Böcker - Kulturhistoria och allmän humaniora

Böcker - Kulturhistoria och allmän humaniora

Rutnät
I det ljusa Småland : en berättelse om Smålands trädgård
Bok
420,00 kr
Ålevangeliet (arabiska)
Bok
434,00 kr
Från kläde till silkesflor : textilprover från 1700-talets svenska fabriker
Bok
449,00 kr
Image
Bok
419,00 kr
Jägare, herdar och bönder : kolonisationen av ett västsvenskt landskap
Bok
529,00 kr
Julita gård : människor och landskap under tusen år
Bok
449,00 kr
Ludvika Lexikon
Bok
420,00 kr
En ny teknik gör entré
Bok
417,00 kr
Locus Celebris : Dalby kyrka, kloster och gård
Bok
419,00 kr
På byggmästarens tid 1920-1957
Bok
469,00 kr
BIBY : ett fideikommiss berättar
Bok
419,00 kr
Aller nådigste herre : familjen rosenhane - en sörmländsk släktsaga under sveriges stormaktstid
Sörmland : strövtåg i kulturlandskapet
Bok
435,00 kr
Före, nu & därefter. Det här är Tomteboda
Bok
482,00 kr

14 Varor

Böcker inom kulturhistoria m.m.

Inom humaniora hittar vi allt som rör människan som en kulturell varelse. Det handlar bland annat om filosofi, språk, litteratur, konst, etnologi och religion. Man studerar människans tänkande och kulturella beteenden. 

Kulturhistoria är den vetenskap som behandlar människans kulturella utveckling. Hur människan har tänkt och hur människan har hanterat samhällsfrågor i historien ger ett viktigt underlag för att förstå hur människan tänker. Detta kan vi sedan använda i utvecklingen av dagens samhälle och med hjälp av historiens kunskap möta nya utmaningar i samhället på ett bättre sätt. 

Humanistiska studier kan leda till yrken som till exempel; språkvetare, översättare, kulturentreprenörer, redaktörer och historiker. 

Den kulturella historien har mycket spännande läsning att erbjuda. Hur har vi till exempel skapat traditioner genom historien och hur kommer det sig att vi i Sverige har de traditioner vi har idag och att andra länder har helt andra traditioner. Vad har vi då för traditioner i Sverige? Och har vi ens funderat över varför vi har dessa traditioner? Fördjupa dig i de svenska traditionerna i boken "Svenska traditioner" av Jan-Öjvind Swahn. Här guidas du genom allt från årets festligheter till vår årliga semeltradition. Vill du lära dig mer specifikt om svensk mathistoria finner du spännande läsning i "Matens historia från A till Ö" av Jan-Öjvind Swahn.  

Traditioner, mat och religion kan vi förstå skiljer sig åt beroende på var i världen man befinner sig. Men hur är det med sånt som vi gör dagligen, dagliga rutiner? Vilka är dina rutiner och hur ofta funderar du över varför du gör på ett visst sätt? Kanske blir detta extra tydligt när vi är ute och reser och möter människor i andra länder som gör på ett helt annat sätt än vad du är van vid. Ge dig själv en tankeställare genom att läsa boken "Sånt vi bara gör" som innehåller vardagshandlingar som både är kulturellt och socialt betingade, till exempel hur vi hanterar köande och hur vi hälsar på varandra.