talar om är ett slags lidande där den som lider har tappat hoppet. Ett lidande som man inte ser någon väg ut ifrån och där man känner att jag står inte ut, mitt liv gör för ont. Vad säger du till oss då, när vi är där?  Och då förutsätter du att ni kan höra, där och då?  Ja. För jag vill veta vad du svarar. Då skulle jag säga så här: Lyssna nu min kära vän. Det finns kärlek och det finns hopp och det finns tro även om du inte kan känna det just nu. Det finns en mening med ditt lidande, det finns en tanke bakom det. Du är din egen regissör, även om du har glömt bort det. Ha förtröstan, kärleken kommer att segra. Och då skulle jag säga att det är skitsnack. Det är ju jättemånga människor som dör mitt i sitt lidande. Kärleken segrade inte till slut för de dödsmisshand­lade barnen och mördade hatbrottsoffren. Det som segrade då var hatet. Ja, i just det livet var det så för just dem. Och det är det här som är problemet när vi talar med varandra, jag och människorna. Jag ser ju ert ”enda” liv här och nu bara som en fjärt i rymden, eftersom era riktiga liv är så oändligt mycket större. Men om vi ska tala bara utifrån perspektivet ”här och nu på jorden”…så står vi människor inte ut med att det inte blev någon kärlek till slut i våra ”enda” liv. Med att det inte blev någon försoning! Det blev inte medkäns­lan som segrade. Det blev en massgrav. Eller total förnedring. Ett söndersprängt hjärta!  Nu är det ju så här, Anna, att jag kan gå in i det du säger nu, i det du känner, i smärtan och i hopplös­heten. Eller så höjer jag mig från den nivån och ser på det som pågår utifrån ett annat perspektiv. Mitt perspektiv.  Ja, och det är bara det som är intressant för mig. Det andra behöver jag ingen hjälp med. Lida kan jag. Det vet vi ju redan själva hur det känns, vi människor. Bara alltför väl.  

  UR BOKEN

  Läs mer
 3. Kristens resa, E-bok
  Kristens resa, E-bok
  Isbn: 9789187593017
  E-bok
  71,05 kr
  Kristens resa är en fängslande allegorisk skildring. Genom en dröm beskrivs en mans, Kristens, strapatsrika vandring till den himmelska staden. Vägen dit innehåller strider, frestelser och segrar. Han besöker platser som Dödsskuggans dal, den Förtrollade marken, Fåfängans marknad och får kämpa med fiender som Apollyon och Jätten förtvivlan. (Om en del av namnen känns bekanta beror det på bokens stora inflytande genom åren.)

  Boken fick omedelbart efter utgivandet år 1678 en exempellös framgång, och redan efter fyra år hade den kommit ut i inte mindre än sex upplagor. Sedan dess har den aldrig varit ur tryck och har översatts till mer än 200 språk. Den har jämställts med Don Quijote i litterär betydelse. Vid sidan av Det förlorade paradiset är det den brittiska litteraturens viktigaste religiösa verk, men till skillnad från denna skriven på en enkel, effektiv prosa.

  Moderna författare som har varit inspirerade av boken är C. S. Lewis (Böckerna om Narnia), Charlotte Brontë (Jane Eyre) och John Steinbeck (Vredens druvor).
  Läs mer
 4. Bioiluminescence: An Astrophysical theory of what we are, and what we will be, E-bok
  Bioiluminescence: An Astrophysical theory of what we are, and what we will be, E-bok
  Isbn: 9789177852230
  E-bok
  28,51 kr
  This short book presents an astrophysical theory of what we are made of, what are we beyond our biological capsule, and what will happen next. Läs mer
 5. Eljest - ett annat ord för annorlunda, E-bok
  Eljest - ett annat ord för annorlunda, E-bok
  Isbn: 9789188857613
  E-bok
  87,00 kr

  Som vi alla stött på någon gång.
  Innan för detta omslag återfinns, Aha-upplevelser, både i form av feelgood och feel mindre good, tips och råd, ord på din väg.

  Några exempel:
  Den tatuerade dagboken
  Funeral Blues
  Moments
  Ingen säger något, men alla vill veta
  Dalai Lama
  Konsten att knyta en slipsknut
  Lyckligt lottad


  ,,,Jag föste in de andra i sällskapet bakom en buske och själv ställde jag mej väl synlig för bilisterna,,,vips nit bromsade en taxi framför mej. Takskylten som lyst grön ändrades på en millisekund till rött och dörren öppnades och jag möttes av ett bländade vitt smil.
  Men säg den lycka som varar beständigt, med en busvissling lockade jag fram familjen från buskaget, fick in dom i bilen och log åt taxi killen. Han kunde inte göra annat än skratta.
  De åkte iväg och själv gick jag leende de femhundra meterna till vårat hotell.
  Ännu ett moment som gör livet värt att leva.


  Jag måste varna ALLA läsare, särskilt de lite känsligare.
  Denna bok är skriven ur min synvinkel, efter mina upplevelser och intryck. Så det kan förekomma sex, svordomar, en del rasistiska inslag i form av kön, ursprung, uppväxt och dialekt.
  Även förutfattade meningar om blondiner och jag har nog trampat en och annan miljonär på tårna.
  Men livet är inte rättvist.
  En del säger att de hellre gråter i baksätet på en Porsche än i en WV ”Bubbla”,
  men min dotter säger att: Hon äter hellre blodpudding i en tröja införskaffad hos Myrorna och skrattar, än gråter i en tröja från Boomerang.

  Hur som helst har jag en förhoppning om att när du lägger ifrån dej den här boken, gör det med minst en av dessa känslorna:

  - störd
  - körd eller
  - berörd,,,

  Läs mer
 6. 4 Yritystä Menestyä: Rikkomalla mahdollisen rajat ja saavuttamalla mahdotonta, E-bok
  4 Yritystä Menestyä: Rikkomalla mahdollisen rajat ja saavuttamalla mahdotonta, E-bok
  Isbn: 9789528029465
  E-bok
  97,32 kr
  Kirjassa "4 Yritystä Menestyä" kirjailija Arttu Buhman käsittelee periaatteita, joiden avulla pääset rikkomaan unelmiesi mahdollisen rajat ja saavuttamaan mahdotonta 4:llä yrityksellä. Tämä kirja on harjoittelua, kokemusta, menestystä ja energiaa. Läs mer
 7. Lovtal till intet: Essäer om filosofisk hermeneutik, E-bok
  Lovtal till intet: Essäer om filosofisk hermeneutik, E-bok
  Isbn: 9789186133511
  E-bok
  72,50 kr

  Genom att återvända till hermeneutikens antika källor på jakt efter otänkta utgångspunkter öppnar Marcia Sá Cavalcante Schuback dörren mot ett annorlunda sätt att förstå läran om tolkning. 

  Utifrån läsningar av bland andra Aristoteles, Xenofanes, Schleiermacher, Gadamer och Nietzsche, presenterar Sá Cavalcante Schuback en tolkningslära där främlingskap inför det egna och öppenhet inför det främmande skapar ett mellanrum där mening kan uppstå – och visar därmed att hermeneutiken ännu har mycket att bidra med i den samtida humanvetenskapliga forskningen och debatten.

  “Det är en gåva till svensk humaniora, som låter samtalet åter bli en grundform för förståelsen.” (Anders Olsson, DN)

  “Schubacks bok är en viktig bok. Och ovanlig. I åtta essäer med stor tidslig och tematisk räckvidd kring förhållandet hermeneutik och filosofi har hon av den hermeneutiska gärningen skapat ett existentiellt imperativ, och av en svensk bok en internationell angelägenhet” (Anna-Lena Renqvist, Ny Tid)

  Marcia Sá Cavalcante Schuback är docent i filosofi vid Södertörns högskola. Hon har tidigare undervisat i filosofi vid Universidade Federal do Rio de Janeiro, skrivit flera böcker samt översatt bland annat Martin Heideggers Sein und Zeit till portugisiska

  Läs mer
 8. Illusionen om vetenskapen, E-bok
  Illusionen om vetenskapen, E-bok
  Isbn: 9789186683283
  E-bok
  101,50 kr
  Vetenskapen har blivit det moderna samhällets Gud. Men kan man lita på vetenskapen? Ny omskakande bok om den moderna vetenskapens dilemma av professor Peter Stenumgaard.

  Vetenskapen används idag som vår yttersta referens för att förstå tillvaron, bedöma konkurrerande kunskaps­­områden och att kritisera religiösa livsåskådningar. Vetenskapen har därmed i praktiken blivit det moderna samhällets Gud. Vad som dock är okänt för många är att modern vetenskapsteori visat på fundamentala brister och begräns­­ningar i de vetenskapliga metoder som används. Man har till och med visat att vetenskapen inte kan bevisas vara överlägsen andra sätt att skaffa kunskap om tillvaron och att vetenskap inte är en rationell verksamhet. Den moderna vetenskapens auktoritet är således kraftigt ifrågasatt samtidigt som undersökningar visar att människors förtroende för forskare minskar kontinuerligt. Är vetenskapens inflytande på väg att minska på samma sätt som den 
  institutionella kyrkans gjort i västvärlden de senaste 200 åren? Detta skulle i så fall kunna få mycket långtgående konsekvenser i samhället.

  Författaren illustrerar vetenskapens fundamentala problem på ett populärvetenskapligt sätt . Han visar med aktuella exempel på vilka konsekvenser detta får för vetenskapliga tvister och livsåskådnings­­debatter.

  Om författaren: Peter Stenumgaard är teknologie 
  doktor och arbetar till vardags som forskningschef och adjungerad professor. Han har tidigare skrivit boken ”Vetenskap och tro” (XP Media)

  "En utmärkt, begriplig och mycket tankeväckande bok full av konkreta exempel."
  Sven Reichman, författare, med. dr.

  ”Utan tvekan är denna bok en frisk fläkt! Den visar klart hur vetenskap är en genuint mänsklig aktivitet, med samma styrka och svagheter som vi människor har. Trots en gedigen akademisk bakgrund inom de ”hårda vetenskaperna” drar sig inte författaren för att visa hur ofta ståndpunkter felaktigt kallats för sanningar. Det är en sak att forskare kan peka på experimentella resultat och observationer. En helt annan att gå från ”fakta” till tolkning och teori. Ett centralt budskap i boken är nämligen att någon sådan fullt tillförlitlig slutledningsprocedur inte finns.”
  Per Landgren, Fil. Dr. gästforskare vid Oxford University

  "Illusionen om vetenskapen av Peter Stenumgaard utgör ett viktigt inlägg i samhällsdebatten. Den ger en historiskt välförankrad och nyanserad beskrivning av vetenskapens brister och begränsningar, speciellt svårigheterna att exakt definiera vad vetenskap är. Boken förtjänar att läsas av många, såväl forskare som intresserade lekmän. Det är min förhoppning att den ska främja en ärlig och ödmjuk diskussion om hur vetenskap ska bedrivas och presenteras, vilket är viktigt för allmänhetens långsiktiga förtroende."
  Ola Hössjer, professor i matematisk statistik
  Läs mer
 9. Nietzsche: kropp, konst, kunskap, E-bok
  Nietzsche: kropp, konst, kunskap, E-bok
  Isbn: 9789186133467
  E-bok
  72,50 kr

  På vilket sätt är Nietzsche relevant för oss idag? Efter sin hyllade bok om Spinoza går Fredrika Spindler i Nietzsche: Kropp, konst, kunskap i närkamp med Friedrich Nietzsches verk. Utgångspunkten är det otidsenliga i Nietzsches tänkande, hur hans tänkande går på tvärs inte bara mot sin egen, utan även mot vår samtid – däri ligger dess aktualitet. Med lika öppen som skarp blick utmanar oss Spindler att med Nietzsche reflektera över vår tids otänkta: de dolda antaganden som styr begreppsliggörandet av det politiska, det reaktivas ordning, den stumma dialektiken mellan bristen och överflödet, hur kroppen och dess förbisedda passioner är konstitutiv för och alltid överskrider vårt förment förnuftiga tänkande, hur man blir vad man är.

  Spindler angriper Nietzsche med samma verktyg han själv använde i sina genealogiska och kritiska analyser: en mikroskopisk blick kombinerad med distansens pathos, en analytisk kyla parad med det kritiska projektets glädje. I en tid då konfliktlinjerna i det offentliga samtalet tycks vara reducerade till krusningar på samförståndets yta är det av största vikt att med samtidig kraft och precision, styrka och varsamhet, metodiskt fråga ut och rasera den förmodade grund vi alla går på, till förmån för en mer affirmativ hållning gentemot livet självt i alla dess ännu oupptäckta skepnader. Att – och hur – Nietzsches verk åstadkommer detta blir tydligt i Spindlers varsamma läsningar.

  ”Därför måste vi förstå också hur själva filosofin är en fara – ett explosivt material, som Nietzsche säger i Ecce Homo, som i verkligheten äger kraften att spränga våra illusioner, skyddsmurar och livslögner i bitar. Inte för att ersätta dem med absoluta sanningar och eviga värden, utan för att mot dem sätta kraften i nya konstellationer, begrepp och problem vilka i sin tur alltid måste vara präglade av sina egna sprickbildningar. Jag tror att den otidsenlighet som Nietzsche talar om som filosofins är denna: det handlar inte bara om att kunna gå emot sin egen tid, utan om att ur den förskjutning den skapar i visioner, kritik och analys alstra en ny tid, ett nytt liv, mera liv.” (Ur inledningen)

  ”Spindler har ett kort kapitel om politiken som borde tejpas upp ute på stan.” (LO-tidningen)

  Fredrika Spindler är filosof, verksam vid Södertörns Högskola. Hon har tidigare givit ut bland annat Spinoza: Multitud, affekt, kraft

  Läs mer
 10. Spinoza: multitud, affekt, kraft , E-bok
  Spinoza: multitud, affekt, kraft , E-bok
  Isbn: 9789186133474
  E-bok
  72,50 kr

  Få filosofiska verk har mött ett så våldsamt mottagande som Spinozas. Idag är det inte främst hans ifrågasättande av själens odödlighet och människans särställning i Guds skapelse som ter sig omstörtande, utan hans förståelse av den mänskliga identiteten, som individ och del av en kollektiv gemenskap.

  Spinozas filosofi visar oss människan som kraft, en kraft som ständigt konstituerar sig själv. I Fredrika Spindlers essäer blir just kraft i olika former - som kropp, affekt, kunskap och makt, men också som individ och multitud - avgörande för hans etiskt och politiskt omvälvande förmåga, också i vår egen samtid. Individen kan ur Spinozas perspektiv inte förstås som en på förhand given enhet. I stället måste man undersöka den mångfald av band och affektiva förbindelser till den kollektivitet i vilken varje enskild människa alltid redan är inbegripen, och endast utifrån denna samexistens blir det möjligt att förstå det mänskliga handlandet och tänkandet. Via analysen av de mänskliga passionerna, deras rörelser och inre logik, möjliggörs en idé om kunskap, frihet och subjektivitet som redan från början är ontologisk, existentiell och politisk. Gemensamt för alla dessa områden är avvisandet av en idealitet till förmån för en realitet förankrad i kroppens materialitet, affektivitetens dynamik och tänkandets införlivande i världen.

  Spinoza är den första i en serie av tre fristående böcker där Spindler tänker genom och via Spinoza, Nietzsche och Deleuze.

  ”Fredrika Spindler bänder på 180 späckade sidor bort Spinoza från hans fasta historiska position och låter läsaren möta en långt bredare tänkare som tar sig an både bibeltolkning och samhällskontrakt, och tidens gång kontra den omätbara evigheten.” (Ulrika Stahre, AB)

  Fredrika Spindler är filosof, verksam vid Södertörns högskola. Hon har tidigare givit ut bland annat Philosophie de la puissance et détermination de l’homme chez Spinoza et chez Nietzsche.

  Läs mer
 11. Pojken, mullvaden, räven och hästen, E-bok
  Pojken, mullvaden, räven och hästen, E-bok
  Isbn: 9789137156835
  E-bok
  65,25 kr

  Bästsäljaren och ettan på New York Times och The Sunday Times topplistor äntligen på svenska! Rikt illustrerad med vackra akvareller.

  En vardagsfilosofisk tankebok, en modern fabel och en hjärtevärmande berättelse om vänskap och gemenskap.

  Illustratören Charlie Mackesys bilder har berört en hel värld. I debutboken ”Pojken, mullvaden, räven och hästen” bjuder han in till en sagolik skogspromenad med fyra vänner som diskuterar vad som är viktigt i livet på riktigt: Vad är mod? När är du lycklig? Och finns det något problem som inte blir lite bättre av att äta tårta?

  En bok för alla, om modet att våga be om hjälp och värdet av att vara snäll, mot sig själv och mot andra. Och, minst lika värdefullt, om kärleken till tårta!

  En fin present till den du älskar, inklusive dig själv.

  – – – – – – – – – –

  ”Det här är bland det finaste jag har läst. En hyllning till vänligheten och kärleken. – – – Det är nästan den enda bok man behöver.” Go’kväll

  ”…det var länge sedan jag läste något som gjorde mig så glad och eftertänksam… de fyra vännernas filosofiska tankar och resonemang fick mig att tänka bra, glada och tacksamma tankar.” Blekinge Läns Tidning

  ”Tröst, råd och visdom för stora och små.” Norra Skåne

  ”Den här golvade mig!” Amelia Adamo, M-magasin

  Läs mer
 12. Homunculus, E-bok
  Homunculus, E-bok
  Isbn: 9789186567545
  E-bok
  72,50 kr
  Det fritänkande, obekväma geniet vandrade genom ett Europa i konvulsioner och botade sjuka med sina revolutionerande metoder, predikade sin nya filosofi och ställde till storgräl var han än befann sig.

  Boken om homunculus och andra texter presenterar de första svenska översättningarna av några av Paracelsus skrifter. Här får vi en fantastisk inblick i ett passionerat sinne som uttrycker sig med ett färgrikt språk.

  Översättaren Norbert Feusi föddes i Schweiz 1935 och är bosatt i Sverige sedan 1963. Han doktorerade i filmvetenskap med avhandlingen Fadersbilden i schweizisk film. Sedan 1993 är han ordförande för Svenska Paracelsus-sällskapet.

  Läs mer
 13. Vetenskap och Tro, E-bok
  Vetenskap och Tro, E-bok
  Isbn: 9789186683450
  E-bok
  79,75 kr
  Vetenskap och tro av Peter Stenumgaard

  Författaren visar i denna bok vilken roll gudstron spelat hos några av vår världs mest betydande vetenskapsmän, och hur tro kan och rationellt tänkande samverkat till omvälvande vetenskapliga bedrifter. Han belyser de problem den moderna vetenskapen brottas med och ger svar på tal då det gäller farhågor om att kristen tro skulle hämma vetenskaplig utveckling.

  Stenumgaard är professor och forskningschef. Han är grundutbildad civilingenjör inom Teknisk Fysik och Elektroteknik samt teknologie doktor.
  Läs mer
 14. Den tredje boken, E-bok
  Den tredje boken, E-bok
  Isbn: 9789197659697
  E-bok
  79,75 kr
  Albert Einstein sa en gång: "Det mest ofattbara med universum är att det är fattbart". Men hur mycket vet vi egentligen om universum? Är det bara tre dimensioner eller finns det fler dimensioner bortom vår uppfattningsförmåga?

  Med Einsteins teorier som utgångspunkt studerar Ingrid Fredriksson universums natur och begränsningarna i dagens vetenskap i en tankeväckande diskussion som går på djupet när det gäller en fråga vi alla funderar över... finns det någon form av liv efter döden?
  Läs mer
 15. En bok om Vetenskap, evolution, skapelse och gudstro, E-bok
  En bok om Vetenskap, evolution, skapelse och gudstro, E-bok
  Isbn: 9789186683467
  E-bok
  116,00 kr
  En bok om Vetenskap, Evolution, Skapelse, Gudstro

  Författare: Per Landgren, Kjell Ulander, Olof Amkoff, Curt Roslund, Sven Reichmann, Krister Renard, Tomas Widholm, Anders Gärdeborn, Magnus Landgren, Vesa Annala

  Boken innehåller ett antal oberoende artiklar skrivna av tio olika författare med en introduktion av Per Landgren. Artiklarna belyser på olika sätt vetenskapens förhållande till de stora livsfrågorna och den kristna tron, speciellt inom områdena evolution och skapelse. Skillnaden mellan vetenskap och tro, fakta och förmodan, klargörs och åskådliggörs genom många exempel. Frågan om hur subjektiv den objektiva forskningen egentligen är ställs på sin spets.
  Läs mer
 16. Dold verklighet: Om evolution, medvetande och perception, E-bok
  Dold verklighet: Om evolution, medvetande och perception, E-bok
  Isbn: 9789180203746
  E-bok
  97,15 kr

  Kan vi lita på att våra sinnen återger en sann bild av verkligheten?

  Svaret på denna klassiska filosofiska fråga har sedan evolutionsteorins genombrott varit otvetydigt jakande. Men på tvärs med vedertagna vetenskapliga teorier hävdar kognitionsvetaren Donald Hoffman att evolutionen inte utformat våra sinnen till att återge verkligheten på ett sanningsenligt sätt, utan snarare på sätt som främjar vår överlevnad. Konsekvensen är att våra mest vardagliga upplevelser av objekt i tid och rum inte är mer än användbara symboler, likt ikoner på en datorskärm, snarare än sanningsenliga representationer av tingens egentliga egenskaper. Även om vi bör ta våra upplevelser av världen på allvar bör vi alltså inte ta dem bokstavligt. 

  Dold verklighet är ett populärvetenskaplig presentation av Donald Hoffmans revolutionerande forskning. Med beprövad vetenskap och lika underhållande som snillrik skärpa får han läsaren att ifrågasätta sina mest grundläggande intuitioner om världen. 

  Med ett förord av författaren och läkaren Anders Hansen.

  Läs mer
 17. Enhetssamlingen: Loke Hagbergs samlade verk som tonåring volym I, E-bok
  Enhetssamlingen: Loke Hagbergs samlade verk som tonåring volym I, E-bok
  Isbn: 9789180272704
  E-bok
  52,16 kr
  Detta är Enhetssamlingen, första volymen av mina samlade verk som tonåring. Enhetssamlingen innehåller många misstag och felaktigheter som jag inte håller med om längre (jag insåg inte politikens helhet och var lite väl anti den sociala konstruktivismen, jag hade heller inte insett alla konsekvenser av den digitala filosofin) - en del av filosofin och argumenten är dock korrekta. Det som inte motbevisas av mina senare böcker i Digital Marxism-traditionen kan vara av värde. Det kan ses som ett historiskt dokument. Läs mer
 18. Till det omöjligas konst - Essäer om litteratur och psykoanalys, E-bok
  Till det omöjligas konst - Essäer om litteratur och psykoanalys, E-bok
  Isbn: 9789186133665
  E-bok
  72,50 kr
  Till det omöjligas konst rymmer åtta essäer om litteraturens och konstens relation till det som inte låter sig fångas i en språklig eller konstnärlig framställning. Carin Franzén rör sig över ett vitt fält av estetiska, filosofiska frågor, från Dante till Jelinek. På olika vis handlar texterna om den ”långa väg” som gör konsten och litteraturen till något mer än konsumtion. Läs mer
 19. Proslogion: Samtal med Gud, E-bok
  Proslogion: Samtal med Gud, E-bok
  Isbn: 9789187593567
  E-bok
  50,02 kr
  Vem är Gud? Finns han och kan vi närma oss honom? Så skulle man kunna sammanfatta Proslogion, som innehåller historiens kanske mest berömda Gudsbevis, det ontologiska, vilket tar sin utgångspunkt i Guds egenskaper. Det är genialt och skenbart enkelt, men intill denna dag har filosofer svårt att verderlägga det. Det har utvecklats i många andra varianter, men Anselms står sig fortfarande som den mest övertygande.

  Det är också här man hittar det berömda citatet: "Jag försöker inte förstå för att kunna tro, utan jag tror för att kunna förstå. Ty detta tror jag även, att om jag inte trodde, så skulle jag inte förstå."

  Proslogion - "Samtal med Gud" - ett av medeltidens viktigaste verk, är därtill en vackert meditativ text.
  Läs mer
 20. Köttets poesi: könslemmarna i svensk text från Stiernhielm till Almqvist, E-bok
  Köttets poesi: könslemmarna i svensk text från Stiernhielm till Almqvist, E-bok
  Isbn: 9789186567569
  E-bok
  72,50 kr
  Den första upplagan av Köttets poesi kom 1997. Den här nya upplagan – nummer fem i den populära serien "Vertigos erotiska klassiker" – har utökats med ett nyskrivet förord och några pornografiska 1800-talstexter.

  Idén till antologin föddes ursprungligen under en eller annan handskriftsorgie på Kungliga biblioteket i Stockholm. Kunde det vara så att en särskild poetisk fantasi träder i kraft när en författare, skönlitterär eller vetenskaplig, skriver om de delar av kroppen som skall hållas dolda? Det påföljande arkivarbetet tycktes ge ett jakande svar åt frågan.

  I Köttets poesi har svenska texter från tre sekler samlats, med en sak gemensamt: könet. Eufemistiskt eller utan omsvep, poetiskt eller krasst talar författarna om de sällsamma frukter som växer mellan människornas ben. Köttets poesi uppstår när anden, den sublimerade kroppen, återvänder till kroppen, som nu är avsublimerad ande.

  Här finns texter av berömdheter som Stiernhielm, Lucidor, Swedenborg, Lenngren och Almqvist. Här hittar vi bröllopsgåtor från 1600-talet, horhuspoesi från 1700-talet och 1800-talserotika. Här möter vi läkare, siare, skalder och pornografer och deras snirkliga närmanden till det mest och minst mänskliga av allt.

  Köttets poesi förblir ett unikt projekt: en litterär originaltext-antologi som byggs upp kring en kroppslighetens poetologi iställlet för genrer eller epoker. Den har ett särskilt värde genom att den fylligt introducerar två genrer som fått föga uppmärksamhet i den svenska litteraturhistorien: 1600-talets bröllopsgåtor och det sena 1700-talets hordiktning.
  Läs mer
Inga fler produkter
produkter per sida