Böcker - Jord- och skogsbruk

Rutnät
Skogslandet : en granskning
Bok
147,00 kr
Numbers Don't Lie - 71 Things You Need to Know About the World
Bok
158,00 kr
Hönsskötsel på rimligt vis : sprätthönans teori och praktik
Bok
99,00 kr
Skogslandet : en granskning
Bok
299,00 kr
Levande landskap : en resa till framtidens jordbruk
Bok
239,00 kr
Bisyssla : Bin, biodling och biprodukter
Bok
309,00 kr
Börja med höns i trädgården
Bok
179,00 kr
Livet på gården : jordnära hästbruk
Bok
269,00 kr
Kornas planet : om jordens och mångfaldens beskyddare
Bok
239,00 kr
Skogen på andra sidan hyggena : om orden, hugsvalan och den gäckande hållbarheten
Bok
269,00 kr
Renskötselrätt i nordisk belysning
Bok
299,00 kr
Lantbruk, klimat och framtiden : tankar om forskning, politik och handel
Bok
255,00 kr
Skog : med konsekvenser av slopad arvs- och förmögenhetsskatt 2005 + bilaga
Bok
434,00 kr
Den siste bonden på Tämmesboda
Bok
238,00 kr
Mera mat : att brödföda en växande befolkning
Bok
261,00 kr
Mångfaldens utmark
Bok
323,00 kr
Konsten att hugga träd och ha skogen kvar
Bok
330,00 kr
Grisens historia : så mycket mer än fläsk
Bok
308,00 kr

Artiklar 21-38 av 38

Böcker inom jord- och skogsbruk

Dagens jord- och skogsbruk bygger på långsiktig hållbarhet. För att vi ska kunna odla på våra marker behöver man växelvis låta jordarna vila men även variera de grödor som man odlar. Detta för att återskapa näringsämnen till jordarna. Inom skogen behöver vi tänka långsiktigt genom att återplantera och genomföra gallringar för att gynna tillväxten. Men vi behöver också tänka långsiktigt och ta hänsyn till de naturvärden som finns i skogen genom att till exempel lämna gamla träd för insekter och djur. Vi måste också ta hänsyn till områden med hotade arter och låta dessa tillväxa och åldras utan avverkning. 

Sedan urminnes tider har människan bedrivit jord- och skogsbruk. Anledningarna och tillvägagångssätten har varierat genom historien. Det har inte alltid varit den mest hållbara användningen av våra jord- och skogsresurser. Under medeltiden och fram till 1800-talet byggde man skepp runt medelhavet. Vid tillverkningen användes bland annat ädellövträd som är ett starkt virke. Träd högs ner till en så stor utsträckning att det idag inte finns kvar som en naturlig del av många skogsområden kring medelhavet. Trädslagen har förändrats med historien dels för att man insåg att man behövde plantera träd för att få en återväxt och hindra erosion, dels för att man såg ekonomisk vinning med att till exempel plantera snabbväxande eukalyptus och på andra platser även korkek.  

I Sverige har man också haft perioder där skogen resurser användes till hög grad, detta var framförallt under tiden för kolmilor och järnverk. I Sverige började järnåldern kring 1000 f. Kr. och järnframställning från ca 400–500 talet f. Kr. Under storhetstiden på 1600-talet gjorde de många masugnarna att det blev brist på skog i Bergslagen. 

När vi avverkar på ett skogsskifte är det en skyldighet att även återplantera för framtida utvinning av resurser. Äger du egen skog? Då är du säkert insatt i begrepp som skogsbruksplan, röjning, avverkning och gallring. Kanske har du nyligen förvärvat ditt första skogsskifte och behöver lite råd för att komma igång med din skogsskötsel. Det kan vara väl värt att sätta sig in i och förstå sig på hur man brukar skog eftersom det är en naturresurs som ska kunna ge avkastning och naturvärden i generationer framöver.