Böcker - Kulturhistoria och allmän humaniora

Böcker - Kulturhistoria och allmän humaniora

Rutnät
En kort bok om Dalslands kanal
Bok
35,00 kr
15 Swedish Icons : stories & treasures
Bok
97,00 kr
Noll noll : decenniet som förändrade världen
Bok
107,00 kr
Vålnadernas historia : spöken, skeptiker och drömmen om den odödliga själen
Bok
83,00 kr
Dalahästen
Bok
89,00 kr
På kunskapens barrikad - föreningen Strengnenses 100 år
Bok
99,00 kr
Orden som formade Sverige
Bok
81,00 kr
Döda vita män
Bok
72,00 kr
Vardagsrummet : en plats för allt och alla
Bok
88,00 kr
Symboler
Bok
67,00 kr
Oostende 1936 - Stefan Zweig och Joseph Roth sommaren innan mörkret föll
Bok
77,00 kr
Nordiska museet : berättelsen om byggnaden
Bok
49,00 kr
Nordic Museum : The Story of a Building
Bok
49,00 kr
Böckernas furste : en hyllning till Sten G. Lindberg
Bok
59,00 kr
Tvättstugan : en svensk historia
Bok
88,00 kr
Glad påsk
Bok
88,00 kr
Festdagar : från vår fru till vår far
Bok
88,00 kr
Folkhemmets arbetarminnen : en undersökning av de historiska och diskursiva villkoren för svenska arbetares levnadsskildringar
Begrav mig stående : zigenarna och deras resa
Bok
72,00 kr

Artiklar 1-19 av 31

Böcker inom kulturhistoria m.m.

Inom humaniora hittar vi allt som rör människan som en kulturell varelse. Det handlar bland annat om filosofi, språk, litteratur, konst, etnologi och religion. Man studerar människans tänkande och kulturella beteenden. 

Kulturhistoria är den vetenskap som behandlar människans kulturella utveckling. Hur människan har tänkt och hur människan har hanterat samhällsfrågor i historien ger ett viktigt underlag för att förstå hur människan tänker. Detta kan vi sedan använda i utvecklingen av dagens samhälle och med hjälp av historiens kunskap möta nya utmaningar i samhället på ett bättre sätt. 

Humanistiska studier kan leda till yrken som till exempel; språkvetare, översättare, kulturentreprenörer, redaktörer och historiker. 

Den kulturella historien har mycket spännande läsning att erbjuda. Hur har vi till exempel skapat traditioner genom historien och hur kommer det sig att vi i Sverige har de traditioner vi har idag och att andra länder har helt andra traditioner. Vad har vi då för traditioner i Sverige? Och har vi ens funderat över varför vi har dessa traditioner? Fördjupa dig i de svenska traditionerna i boken "Svenska traditioner" av Jan-Öjvind Swahn. Här guidas du genom allt från årets festligheter till vår årliga semeltradition. Vill du lära dig mer specifikt om svensk mathistoria finner du spännande läsning i "Matens historia från A till Ö" av Jan-Öjvind Swahn.  

Traditioner, mat och religion kan vi förstå skiljer sig åt beroende på var i världen man befinner sig. Men hur är det med sånt som vi gör dagligen, dagliga rutiner? Vilka är dina rutiner och hur ofta funderar du över varför du gör på ett visst sätt? Kanske blir detta extra tydligt när vi är ute och reser och möter människor i andra länder som gör på ett helt annat sätt än vad du är van vid. Ge dig själv en tankeställare genom att läsa boken "Sånt vi bara gör" som innehåller vardagshandlingar som både är kulturellt och socialt betingade, till exempel hur vi hanterar köande och hur vi hälsar på varandra.