Sändebudet : en berättelse

Av Kader Abdolah
Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Tillgängligt: Slut i lager

29 kr
Beskrivning

Abdolah Zayd är profeten Mohammads sekreterare och krönikör. I denna roll uppsöker han personer som har haft kontakt med Mohammad. Ur samtalen växer bilden fram av profetens liv, berättelser om ängeln Gabriel, Allahs budbärare, och Mohammads svårigheter att bli trodd, hans strategier i kampen och om hur han slutligen tar till våld och besegrar Mekka.Kader Abdolah är född i Iran 1954, men bor sedan många år i exil i Holland. Med romanerna "Spijkerschrift" och "Huset vid moskén" fick han sitt stora genombrott hos kritik och publik runt om i världen.
Läs mer

Mer information

ISBN9789113032818
FörlagNorstedts
Författare Kader Abdolah
BandtypÖvrigt
Upplaga2
SpråkSvenska
MediatypBok

Detaljer

Abdolah Zayd är Mohammads sekreterare och krönikör. I denna roll uppsöker han personer som har haft kontakt med Mohammad under dennes levnad och intervjuar dem som ännu är i livet.

Han talar med torghandlare, järnhandlare, präster, köpmän, kristna, Mohammads dotter, hans vänner och släktingar och hans fiender. Han uppsöker platser som spelat en viktig roll för Mohammad.

Ur samtalen växer bilden fram av profetens liv. Ibland berättar han om hur en sura kom till och om Mohammads kontakter med ängeln Gabriel, Allahs budbärare. Han berättar om Mohammads svårigheter att bli trodd, hans strategier i kampen och om hur han slutligen tar till våld och besegrar Mekka.

"Jag ville skriva om Mohammad som en människa", har Kader Abdolah sagt, "inte som profet". Sändebudet är på många sätt fortsättningen på Huset vid moskén (som 2007 kom tvåa i folkets omröstning av den bästa nederländska boken genom tiderna). Författaren Kader Abdolah växte upp i Iran och varje dag läste hans far och farbröder ur Koranen. De kunde stora delar utantill, men utan att riktigt tolka innehållet. Inte för att den inte gick att förstå utan för att den trots allt var skriven på ett språk som de inte helt kunde behärska. Det var först när Kader Abdolah tvingats i politisk exil i Holland som han på nytt tog sig an Koranen. Nu kände han att han ville ta sig an den på ett litterärt sätt genom att koncentrera sig på berättelserna i den.