Böcker - Militärväsen och vapen

Böcker - Militärväsen och vapen

Rutnät
Kodnamn - PAM
Bok
79,00 kr

1 Vara

Böcker inom militärväsen och vapen

Vapen har många användningsområden även om de av många förknippas med våld och krig så har vi även områden där man använder vapen på fredliga sätt. Vapen är redskap och utrustning för såväl jakt, tävling och idrott som för krig, brottslighet och självförsvar. Historiskt sätt har vapen utvecklats från knölpåkar, spjut och stenar till dagens moderna vapen som missiler. 

Sverige är känt som fredsnation men med en historia som innebär handel med vapen. Sveriges vapenexpert Linda Åkerström reder ut frågorna man ställer sig kring den svenska vapenexporten i boken "Den svenska vapenexporten" av Linda Åkerström.  

NATO är ett känt begrepp för många, förkortningen står för Nordatlantiska fördragsorganisationen. Atlantpakten som den även kallas trädde i kraft 1949 och där medlemsstaterna är överens om att försvara varandra mot yttre angrepp. Är du allmänpolitiskt intresserad och vill läsa mer om NATOS historia och dess framtida utveckling så passar boken: "NATO: historien om en försvarsallians i förändring" av Ann-Sofie Dahl  

Svensk militärhistoria i nutid, vad innebär det? Efter andra världskriget har frivilliga svenskar agerat som pansarsoldater i bland annat Israel och Afrika. Läs mer om platser där svenskar stridit på platser utöver de som är allmänt kända. "Svenskar i krig efter 1945" av Lars Gyllenhaal och Lennart Westberg. 

I Sverige finns hela elva olika skytteförbund. Två exempel är svenska pistolskytteförbundet och svenska skidskytteförbundet. Inom Svenska Skyttesportförbundet bedrivs gevärsskytte och pistolskytte och inom jaktskytte bedrivs skytte inom grenarna viltmåls- och lerduveskytte. De vapen som används inom de olika kategorierna är pistol, gevär och hagelgevär. 

Jaktvapen är eldhandvapen avsedda för jakt. Den historiska utvecklingen av jaktgevär är liknande den utveckling som skett inom krigsvapen. 1957 kom Sveriges indelning av jaktvapen i klasser utifrån vapnets typ och hur kraftiga de är. För jaktvapen pratar man om vapen inom klass 1 (exempelvis älgjakt), klass 2 (rådjursjakt), klass 3 (räv) och klass 4 (ripa och duva).