Maffiakrig : nio avrättade män och staden de levde i

Bli först med att recensera denna produkt

Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Tillgängligt: Slut i lager

39 kr

Översikt

På 1990-talet rasade MC-kriget i Skåne, sedan tog de ex-jugoslaviska klanstriderna i Stockholm vid och i Göteborg stod Original GangsterS mot Albanligan. Sedan 2004 rasar återigen ett gängkrig i Skåne. I boken Maffiakrig undersöker Joakim Palmkvist och Tobias Barkman, kriminalreportrar på Sydsvenskan, stadens kriminella nätverk och gangstermord i ett reportage som tränger in bakom tidningsrubrikerna och polisens avmätta kommentarer om ”interna uppgörelser”. Nio avrättningar skildras med fokus på offren – deras bakgrund, kriminella liv och status i den undre världen. Intervjuer med anhöriga och andra närstående blir viktiga i sammanhanget för att göra även dem till människor, inte bara siffror i statistiken.

Detaljer

Nio avrättade män och staden de levde iGängkrigen började i Malmö. Det stora nordiska mc-kriget på 1990-talet var den första stora uppgörelsen. Senare drogs både Göteborg och Stockholm in i våldsspiralen. Nu formas en ny generation gängkriminella i Malmö. Tidigare skedde morden undangömt, men efter 2004 har gangstermorden flyttat ut på Malmös gator. Flera dödliga attentat har misslyckats, men satt allmänheten i fara. De nya gängens förebilder finns i en äldre generation, den som svepande kallats ”juggemaffian”. Morden sker i båda generationerna. Förlorarna finns överallt.

Alla som dör är inte gangsterbossar. Bland mordoffren finns oftast fotfolket. Maffiakrig ger med sitt fokus på offren en mer rättvisande bild av vad dessa dåd handlar om än kvällstidningsrubrikerna.

Tobias Barkman och Joakim Palmkvist är kriminalreportrar på Sydsvenskan. I Maffiakrig gräver de djupare i nio gangstermord, de träffar gängmedlemmar och anhöriga, tränger in i en sluten värld och avslöjar nya omständigheter. Genom mordoffren berättar de om ett skitigt Malmö och granskar gängkriminaliteten bortom organisationsskisser och polisens most wanted-listor. Läsaren får också en inblick i kriminalreporterns yrke och får följa med till Malmös bakgator; svartklubbarna, parkeringshusen, rättssalarna -- och brottsplatserna där gängkriminalitetens största förlorare blir liggande kvar. När blodet rinner på Malmös gator är myten om helrörsfesternas, guldlänkarnas och lyxbilarnas gangstertillvaro långt borta.

Sju av de nio morden är olösta. I kölvattnet av polisens misslyckade mordutredningar föds nya krav på hämnd, och en framväxande alternativ rättsskipning.


"...ett starkt socialreportage." Aftonbladet


Mer information

ISBN 9789174292596
Förlag Bonnier Pocket
Författare Tobias Barkman, Joakim Palmkvist
Bandtyp Övrigt
Upplaga 0
Språk swe
Mediatyp Bok