Ljus från ingenstans

Av Lars Andersson
  lager
Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Tillgängligt: I lager

45 kr
Beskrivning

Knut var den som först bröt mark på denna plats, vid Klarälven i Värmland, och fick åttondels skattehemmanet Hedås inskrivet i längderna.

 Fyrahundra år senare skriver Knuts avkomling Lars Andersson en krönika över platsen och dess människor. Han följer dem genom kyrkböcker, sockenstämmoprotokoll och bouppteckningar. I dokumentens tunna ledljus spinner berättelsen sen sin egen historia,, befolkad av kvinnor, män och barn som ingenting lämnat efter sig av eget vittnesbörd.

 Två bondestudenter tar jämsides varsitt jättekliv till Lund och det lärda ståndet, tills deras förhoppningar skingras av kriget.

 En ingift flickhustru vrider sent i sitt liv tingens och kärlekens ordningar ett halvt varv runt.

 En vadmalsvarelse vinner en rödskimrande eldsflamma till fru.

 Två halvbröder och deras mor bevakar varandras rörelser kring en silverbägare.

 ”Ljus från ingenstans” är första delen i berättelsen om en bondbys historia. Den är skriven med ömhet och inlevelse, och i stor förundran. 
Läs mer

Mer information

ISBN9789174293654
FörlagBonnier Pocket
Författare Lars Andersson
BandtypÖvrigt
Upplaga0
SpråkSvenska
MediatypBok

Detaljer-Jag har alltid tänkt att jag förr eller senare måste skriva en bok om Hedås, säger Lars Andersson.

 Hedås är den by på Klarälvens strand där hans far, farmor och därbakom sju ytterligare generationer växte upp. Från kyrkböcker, skifteskartor, jordeböcker, sockenstämmoprotokoll och bouppteckningar har han hämtat yttre fakta om människorna och deras levnadslopp och från sin egen föreställningsförmåga har han hämtat det som givit människorna liv, tankar och känslor.

 Berättelsen börjar med Knut, som först bröt mark på platsen. Efter honom kommer alla de män och kvinnor som hetat Måns, Johannes, Erik, Elin, Per och Cajsa. Barn föds och dör, ofta inom ett par år, andra blir gamla, bygger nytt, dikar ut och röjer. En av Knuts sonsöner tar ett jättekliv till Lund och det lärda ståndet, där allt skingras av kriget och pesten. En ingift 16-årig flickhustru vrider sent i livet tingens och kärlekens ordningar ett halvt varv runt i Hedås. En vadmalsvarelse vinner en rödskimrande eldsflamma till fru. Två halvbröder och deras mor bevakar varandras rörelser kring en silverbägare. Storbönder och nämndemän, fattighjon, torpare, samt den svenska litteraturens enfaldigaste diktare, alla uppstår på nytt i romanen.

 ”Ljus från ingenstans” är första delen i berättelsen om en bondbys historia. Den inleds med att författarens farmor Ida anställer 70-årskalas i byn; därifrån kastas nätet bakåt. I en kommande del står Ida i centrum och berättelsen stiger in över det muntliga minnets tröskel.