- Skogspraktikan - varför vi bör gå över till naturnära skogsbrukBok198,00 krDen här boken berättar lättbegripligt om ett hållbart och ekonomiskt lönsamt alternativ till dagens skogsbruk. Naturnära skogsbruk innebär att vi slutar röja, kalhugga och markbereda och låter skogen växa på ett mer naturligt sätt. Läs merLevande landskap : en resa till framtidens jordbrukBok272,00 krI den personliga reportageboken Levande landskap får vi möta bönder runt om i Sverige som bedriver ekologisk odling och försöker leva långsiktigt hållbart och etiskt försvarbart med jord och djur.Boken bjuder in läsaren till större förståelse för såväl jordbruk som de ekologiska sammanhang vi alla är en del av. Boken är rikt illustrerad med svartvita fotografier av författaren. Läs merDen siste bonden på TämmesbodaBok238,00 kr"Är du törstig?" Stig räcker spannen till fotografen Lars-Olof Hallberg under hans första besök på den småländska gård där syskonen Berit och Stig Aronsson bott sedan nästan sextio år. Hästen Rallaren har just druckit två och en halv spann, och nu är det fotografens tur - om han vill... Läs merSjälvhushållning i praktikenBok280,00 kr
Det är många som drömmer om ett mer självhushållande och naturnära liv, och som i pandemins spår ser praktiska möjligheter att förändra tillvaron. Det här är en inspirerande och kunskapsspäckad grundbok för såväl etablerade självhushållare som för den som fortfarande drömmer vid köksbordet hemma i stan.
Läs mer
Här får läsaren följa med Maria Österåker och hennes familj i deras vardag på en liten gård. Hon målar upp en realistisk bild över vad som är viktigt att tänka på, hur man prioriterar och vad som ger bäst resultat. Hon börjar med förutsättningarna - bor du på en gård kanske du kan bereda en rejäl bit mark för odling och djurhållning, bor du i stan kan du börja småskaligt med groddning, kompostering och tillverkning av egna, miljövänliga hushållsprodukter. I den här reviderade nyutgåvan kan man bland annat lära sig mer om bokashi och biokol, och hur man bygger ett riktigt smart utedass.
Maria Österåker delar frikostigt med sig av misslyckanden, hårt förvärvade erfarenheter och triumfatoriska ögonblick då familjen har nått nästa mål i strävan att leva mer på mindre.Fäbod and seter : summer farms on the Scandinavian peninsulaBok125,00 krCows, goats and sheep are still grazing in the mountains and forests of the Scandinavian peninsula in the ancient tradition of pastoralism. The livestock are a lot fewer in number than they used to be in the heyday of Scandinavian summer pastoralism, the fäbod or seter farming. This book describes summer farming, both history and present, and its effect on the biological diversity.
Läs merSkog : med konsekvenser av slopad arvs- och förmögenhetsskatt 2005 + bilagaBok434,00 krObservera att uppdateringsbilaga ISBN 978-91-87215-520 medföljer fritt vid köp av boken.Den här boken är den första i sitt slag som ger en överblick för den som äger, planerar att köpa/sälja eller generationsväxla skog. Även samägande behandlas.
I dag är en ordentlig ekonomistyrning det viktigaste för att öka avkastningen i privatskogsbruket. Tidigare kunde den skogliga avkastningen ändå öka på grund av 1970-talets höjda virkespriser och in?ation samt 1980-talets omfattande maskinrationaliseringar. För ökad lönsamhet på 2000-talet krävs det i allt högre grad en planerad ekonomi för att nå ett bra resultat i skogen. Den som nöjer sig med att maximera varje enskilt år utan att planera för kommande år får stora skatteproblem och kanske också besvär med skogsvårdslagens begränsningsregler. Den långsiktiga strategin är viktig.
Staffan Seth och Clas Tjäder har genom mångåriga erfarenheter, dels som skogsägare, men framförallt som föreläsare och utbildare på området, uppmärksammat behovet av en bok som tar ett helhetsgrepp på skogsägande där ekonomi, juridik och förvaltning kopplas samman till en helhet. Nu har de skrivit den!
Staffan Seth har sedan 1970-talet arbetat som skattekonsult åt bl.a. jord- och skogsbruk med inriktning på långsiktig planering och generationsväxling. Clas Tjäder bedriver själv skogsbruk och är utbildad skogsmästare och fastighetsmäklare. Han arbetar även med fastighetsfrågor, värdering, köp och försäljning av skog.
Slutligen, Skog inte bara nyttig, inte minst för plånboken, utan också en synnerligen vacker bok.
Läs merSäker bekämpning i lantbruk, trädgårdsodling och skogsbrukBok313,00 krI "Säker bekämpning i lantbruk, trädgårdsodling och skogsbruk" medverkar några av landets främsta experter inom de områden som berör växtskyddsarbetet.
Läs merFrö : på jakt efter framtidens matBok272,00 krHoppet att föda världens befolkning står till mångfalden hos världens fröer. Det finns bara ett problem. Sedan början av 1900-talet har människan utrotat en stor andel av världens grödor.
Läs merHandbok i naturlig biodlingBok272,00 krDet finns flera böcker om biodling - alla lär ut konventionell biodling grundad på att utnyttja bisamhället maximalt. I den här boken berättar biodlare Peter Schneider Vingesköld om en annorlunda biodling där biodlaren istället följer och stödjer bisamhällets naturliga utveckling i samklang med naturen och där hänsyn tas till den intelligens som har utvecklats långt innan vi människor beträdde...
Läs merLivet på gården : jordnära hästbrukBok289,00 krUTÖKAD UTGÅVA
Några mil norr om Sunne i Värmland, bor Peter Nilsson med sin familj på en liten gård alldeles intill sjön Frykens strand. Han driver sitt jordbruk på traditionellt sätt och de tre ardennerhästarna har en central roll i deras liv. Alla maskiner och redskap är av traditionell typ och mycket av arbetet utförs med handkraft. Men utvecklingen står inte stilla.
Läs merEldsjälar i utmarken : samtal med fäbodbrukare i Dalarna på 2000-taletBok286,00 krFör många framstår kanske fäbodliv som exotiskt eller väldigt gammeldags. Men tänk om det i själva verket är dessa ofta mångsysslande småbrukare som bär framtiden i sina händer? Läs merElins bin : om biodling, honung, bivax och businessBok289,00 krElins bin - om biodling, honung, bivax och business, lotsar alla nyfikna och nyblivna biodlare mot sin första nyslungade honung och en trädgård med surrande nya vänner. Läs merFred med jordenBok186,00 krElin Wägner (1882-1949) brukar räknas till de så kallade Tiotalisterna, med sitt samhällsfokuserade författarskap. Wägner var, förutom författare, även verksam som journalist. Till hennes mest kända och uppskattade skönlitterära verk hör bl.a. Norrtullsligan och Pennskaftet, men hon har även gått till historien för sitt engagemang för kvinnlig rösträtt, för fredsrörelsen och för att hon var med och grundade Rädda Barnen 1919. Wägner blev 1937 ledamot av Samfundet De Nio. 1944 blev hon ledamot av Svenska Akademien.
I stridsskriften Fred med jorden (1940) presenterar Elin Wägner tillsammans med politikern, feministen, jordbrukaren och skribenten Elisabeth Tamm (1880-1958) ett program för hur människan bör leva och agera för att åstadkomma ett hållbart samförstånd med jorden. Enligt Wägner och Tamm skulle jorden uppfattas som en levande organism, vilken inte kunde bemästras med brutala mekaniska metoder, utan endast genom mångsidighet och tålamod. Man menade att det gällde att uppnå fred med jorden och att de som var skickade att skapa denna fred var kvinnorna. Läs merSvenskt vin : en vinvärld som växerBok261,00 krSverige är en ung vinnation och ett av de senaste tillskotten i världen bland vinproducerande länder. Titt som tätt poppar det upp nya vingårdar i landet. Med druvsorter som klarar det svenska klimatet bidrar det också till nya dofter och smaker som läggs till vinvärldens gigantiska smakpalett. Läs merFäboden: naturen, kulturen och kulturlandskapetBok125,00 krPå fjällen och i skogarna i Sverige och Norge betar ännu kor och getter med skällor som pinglar. Inte så många som de en gång var under fäbodbrukets glansdagar, men de finns fortfarande. Denna bok skildrar fäbodbrukets historia och nutid samt dess påverkan på den biologiska mångfalden. Betet och slåttern skapar livsmiljöer för en mängd organismer, ett biologiskt kulturarv hotat av upphörd hävd. Läs merFjällbondens avsked : de sista fjällägenheternaBok286,00 krFölj med till landets sista fjällägenheter, från Härjedalen i söder till allra längst upp i Norrbotten
I boken får vi vara med på vårbruk, när korna släpps på skogsbete, höskörd, när får och getter mjölkas för hand och när bönder ger sig ut att fiska och jaga. Gårdarna ligger ofta vid vägs ände eller helt väglöst och här lever folk fortfarande till stor del av självhushållning
Läs merBöcker inom jord- och skogsbruk
Dagens jord- och skogsbruk bygger på långsiktig hållbarhet. För att vi ska kunna odla på våra marker behöver man växelvis låta jordarna vila men även variera de grödor som man odlar. Detta för att återskapa näringsämnen till jordarna. Inom skogen behöver vi tänka långsiktigt genom att återplantera och genomföra gallringar för att gynna tillväxten. Men vi behöver också tänka långsiktigt och ta hänsyn till de naturvärden som finns i skogen genom att till exempel lämna gamla träd för insekter och djur. Vi måste också ta hänsyn till områden med hotade arter och låta dessa tillväxa och åldras utan avverkning.
Sedan urminnes tider har människan bedrivit jord- och skogsbruk. Anledningarna och tillvägagångssätten har varierat genom historien. Det har inte alltid varit den mest hållbara användningen av våra jord- och skogsresurser. Under medeltiden och fram till 1800-talet byggde man skepp runt medelhavet. Vid tillverkningen användes bland annat ädellövträd som är ett starkt virke. Träd högs ner till en så stor utsträckning att det idag inte finns kvar som en naturlig del av många skogsområden kring medelhavet. Trädslagen har förändrats med historien dels för att man insåg att man behövde plantera träd för att få en återväxt och hindra erosion, dels för att man såg ekonomisk vinning med att till exempel plantera snabbväxande eukalyptus och på andra platser även korkek.
I Sverige har man också haft perioder där skogen resurser användes till hög grad, detta var framförallt under tiden för kolmilor och järnverk. I Sverige började järnåldern kring 1000 f. Kr. och järnframställning från ca 400–500 talet f. Kr. Under storhetstiden på 1600-talet gjorde de många masugnarna att det blev brist på skog i Bergslagen.
När vi avverkar på ett skogsskifte är det en skyldighet att även återplantera för framtida utvinning av resurser. Äger du egen skog? Då är du säkert insatt i begrepp som skogsbruksplan, röjning, avverkning och gallring. Kanske har du nyligen förvärvat ditt första skogsskifte och behöver lite råd för att komma igång med din skogsskötsel. Det kan vara väl värt att sätta sig in i och förstå sig på hur man brukar skog eftersom det är en naturresurs som ska kunna ge avkastning och naturvärden i generationer framöver.
Snabba leveranser| Snabb kundservice