Glas och aska

Av Ann Syréhn Tomasevic
Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Tillgängligt: Slut i lager

29 kr
Beskrivning

Lili föds in i en välbärgad familj i Elsass på 1880-talet och växer upp i en omvälvande tid som präglas av oro och det första världskriget som rycker allt närmare.

Nästan hundra år senare ärver den svenska journalisten Amanda oväntat en smaragdring efter Lili och bestämmer sig för att ta reda på mer om henne. Genom Amandas efterforskningar växer bilden av en ovanlig kvinnas dramatiska levnadsöde fram. Lili har levt ett liv som kantats av både tragedier och kärlek och som tagit henne från ett krigsdrabbat Europa till ett Amerika som ler bländande mot sina nyanlända.

I sitt sökande efter Lili konfronteras Amanda obönhörligt med sitt eget förflutna och tvingas rannsaka de val hon gjort genom livet.


Läs mer

Mer information

ISBN9789174291599
FörlagBonnier Pocket
Författare Ann Syréhn Tomasevic
BandtypÖvrigt
Upplaga0
SpråkSvenska
MediatypBok

Detaljer

"... som att bjudas in i ett stort gammalt slott med vindlande korridorer, mörka källare och hundra dörrar på glänt." SydsvenskanÅret är 1884. Lili föds in i en välbärgad familj i Elsass, som just tilldelats Tyskland efter att ha varit franskt under flera århundraden. När den älskade fadern plötsligt dör och första världskriget närmar sig ställs livet på ända. Lili ingår äktenskap med faderns vän Ernst och flyttar med honom till Wien, uppfylld av drömmar om ett nytt liv. Men äktenskapet blir inte som hon tänkt och efter en stor tragedi lämnar Lili Ernst.

Efter nästan tjugo år reser den svenska journalisten Amanda åter till Wien, där hon en gång levt i ett studentäktenskap med Jacob. Den omedelbara anledningen är att hon fått ett oväntat arv efter Lili – en ring som kan spåras tillbaka både till ryska revolutionen och till nazisternas arbetsläger.

Genom Amandas efterforskningar växer bilden av en ovanlig kvinnas dramatiska levnadsöde fram. Lili har levt ett liv som kantats av både tragedier och kärlek. Hon upplever nöd och rikedom, krigsperioder och fredstider, och bär också på en hemlighet. Hon reser från ett Europa i sönderfall, präglat av mellankrigstidens konflikter, till ett Amerika som ler bländande mot sina nyanlända och lockar med löften om framgång och rikedom. I sitt sökande efter Lili konfronteras Amanda obönhörligt med sitt eget smärtsamma förflutna och tvingas rannsaka de val hon gjort genom livet.I Ann Syréhn Tomaševićs debutroman Glas och aska vävs historien sinnrikt samman med nutiden. Här skildras Europas sönderfall och evighetskonflikter under förra århundradet genom en enskild kvinnas fängslande öde.


"Ann Syréhn är en bra berättare, omsorgsfull med historiska fakta, och man sträckläser med förtjusning denna mer än 500-sidiga roman, fylld av spännande och signifikanta episoder." Aftonbladet

" … bara ett par sidor in i texten är jag helt uppslukad och har glömt allt runt mig. Glas och aska är en njutning att läsa, och Syréhn Tomaševićs starka berättarförmåga ger minsta episod liv." Helsingborgs Dagblad