Lusitanias undergång

Av Claes-Göran Wetterholm
Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Tillgängligt: Slut i lager

145 kr
Beskrivning

Den 7 maj 1915 torpederades fartyget Lusitania av en tysk ubåt och nästan 1200 människor omkom. Ombord fanns över 100 amerikanska passagerare vilket utlöste en kris mellan det kejserliga Tyskland och Förenta Staterna. Fartygshistorikern och Titanic-experten Claes-Göran Wetterholm behandlar i sin nya bok en spännande historia som i Sverige idag nästan är helt bortglömd men som kom att påverka utgången av första världskriget. Och vad fanns egentligen i lasten? Ost, pälsar och alldagligt gods eller krigsmateriel?
Läs mer

Mer information

ISBN9789151844381
FörlagPrisma
Författare Claes-Göran Wetterholm
BandtypInbunden
Upplaga1
SpråkSvenska
MediatypBok

Detaljer

Ett av världens största fartyg, Lusitania, sänktes den 7 maj 1915 av en tysk ubåt och nästan 1 200 människor omkom. Ombord fanns över 100 amerikanska passagerare. Detta kom att utlösa en kris mellan det kejserliga Tyskland och Förenta Staterna, som ännu inte hade kommit med i första världskriget. Sänkningen blev den enskilt största bidragande orsaken till att president Wilson sedermera lät USA gå med i kriget på de allierades sida och därmed kom Tyskland och axelmakterna att gå förlorande ur kriget. De fredsvillkor som Tyskland måste uppfylla var mycket hårda och de kom att skapa en enorm revanschlust, som Adolf Hitler kunde använda sig av för att komma till makten.

Lusitania torpederades utan förvarning den 7 maj 1915 och sjönk på endast 18 minuter. Efteråt kom anklagelser och motanklagelser att skickas mellan Tyskland, Amerika och Storbitannien.
Vad fanns egentligen i Lusitanias last? Var det som engelsmännen hävdade endast ost, pälsar och annat alldagligt gods, eller hade tyskarna rätt i att det i själva verket var en förfalskad lastlista där det egentliga godset var högexplosivt kontraband?

Det är segrarna som skriver historien, och kanhända var det i själva verket så att Lusitania var ett förment ”neutralt” passagerarfartyg med civila passagerare. Var det i stället så att man utnyttjade passagerarna som mänskliga sköldar för att frakta krigsmateriel?
Denna spännande, märkliga och intrikata historia berättas för första gången i bokform på svenska.