Analys av ett försvinnande

Av Hisham Matar
  lager
Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Tillgängligt: I lager

45 kr
Beskrivning

När Nuris mor dör känns det som om ingenting kan fylla tomheten som tagit över familjens lägenhet i Kairo. Till den dag han möter den äldre Mona. Men det är Nuris far, en av Muammar Gaddafis mest kända dissidenter, som Mona förälskar sig i. Deras lycka får Nuri att önska sin far ur världen, något han bittert ångrar när det otänkbara inträffar. Familjen ska fira jul när Nuri och Mona nås av beskedet att fadern har förts bort av egyptiska polisen. Deras liv slås i spillror och de tvingas inse hur lite de vet om mannen som de har älskat.

Analys av ett försvinnande är en stark berättelse om hur livet förändras när en älskad person försvinner ur ens liv. Mycket aktuell författare, Libyen och Egypten är i fokus för världens intresse.


Läs mer

Mer information

ISBN9789174292886
FörlagBonnier Pocket
Författare Hisham Matar
BandtypÖvrigt
Upplaga0
SpråkSvenska
MediatypBok

Detaljer

Brännande aktuell roman om identitet och saknadNuri är bara tio år när hans mor dör. Det känns som om ingenting kan fylla tomheten som tagit över lägenheten där de bor i Kairo. Till den dag han möter Mona.

När Nuri ser Mona första gången där hon sitter intill poolen vid Magda Marina holiday resort, bleknar resten av världen. Men det är Nuris far, en av Muammar Gaddafis mest kända dissidenter, som Mona förälskar sig i och tids nog gifter sig med. Deras lycka kväver Nuri till den grad att han önskar sin far ur världen, något han senare bittert får ångra.

Familjen ska fira jul när Nuri och Mona nås av beskedet att fadern har förts bort av egyptiska polisen. Nuris och Monas liv slås i spillror och de tvingas inse hur lite de vet om mannen som de bägge har älskat.

Analys av ett försvinnande är en lågmäld, tät och vacker berättelse om hur livet förändras när en älskad person försvinner ur ens liv. Mycket aktuell, Libyen och Egypten är i fokus för världens intresse.


"Matars prosa är klar som himlen, Nuris saknad ogripbar som molnen på den. Så lyckas romanen med det svåra: att fånga ett försvinnande som i bärnsten." Dagens Nyheter

"Genom försiktigt antydda känslor skapar Hisham Matar en text laddad av vackert undflyende stämningar och en konstnärligt fruktbar tvetydighet. Han låter läsaren få allt fastare grepp om skeendet och Nuris upplevelse, men han ger den också skuggbilder och nyanser som gör att någon entydig tolkning aldrig kan naglas fast." Svenska Dagbladet

"... en bok som utan att egentligen orda om politik, rasism, klassklyftor och Mellanösterns koloniala historia ger en intressant bakgrund till den arabiska vår som riskerar att sluta i en lång vinter." Expressen