Läran om själen kommer från grekiskan och beskriver "sinne", "kunskap" och "samtal" och det är dessa tre ord som är betydelsen av termen psykologi. Ordet psykologi kan för en del ses som lite av en skrämmande, okänd värld. För andra innebär ordet psykologi en insikt i de kunskaper vi har idag om hur vi som människor lär oss, fungerar i olika situationer och hur vi påverkar varandra. Men även att förstå sig på hur kunskaper inom detta ämne kan ge oss verktyg till hur vi som individer kan tänka för att uppnå en individuell hälsa och välmående.
Inspireras till en ny syn på ämnet psykologi genom att läsa e-boken "Vad optimister vet - och du kan lära dig: Hitta vardagsglädjen med positiv psykologi" av Nicolas Jacquemot.
Ju mer vi lär oss inom ett ämne desto intressantare blir det ofta, det gäller i högsta grad ämnet psykologi. Psykologi är ett brett ämne där vi hittar inriktningar såsom kognitiv psykologi som innebär människans inlärning, reflektion och tänkande och socialpsykologi som innebär hur människan tänker kring sig själv och om andra i sociala sammanhang som familj, relationer, skola och arbete.
Psykologi och yrken inom detta område är idag vanligare än om vi ser bakåt i tiden. Kanske hittar vi några anledningar till detta genom att vårt samhälle idag framkallar nya typer av sjukdomar och sjukdomstillstånd som är kopplade till stress, depression och ångest. Ett samlat begrepp för detta är psykisk ohälsa.
Är du projektledare eller jobbar med förändringsarbete och grupper så är förståelsen för människors olika beteenden viktig för att kunna uppnå resultat. Även om planerna och besluten för en förändring är tydliga så är det i slutändan människans faktiska beteende som avgör resultatet. Läs mer om dessa tankegångar i boken "OBM-boken Psykologi för ledare" av Leif E Andersson, där OBM står för Organizational Behavior Management.