Böcker - Jakt och fiske

Böcker - Jakt och fiske

Visa som Rutnät Lista
Sortera
Havsöringsguiden. Skåne & Blekinge
Bok
264,00 kr
Dapping och andra spännande flugfiskemetoder
Bok
272,00 kr
Älskade älgmarker för gammal och ung
Bok
264,00 kr
Lär dig läsa öringvatten
Bok
216,00 kr
Viltstyckmästarens kokbok
Bok
216,00 kr
Havsöring : kustens silver
Bok
238,00 kr
Spännande metoder för gädda, gös och abborre
Bok
238,00 kr
Westrins fjällfisketips : tankar kring ett hållbart fiske
Frank Sawyers nymfteknik
Bok
180,00 kr
Jägarkungar : Gustaf V och hans föregångare
Bok
180,00 kr
Gimåflugorna - Flugor i det nordiska ljuset
Bok
216,00 kr
Nattsländor : flugfiske och flugbindning
Bok
272,00 kr
När stjärnor faller
Bok
140,00 kr
Öringsommar
Bok
132,00 kr
Årsskrift. 2001, Öring
Bok
180,00 kr
I nattsländans land - Fiskeäventyr från norr
Bok
200,00 kr
Sportfiske i ryska vatten
Bok
180,00 kr
Öringfiske med sight fishing-metoden
Bok
216,00 kr
Meta : gädda, gös och abborre
Bok
77,00 kr
Flugfiskets mästare : från gyllene bambu till skiraste dun

Artiklar 1-20 av 97

Per sida

Böcker inom jakt & fiske

Jakt och fiske har varit ett naturligt sätt att skaffa föda i vår historia. Mest känt är kanske jägare-samlare, den idag nästintill utdöda samhällsformen där människor helt livnär sig på jakt, fiske och insamling av ätbara växter och bär. Jakt- och fiskeredskap tillverkades av sten, trä och ben. Som jägare och samlare lever man ofta ett liv som nomad där man rör sig och bosätter sig geografiskt tillfälligt på ett sätt som följer djurens naturliga rörelsemönster och naturens årstidsväxlingar. 

Idag utöver vi jakt och fiske på en annan nivå, med andra förutsättningar vad gäller redskap och med andra syften av utövandet. Jakt och fiske utförs idag dels för det enorma intresset hos många människor, dels för köttets skull men också av rent naturvårdsändamål. 

Jakt i våra svenska landskap innebär en variation av landskap som man rör sig i, viltet som man jagar, metoderna och vapnen som man använder och syftet med att man bedriver jakt. Beroende av vilket vilt djur man jagar finns särskilda perioder under året då jakt på det specifika djuret är tillåtet. För att bedriva jakt i vår svenska natur behöver jaktkort som ett bevis på tillstånd att utföra jakt på vilt och jakträtt som innebär rätten att utföra jakt på en jaktmark (vilket vanligen tillfaller markägaren). 

Fiske kan bedrivas som ett yrke, som sportfiske eller som fritidsfiske. Vanligen delar man in fiske utefter vilken typ av vatten man fiskar i, dessa är havsfiske (vanligen lax- och torskfiskar), kustfiske (vanligen plattfisk, sill och sik) och insjöfiske (vanligen gädda, abborre och gös). Inom sportfiske använder man metoder såsom mete, pimpelfiske, spinnfiske, och flugfiske. När man är fritidsfiskare använder man liknande metoder som vid sportfiske och anledningen kan vara rekreation eller att fiska för husbehov. För att fiska i svenska vatten krävs fiskekort som är ett tillstånd att fiska i ett visst vatten under vissa villkor.