Pillret : en berättelse om depressioner och doktorer, forskare och Freud, människor och marknader

Bli först med att recensera denna produkt

Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Tillgängligt: Slut i lager

39 kr

Översikt

Uppskattningsvis 600 000 svenskar tar dagligen någon antidepressiv medicin. Många vittnar om att de sannolikt inte varit i livet idag om läkemedlen inte hade funnits. Andra upplever att problemen blivit större med än utan medicinerna. Här berättar några av dem sin historia.

Pillret är en fascinerande berättelse som blottlägger de ideologiska motsättningarna på själavårdens område och de smarta knepen i marknadsspelet om läkemedelsmiljonerna. Men det är inte någon svartvit historia som i sista kapitlet sorterar skurkarna i ena hörnet och änglarna i det andra. Spelet om själen är betydligt mer komplicerat än så.

Ingrid Carlberg är journalist på Dagens Nyheter. Hon har bland annat skrivit om lobbying i flera uppmärksammade undersökande reportage.

Detaljer

"Hej Ingrid! Jag har läst dina reportage i Dagens Nyheter och undrar om jag kan intressera dig för en rätt hårresande historia om Mia, en god vän till mig som begick självmord i höstas …"

Dessa sorgliga rader i ett läsarbrev blev början på journalisten Ingrid Carlbergs upptäcktsresa i läkemedelsindustrin och den moderna psykiatrin. På jakt efter en större förståelse för spelet kring de moderna antidepressiva medicinerna tar hon läsaren med från Sigmund Freud i artonhundratalets Wien till PR-strategier och marknadsplaner i nutidens multinationella läkemedelsbolag.

Uppskattningsvis 600 000 svenskar tar dagligen någon av de moderna antidepressiva medicinerna. Många vittnar om att de sannolikt inte varit i livet idag om läkemedlen inte hade funnits. Andra upplever att problemen blivit större med än utan medicinerna. I boken berättar några av dem sin historia.

Få läkemedel har som "lyckopillren" väckt så starka känslor i samhällsdebatten och lyfts till så tydliga kulturella symboler för vår samtid. De heter egentligen selektiva serotoninåterupptagshämmare, SSRI, men är mer kända under varumärken som Prozac, Cipramil och Zoloft. Världens allra första depressionsmedicin i den här familjen var dock en svensk uppfinning, signerad nobelpristagaren Arvid Carlsson.

Pillret är en fascinerande berättelse som blottlägger de tuffa ideologiska motsättningarna inom psykiatrin - biologi mot Freud, medicin mot samtal, "piller mot prat" - och de smarta knepen i marknadsspelet om läkemedelsmiljonerna. Men det är inte någon svartvit historia som i sista kapitlet sorterar skurkarna i ena hörnet och änglarna i det andra. Spelet om själen är betydligt mer komplicerat än så: Ska psykiska problem ses som biologiska maskinfel eller som själsliga reaktioner på livserfarenheter? Vad betyder det att läkarutbildningarna om depression betalades med läkemedelsföretagens marknadsföringspengar? Och lämpar sig sjukdomsdiagnoser för marknadsvidgande PR-lanseringar?

Stundtals har läkemedelslobbyns storsatsningar liknat rena marionetteatern.

Mer information

ISBN 9789113037936
Förlag Norstedts
Författare Ingrid Carlberg
Bandtyp Övrigt
Upplaga 2
Språk swe
Mediatyp Bok