När resurser sinar

Samhällets utveckling påverkas av tillgången till naturresurser. Resurser som är lätta att utvinna sinar samtidigt som många anpassningar blir svårare. Vad kan vi göra när vi börjar överskrida gränserna? När resurser sinar ger sätt att hitta svar på problem som måste lösas och i alla fall lindras. Vi måste söka de konstruktiva lösningarna för att undvika de destruktiva.
Läs mer
Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Tillgängligt: I lager

60 kr

Mer information

ISBN 9789185115006
Tillgägnlig för order Ja
Förlag Magnus Redin
Författare Magnus Redin
Bandtyp Häftad
Upplaga 1
Språk swe
Mediatyp Bok

Detaljer

När resurser sinar

Samhällets lokala och globala utveckling påverkas av tillgången till naturresurser. Resurser som är lätta att utvinna sinar samtidigt som den tekniska utvecklingen gör nya resurser tillgängliga.>

Miljöförstörelse och uttömning av naturresurser kan skada samhällets förmåga att snabbt anpassa sig till nya förutsättningar. Det ger en risk för en period med stora förändringar och krympande ekonomi. Omställningar av industrier och konsumtionsvanor kan ske på några år, men om de hanteras med skadlig politik kan det ta mycket längre tid att anpassa sig till de nya förutsättningarna.

Effekterna av resurskriser kommer inte att vara jämnt fördelade över världen utan de kommer att variera minst lika mycket som välståndet varierar i dag. Jag föreslår förhållningssätt till resurs­problemen som både lokalt och globalt ökar den välmående andelen av befolkningen. Det vi genomför i Sverige kan även mildra resursproblemen för människor i andra länder.

Utgående från Sveriges goda förutsättningar ger jag exempel på praktiska åtgärder som förbättrar samhällets förmåga att anpassa sig till de nya förutsättningarna. De bärande principerna är att utnyttja alla initiativ, respektera individer och förändra i takt med att behoven blir uppenbara. Detta kräver förberedelser som är nyttiga oavsett om förändringarna sker snabbt eller långsamt.

Till sist varnar jag för den mest destruktiva politiska risken som är att desperata människor och länder försöker lösa resursproblem genom att plundra och utplåna konkurrenter. När resurser sinar kommer den farligaste konflikten att vara mellan konstruktiva och destruktiva lösningar, mellan humanism och förtryck.