Ett liv i glädje och tårar - en polsk judes öde -

Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Tillgängligt: I lager

82 kr

Mer information

ISBN 9789189340374
Tillgägnlig för order Ja
Status definitivt slut
Förlag Megilla-förlaget
Författare Zalma Puterman
Bandtyp Häftad
Upplaga 0
Språk swe
Mediatyp Bok

Detaljer

I slutet av 1960-talet satte de kommunistiska makthavarna i Polen igång en aggressiv antisemitisk kampanj. Den ledde till att tusentals judar blev av med sina arbeten och tvingades gå i exil.

Bland dem fanns Zalma Puterman. Hans öde var redan tidigare dramatiskt nog. Tillsammans med sina föräldrar tvingades han fly undan tyskarna under andra världskriget till Sovjet-unionen. Författaren beskriver detaljerat familjens vedermödor. Efter kriget återvände familjen så småningom till Polen. Som ung akademiker studerade Zalma filosofi i Moskva och fick därigenom en insiktsfull bild av det totalitära sovjetiska systemet.

Boken består inte enbart av Zalmas memoarer. Han diskuterar även en del existensfilosofiska och/eller samhällspolitiska problem som till exempel kommunismen, fascismen, rasismen (i synnerhet i dess antisemitiska gestaltning) och sin egen identitet.

Zalma Puterman är numera pensionerad docent i praktisk filosofi vid Uppsala Universitet. För honom och hans familj blev Sverige tillflyktslandet, och det har också sin hedersplats i boken.