En bluffpilots bekännelse : Thomas Salmes 13 år i himlen

Bli först med att recensera denna produkt

Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Tillgängligt: Slut i lager

49 kr

Översikt

Schiphol utanför Amsterdam, mars 2010. Flygkaptenen Thomas Salme är orolig, en särskild säkerhetskontroll är tydligen på gång. Han har anledning att oroa sig. Sedan tretton år tillbaka har han flugit med förfalskat pilotcertifikat. Den här gången kraschlandar han.

Efter 10000 flygtimmar och 700000 passagerare tar ett osannolikt äventyr slut vid gaten för Corendon Airlines plan till Ankara. Thomas Salme flög över hela världen - i början som styrman, sedan som flygkapten - med dokument han tillverkat i kopieringsapparaten. Gång efter gång har han visat upp dem i säkerhetskontroller, gång efter gång har han klarat sig. Han är van vid den gnagande oron, den är en del av hans yrkesliv. Nu väntar flygplatspolisen i sina lysgula västar på honom. Det är bara att spela spelet en gång till. "Jag är kapten Salme, chefspilot, vad är det som händer?" "Kapten Salme, vi är här för en rutinkontroll. Kan vi gå ombord?" Thomas Salmes resa tar slut. Eller? Det är här den verkliga resan börjar.

Detaljer

Den fantastiska historien om Thomas Salme - den svenske piloten som flög internationellt i tretton år med ett förfalskat pilotcertifikat.

Thomas Salme (född 1969) växer upp i Stockholmsförorten Jordbro, spelar fotboll och hockey men drömmer om att bli pilot. När hans mamma dör i cancer ärver han en summa pengar och kan påbörja en utbildning för att få ett flygcertifikat, för ett mindre plan. För att bli pilot på riktigt krävs längre utbildning, fler flygtimmar och framför allt mer pengar. Det utgör dock inget hinder för Thomas, som börjar bluffa sig fram. Han studerar flygteknik på egen hand och pratar in sig på SAS Flight Academy, där det finns flygsimulatorer. Därifrån är steget inte långt från att förfalska ett trafikflygarcertifikat och på chans söka jobb som styrman för ett italienskt bolag. Och han får jobbet! En trettonårig karriär i cockpit tar sin början.

Men även sanndrömmar har sitt slut och den dag som Thomas länge fruktat kommer i slutet av mars 2010. Han befinner sig på Schiphols flygplats utanför Amsterdam och ska flyga till Ankara för det turkiska flygbolaget Corendon, men han anar oråd. Vid gaten står flygplatspolisen och väntar. Efter 10 000 flygtimmar och 700 000 passagerare tar ett osannolikt äventyr slut. Eller? Det är här berättelsen börjar. Den riktiga resan där verkligheten hinner ifatt både Thomas och den som har fått i uppdrag att skriva hans livs historia, journalisten Stefan Lövgren.

Historien om bluffpiloten Thomas Salme är fascinerande på många plan och handlar inte bara om hans högtflygande liv utan också om jakten på den perfekta storyn eller hur sökandet efter sanningen lätt blir en del av en annan lögn. Inget är vad det synes vara. Kan vi någonsin känna oss säkra när vi stiger på ett flygplan igen? "This is your Captain, Thomas Salme, speaking. Fasten your seatbelts, ready to take off in two minutes."

Mer information

ISBN 9789113048505
Förlag Norstedts
Författare Thomas Salme, Stefan Lövgren
Bandtyp Övrigt
Upplaga 1
Språk swe
Mediatyp Bok