37,00 kr - 524,00 kr
524,00 kr
37,00 kr

518 produkter

518 produkter

Böcker - Filosofi och idéhistoria

Laddar ...
Visa som Rutnät Lista

Sortering

Stigande ordning Fallande ordning
 1. Den fria viljan och evolutionen
  Den fria viljan och evolutionen
  Bok
  233,00 kr
  De flesta människor funderar då och då över vad de tänker göra härnäst – och tar för givet att de inom vissa ramar har en viss vilje- och handlingsfrihet. Denna vardagsåsikt står emellertid inte högt i kurs bland dagens filosofer och vetenskapsmän. Här är istället den dominerande uppfattningen att alla händelser och processer i världen kan förklaras med olika orsaksfaktorer. Någon viljefrihet i traditionell bemärkelse finns inte. Den ståndpunkten har absurda konsekvenser, menar Ingvar Johansson, professor emeritus i filosofi vid Umeå universitet.

  I essän "Den fria viljan och evolutionen" försvarar Johansson den fria viljan från ett helt igenom naturalistiskt, evolutionärt och sekulärt perspektiv. Evolutionsläran är – ordentligt genomtänkt – fullt förenlig med åsikten att det finns fria viljor. Den säger uttryckligen att det successivt under evolutionens gång uppkommit nya typer av fysikalisk-kemiska objekt och biologiska organismer, och den tillåter åsikten att det också uppkommit nya lagbundenheter. Inget principiellt hindrar, menar Johansson, att det i evolutionen också uppkommit fenomen som inte i alla sina detaljer är lagbundna. Det är en oerhörd skillnad mellan att anse att viljans frihet har överdrivits, vilket den moderna vetenskapen har visat, och att förneka den helt. Det är totalförnekelsen som leder till absurditeter.

  Ingvar Johansson är professor emeritus i filosofi vid Umeå universitet. Centralt i hans filosofiska tänkande har varit ontologi och vetenskapsfilosofi. Båda områdena är centrala för frågan hur vi bör se på den fria viljan i ljuset av evolutionen och modern vetenskap.
  Läs mer
 2. Deeply Felt : Religion & Violence within the Anarchist Turn
  Deeply Felt : Religion & Violence within the Anarchist Turn
  Bok
  294,00 kr
  This book is a reflection upon the anarchist turn. It takes three newish anarchists and interprets their work following the method of exegesis. Läs mer
 3. Förtvivlade läsningar : Litteratur som motstånd och läsning som etik
  Förtvivlade läsningar : Litteratur som motstånd och läsning som etik
  Bok
  221,00 kr
  Vad kan litteraturen göra i egenskap av kritik? Som plats för något nytt och annat? Vad kan den inte göra? Och hur kan läsaren ta ansvar för litteraturen som möjlighet? Läs mer
 4. Ta ställning för ett meningsfullt liv
  Ta ställning för ett meningsfullt liv
  Bok
  75,00 kr

  I Ta ställning för ett meningsfullt liv pekar Sven Brinkmann på hur vi kan ge mening åt våra liv genom att sluta fokusera på oss själva och vår inre utveckling.

  Hur bör vi leva? Vad är meningen med livet? Hur ska vi leva tillsammans? Detta är några av de stora och viktiga frågor som Brinkmann tar upp i boken, och det handlar inte om abstrakt resonerande, utan svaren har bäring direkt på våra egna liv.

  I bokens tio kapitel går Svend Brinkmann igenom tio centrala begrepp inom filosofin som har relevans för dessa frågor. Han låter tio enskilda filosofer guida oss kring specifika frågeställningar såsom godhet, värdighet, sanning, kärlek, förlåtelse och död.

  Svend Brinkmanns nya bok kan ses som en fristående fortsättning på hans Stå fast, som utkom hösten 2015, och är en lättbegriplig introduktion till de livsfilosofiska frågorna.

  Läs mer
 5. Från Platon till demokratins kris
  Från Platon till demokratins kris
  Bok
  266,00 kr

  År 1972 utkom en bok med titeln "Från Platon till Lenin: de politiska idéernas historia" skriven av idéhistorikern Sven-Eric Liedman, sedermera känd professor och författare till uppmärksammade böcker som "I skuggan av framtiden: modernitetens idéhistoria" (Augustvinnare 1997) och "Ett oändligt äventyr: om människans kunskaper".

  "Från Platon till ..." har blivit något av ett standardverk om de ledande politiska tänkarna genom tiderna. Boken har följt med sin tid, och under åren har titeln ändrats i takt med ämnets uppdatering. Vid förra titelbytet fick den heta "Från Platon till kriget mot terrorismen" medan denna femtonde omarbetning bär titeln "Från Platon till demokratins kris". Så gott som allt som handlar om tiden efter 1945 är nytt.

  Läs mer
 6. Allvarligt talat
  Allvarligt talat
  Bok
  192,00 kr

  I en rad radioprogram i Sveriges Radios P1 har Lena Andersson tillsammans med författarna PO Enquist och Horace Engdahl svarat på lyssnarfrågor om filosofiska och moraliska spörsmål: är potatisen en varelse, eller just bara en potatis? Måste man älska sina föräldrar? Varför bryr sig inga om de äldre? Varför trånar man efter den man inte kan få? Finns det någon som är Den Rätte för mig?

  <
  Läs mer
 7. Medicinsk etik - En social filosofisk analys
  Medicinsk etik - En social filosofisk analys
  Bok
  200,00 kr
 8. Antiken, Människors undran
  Antiken, Människors undran
  Bok
  270,00 kr

  Människors undran är första delen i fyrbandsverket Europas idéhistoria. Ronny Ambjörnsson skriver om det antika skedet och berättar om den europeiska kulturens rötter, den antika grekiska filosofin och den begynnande vetenskapen.


  Det är under antiken tankelinjer dras upp, forskningsprogram initieras och förhållningssätt formuleras, allt som sedan komm

  Läs mer
 9. Allt allvarligt talat
  Allt allvarligt talat
  Bok
  74,00 kr
  Lena Andersson har i flera år tillsammans med kolleger som P O Enquist och Horace Engdahl svarat på lyssnarnas frågor om existentiella ämnen - måste man älska sina föräldrar, hur ska man veta vad man ska göra i livet, hur vet en författare när boken är slut och är potatisen en varelse - och Lena Anderssons svar har samlats i två böcker: Allvarligt talat och Mer allvarligt talat. I Allt allva... Läs mer
 10. Mer allvarligt talat
  Mer allvarligt talat
  Bok
  192,00 kr

  De senaste tre åren har Lena Andersson deltagit i Sveriges Radios programserie Allvarligt talat, senast tillsammans med Horace Engdahl, och svarat på lyssnarnas resonemang och undringar i existentiella frågor. Hennes tidigare svar samlades 2015 i "Allvarligt talat", och här kommer den efterlängtade fortsättningen.


  Det är frågor ställda på största allvar och besvarade med samma allvar...
  Läs mer
 11. Rousseau domare över Jean-Jacques : dialoger
  Rousseau domare över Jean-Jacques : dialoger
  Bok
  272,00 kr

  När Rousseau läste upp sina berömda Bekännelser på 1770-talet möttes han av en rungande tystnad, vilket sårade honom djupt. Därför skrev han dessa fiktiva dialoger mellan en intresserad utlänning vid namn Rousseau och en fientligt inställd fransman, ett slags försvar som är filosofens märkligaste verk.


  Översättningen har sin egen historia. David Sprengel (1880-1941), som var en både omstridd...
  Läs mer
 12. Dissensus : drömmar och mardrömmar i demokratins idéhistoria
  Dissensus : drömmar och mardrömmar i demokratins idéhistoria
  Bok
  280,00 kr

  2021 är det 100 år sedan allmän ock lika rösträtt infördes i Sverige, men kan vi någonsin ta demokratin för given?

  Läs mer
 13. Fursten
  Fursten
  Bok
  272,00 kr
  "'Machiavellis mångbottnade och ständigt aktuella verk Läs mer
 14. Gula idéer sover lugnt Filosofi för gy 1+2, andra upplagan
  Gula idéer sover lugnt Filosofi för gy 1+2, andra upplagan
  Bok
  488,00 kr

  Gula idéer sover lugnt är ett läromedel för gymnasiets kurser Filosofi 1 och 2. Boken täcker in flera filosofiska problemområden och eleverna får många möjligheter att diskutera filosofiska frågor.

  Läs mer
 15. Användbar evidens : om följsamhet och anpassningar
  Användbar evidens : om följsamhet och anpassningar
  Bok
  425,00 kr

  Idag förväntas alla använda evidensbaserade metoder. Men det är inte så lätt i praktiken och därför anpassas metoderna ofta. Vad händer då? Kan man lita på att insatserna är säkra och hjälper? Fungerar de kanske till och med bättre?


  Författarna reder ut vad evidens är och hur tillförlitlig kunskap kan tas fram. Utförligt beskriver de varför följsamhet till evidensbaserade metoder är viktigt...
  Läs mer
 16. Europas idéhistoria. Medeltiden, Tankens pilgrimer
  Europas idéhistoria. Medeltiden, Tankens pilgrimer
  Bok
  270,00 kr
  "'Tankens pilgrimer behandlar medeltiden. En grundläggande tanke hos Ronny Ambjörnsson är att kulturmöten spelar en viktig roll
  Läs mer
 17. Pojken, mullvaden, räven och hästen
  Pojken, mullvaden, räven och hästen
  Bok
  220,00 kr

  Bästsäljaren och ettan på New York Times och The Sunday Times topplistor äntligen på svenska! Rikt illustrerad med vackra akvareller.

  En vardagsfilosofisk tankebok, en modern fabel och en hjärtevärmande berättelse om vänskap och gemenskap.

  Illustratören Charlie Mackesys bilder har berört en hel värld. I debutboken ”Pojken, mullvaden, räven och hästen” bjuder han in till en sagolik skogspromenad med fyra vänner som diskuterar vad som är viktigt i livet på riktigt: Vad är mod? När är du lycklig? Och finns det något problem som inte blir lite bättre av att äta tårta?

  En bok för alla, om modet att våga be om hjälp och värdet av att vara snäll, mot sig själv och mot andra. Och, minst lika värdefullt, om kärleken till tårta!

  En fin present till den du älskar, inklusive dig själv.

  – – – – – – – – – –

  ”Det här är bland det finaste jag har läst. En hyllning till vänligheten och kärleken. – – – Det är nästan den enda bok man behöver.” Go’kväll

  ”…det var länge sedan jag läste något som gjorde mig så glad och eftertänksam… de fyra vännernas filosofiska tankar och resonemang fick mig att tänka bra, glada och tacksamma tankar.” Blekinge Läns Tidning

  ”Tröst, råd och visdom för stora och små.” Norra Skåne

  ”Den här golvade mig!” Amelia Adamo, M-magasin

  Läs mer
Inga fler produkter
produkter per sida