Allt för Frankie

Av Maeve Binchy
  lager
Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Tillgängligt: I lager

45 kr
Beskrivning

Frankies familj är inte som alla men den fungerar bra ändå. Frankies mamma Stella dog när hon föddes men Stella var klok nog att be Frankies pappa Noel ta hand om henne trots att de bara fick en natt tillsammans. Noel ser vid första anblicken inte ut som den perfekte fadern, men han går regelbundet till sina möten hos Anonyma Alkoholister och han har skrivit in sig på vuxengymnasiet.Hjälper honom med Frankie gör Noels amerikanska kusin Emily, som tycker att hon kan fixa allt. Och så finns där Noels goda vän Lisa, som flyttar in hos Noel i väntan på att mannen i hennes liv ska fria, trots att han aldrig verkar komma till skott. Den enda som inte tror på den här konstiga familjen är socialarbetaren Moira som med jämna mellanrum gör hembesök hos Noel. Inte kan väl en familj få se ut på det här sättet, i alla fall inte på Irland, resonerar Moira. Noel tar upp kampen med Moira om ansvaret för Frankie, även om vägen till nykterhet, nytt yrke och föräldraskap inte blir spikrak.
Läs mer

Mer information

ISBN9789113047898
FörlagNorstedts
Författare Maeve Binchy
BandtypÖvrigt
Upplaga1
SpråkSvenska
MediatypBok

Detaljer

I Allt för Frankie dyker den beskäftiga amerikanskan Emily Lynch upp som en senkommen ättling till Jane Austens Emma Woodhouse, den rika och sysslolösa familjeflickan som fördriver tiden med att lägga sig i sina vänners och släktingars liv och gifta bort dem med varandra.

Emily kommer till Irland för att söka sina rötter och hamnar hos sin farbror och faster på St Jarlath's Crescent i Dublins förorter. Precis som Emma sätter Emily igång med att styra och ställa och lägga sig i sina släktingars liv och inte nog med att de låter henne hållas: de blir rent av tacksamma! Emily får minsann att göra, för farbror Charlie har precis blivit uppsagd från sitt jobb som portier på det stora hotellet, faster Josie orkar inte med takten i kexfabriken längre men värst av allt har kusin Noel det. Han smygsuper för att klara av tristessen i vardagen och har precis fått veta att han ska bli far, resultatet av ett one-night-stand som gick i rusets tecken. Stora problem att tackla för någon som precis fyllt 35 år men som fortfarande bor hemma hos mamma och pappa.

Med sin amerikanska inställning får Emily saker och ting att börja hända. Tack vare henne skriver Noel in sig hos AA, börjar studera på kvällstid och bestämmer sig för att flytta hemifrån för att uppfostra dottern Frankie på egen hand. Men vägen fram till nykterhet, yrkesutbildning och föräldraskap blir naturligtvis inte spikrak och vi får följa Noels mödosamma kamp när han stångas med oförstående och fördomsfulla socialarbetare och misstänksamma arbetsgivare samtidigt som han försöker pussla ihop sitt liv som ensamstående förälder.

Till sin hjälp har Noel förstås Emily och föräldrarna men också ett helt batteri av grannar och vänner från St Jarlath's Crescent som vi känner igen från tidigare Binchy-romaner: sjukhusprästen fader Flynn, nyutexaminerade läkaren Declan Caroll, cateringkvinnan Katie Scarlet och många fler. Ett särskilt hjärteknipande porträtt blir det av Stella Dixon, den unga kvinnan som är mor till Noels barn och som lider av obotlig cancer.