Hummelhonung

Bli först med att recensera denna produkt

Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Tillgängligt: Slut i lager

29 kr

Översikt

"När hon kom ner i köket igen, det var den onaturliga tystnaden som väckte henne, då var han redan påklädd, han låg på soffan med händerna knäppta över den skrumpnande buken"

En sen oktoberkväll föreläser en medelålders författarinna i församlingshuset i ett litet västerbottniskt samhälle. Bland de fåtaliga åhörarna finns en äldre man som efter föredraget bjuder henne nattkvarter i sitt hem.

Torgny Lindgren, född 1938 i Raggsjö i Västerbotten, är en av Sveriges internationellt mest framgångsrika författare och är flerfaldigt prisbelönad, bland annat för Hummelhonung som fick Augustpriset 1995.

Detaljer

En sen oktoberkväll föreläser en medelålders författarinna om helgon i församlingshuset i ett litet västerbottniskt samhälle. Bland de fåtaliga åhörarna finns en äldre man som efter föredraget bjuder henne nattkvarter i sitt hem som ligger en bilfärd ut i nattmörkret.

När nästa morgon gryr är landskapet kring det ensligt belägna huset insvept i snö. Kvinnan stannar hos mannen i väntan på att vägen bort skall plogas. Medan tiden går skriver hon på en bok om ett helgon. Samtidigt lär hon allt djupare känna sin värd och hans historia. Den tycks gradvis förtunna hennes egen helgonsaga.
Hadar är döende i kräfta och lever för att överleva sin bror, som hjärtsjuk bor nere i sluttningen. De två är fångade i ett livslångt beroende och hat till varandra, och kvinnans roll i detta slutskede av deras liv blir bubärarens och till sist iscensättarens.

Den märkliga och mörkt glödande historia som Torgny Lindgren genom henne berättar utgör ett krön i diktning som även omfattar besläktade norrländska romaner som Ormens väg på Hälleberget, Ljuset och Pölsan - böcker som gjort honom till en av våra stora och folkkära författare.
Hummelhonung belönades med Augustpriset 1995.

Mer information

ISBN 9789113034775
Förlag Norstedts
Författare Torgny Lindgren
Bandtyp Övrigt
Upplaga 6
Språk swe
Mediatyp Bok