Böcker - Jakt och fiske

Böcker - Jakt och fiske

Visa som Rutnät Lista
Sortera

Artiklar 1-20 av 99

Per sida
Från min jägarpenna : ett jägarliv med penna och kamera
Jägare och redskap : från koja till slott
Bok
307,00 kr
Vättern : Fisk och fiskare
Bok
200,00 kr
En passares betraktelser
Bok
198,00 kr
Gäddfeber
Bok
379,00 kr
ABU Optic flugorna
Bok
272,00 kr
Vilthantering med Thomas Ekberg : vildsvin
Bok
216,00 kr
Jakt på vildsvin
Bok
264,00 kr
Laxflugans magi : från bindstäd till laxpool
Bok
216,00 kr
Torrflugefiske : dagsländor
Bok
279,00 kr
Sportfiska landet runt
Bok
216,00 kr
Ett liv med rådjur
Bok
238,00 kr
Laxlycka : om passionen för laxflugfiske - en filosofisk undersökning
Älgjakt med ledhund : från valpval till ledhundschampion
Sportfiskarna och livet under ytan
Bok
323,00 kr
Kräftdjur i hav och sjöar
Bok
216,00 kr
Torrflugefiske: Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter
Vilthantering med Thomas Ekberg : råddjur & dovvilt
Bok
216,00 kr
Emån : Med flugspö längs världens förnämsta havsöringsvatten
Jaktens eldsjälar
Bok
198,00 kr
Visa som Rutnät Lista
Sortera

Artiklar 1-20 av 99

Per sida

Böcker inom jakt & fiske

Jakt och fiske har varit ett naturligt sätt att skaffa föda i vår historia. Mest känt är kanske jägare-samlare, den idag nästintill utdöda samhällsformen där människor helt livnär sig på jakt, fiske och insamling av ätbara växter och bär. Jakt- och fiskeredskap tillverkades av sten, trä och ben. Som jägare och samlare lever man ofta ett liv som nomad där man rör sig och bosätter sig geografiskt tillfälligt på ett sätt som följer djurens naturliga rörelsemönster och naturens årstidsväxlingar. 

Idag utöver vi jakt och fiske på en annan nivå, med andra förutsättningar vad gäller redskap och med andra syften av utövandet. Jakt och fiske utförs idag dels för det enorma intresset hos många människor, dels för köttets skull men också av rent naturvårdsändamål. 

Jakt i våra svenska landskap innebär en variation av landskap som man rör sig i, viltet som man jagar, metoderna och vapnen som man använder och syftet med att man bedriver jakt. Beroende av vilket vilt djur man jagar finns särskilda perioder under året då jakt på det specifika djuret är tillåtet. För att bedriva jakt i vår svenska natur behöver jaktkort som ett bevis på tillstånd att utföra jakt på vilt och jakträtt som innebär rätten att utföra jakt på en jaktmark (vilket vanligen tillfaller markägaren). 

Fiske kan bedrivas som ett yrke, som sportfiske eller som fritidsfiske. Vanligen delar man in fiske utefter vilken typ av vatten man fiskar i, dessa är havsfiske (vanligen lax- och torskfiskar), kustfiske (vanligen plattfisk, sill och sik) och insjöfiske (vanligen gädda, abborre och gös). Inom sportfiske använder man metoder såsom mete, pimpelfiske, spinnfiske, och flugfiske. När man är fritidsfiskare använder man liknande metoder som vid sportfiske och anledningen kan vara rekreation eller att fiska för husbehov. För att fiska i svenska vatten krävs fiskekort som är ett tillstånd att fiska i ett visst vatten under vissa villkor.