Böcker - Kulturhistoria och allmän humaniora

Böcker - Kulturhistoria och allmän humaniora

Visa som Rutnät Lista
Sortera
Töser ville jag inte ha
Bok
308,00 kr
Demokratins styvbarn : funktionshinderrörelsen under 150 år
Föremål på flykt
Bok
257,00 kr
Julstämning 2022
Bok
196,00 kr
Övergivna platser finalen
Bok
286,00 kr
Bibliotekarien i Magdeburg : och andra berättelser ur ett radioliv
Mannen i den röda rocken
Bok
211,00 kr
Tomtar
Bok
270,00 kr
Julens växter, smaker och dofter : medicinhistoriska och kulturella funderingar
15 Swedish Icons : stories & treasures
Bok
130,00 kr
Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning
Folkskollärarens bekännelse
Bok
294,00 kr
Kräftsignaler
Bok
294,00 kr
Petter Winge och hans värld : en boktryckare, bokhandlare och utgivare i 1700-talets Nyköping
Kläda blodig skjorta : svenskt barnafödande under 150 år
Sveriges historia för släktforskare
Bok
273,00 kr
Vi minns 50-talet : en nostalgitripp
Bok
216,00 kr
Stockholms gatunamn
Bok
360,00 kr
Stadsvandringar 19
Bok
289,00 kr
Alla fredagsaftnar samlades man : salongsliv genom århundradena

Artiklar 1-20 av 640

Per sida

Böcker inom kulturhistoria m.m.

Inom humaniora hittar vi allt som rör människan som en kulturell varelse. Det handlar bland annat om filosofi, språk, litteratur, konst, etnologi och religion. Man studerar människans tänkande och kulturella beteenden. 

Kulturhistoria är den vetenskap som behandlar människans kulturella utveckling. Hur människan har tänkt och hur människan har hanterat samhällsfrågor i historien ger ett viktigt underlag för att förstå hur människan tänker. Detta kan vi sedan använda i utvecklingen av dagens samhälle och med hjälp av historiens kunskap möta nya utmaningar i samhället på ett bättre sätt. 

Humanistiska studier kan leda till yrken som till exempel; språkvetare, översättare, kulturentreprenörer, redaktörer och historiker. 

Den kulturella historien har mycket spännande läsning att erbjuda. Hur har vi till exempel skapat traditioner genom historien och hur kommer det sig att vi i Sverige har de traditioner vi har idag och att andra länder har helt andra traditioner. Vad har vi då för traditioner i Sverige? Och har vi ens funderat över varför vi har dessa traditioner? Fördjupa dig i de svenska traditionerna i boken "Svenska traditioner" av Jan-Öjvind Swahn. Här guidas du genom allt från årets festligheter till vår årliga semeltradition. Vill du lära dig mer specifikt om svensk mathistoria finner du spännande läsning i "Matens historia från A till Ö" av Jan-Öjvind Swahn.  

Traditioner, mat och religion kan vi förstå skiljer sig åt beroende på var i världen man befinner sig. Men hur är det med sånt som vi gör dagligen, dagliga rutiner? Vilka är dina rutiner och hur ofta funderar du över varför du gör på ett visst sätt? Kanske blir detta extra tydligt när vi är ute och reser och möter människor i andra länder som gör på ett helt annat sätt än vad du är van vid. Ge dig själv en tankeställare genom att läsa boken "Sånt vi bara gör" som innehåller vardagshandlingar som både är kulturellt och socialt betingade, till exempel hur vi hanterar köande och hur vi hälsar på varandra.