Jihad : svenskarna i de islamistiska terrornätverken

Ali tränades av al-Qaida, på samma läger som några av männen bakom 11 september-attacken. Tillbaka i Sverige drog han upp planer på ett eget terrordåd.

Jessica uppmanade sin man att dra ut i heligt krig. Sedan han dött i Irak tar hon ensam hand om barnen.

Mirsad greps innan han skulle ta på sig ett bombbälte och spränga sig och andra till döds. Nu har han frigivits av Kriminalvården och förväntas anpassa sig till ett vanligt liv.

Jihad – Jihad – svenskarna i de islamistiska terrornätverken berättar om människorna och idéerna inom den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige. Boken öppnar dörrar till en sluten värld och går till botten med flera av de senaste årens utredningar om terrorbrott.


Läs mer

Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Tillgängligt: Slut i lager

15 kr

Mer information

ISBN 9789175031750
Tillgägnlig för order Ja
Förlag Månpocket
Författare Magnus Sandelin
Bandtyp Övrigt
Upplaga 0
Språk swe
Mediatyp Bok

Detaljer

Inträngande reportage om de svenska terrornätverkenTaimour Abduwahabs sprängdåd i Stockholm 2010 väckte både fasa och förvåning. Hur kunde en till synes vanlig ung man, som vuxit upp under goda förhållanden, utvecklas till en potentiell massmördare?

Men 28-åringen från Tranås var inte den förste svensk som hade radikaliserats och anslutit sig till det globala kriget mot islams påstådda fiender. 200 personer bedöms för närvarande utgöra en så stor säkerhetsrisk att de följs av Säpo.

Journalisten Magnus Sandelin har kartlagt de trådar som löper mellan internationella organisationer, lokala grupper och till synes enskilda individer. Trots att aktörerna kan befinna sig i olika världsdelar är kommunikationsvägarna snabba mellan planläggare, rekryterare, finansiärer och utförare. Samtidigt försvåras säkerhetstjänsternas arbetet av att allt fler agerar på egen hand, utan koppling till etablerade terrororganisationer.

I boken möter vi några av de svenskar som vigt sina liv åt Jihad. Däribland en ung man som tränades i samma läger som männen bakom 11 septemberattacken, en morddömd gängledare som fann ett "äkta brödraskap" och en fyrabarnsmamma som bytte religion och sporrade sin make till att offra sitt liv.

Mer än ett decennium efter att flygplanen kraschade in i World Trade Center i New York lockas ständigt nya rekryter till terrorns aktionsgrupper, i världen och i Sverige. Bara de vet var och när nästa dåd kommer att ske.


"Magnus Sandelins nya bok, Jihad, tvingar läsaren att se en annan sanning i vitögat, en värld där trollen är på riktigt. Fast de kallar sig såklart något annat, som martyrer, eller krigare." Göteborgs-Posten