Dumpad

Bli först med att recensera denna produkt

Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Tillgängligt: Slut i lager

39 kr

Översikt

Den sanna berättelsen om en svensk invandrarpojke som dumpades av sina föräldrar i Somalia. 13 år och övergiven i Mogadishu, en av världens farligaste platser. Ensam, efter närmare tre år på drift, lyckas han så småningom ta sig tillbaka till Sverige. Och han är långt ifrån ensam, barn från hela Europa råkar ut för samma sak ...

Boken kom ut första gången 2004, men är lika aktuell i dag.

Detaljer

Ahmed gjorde allt för att passa in i det svenska samhället. Han var ett lyckat fall av integrering. Men föräldrarna som kom från Afrikas horn, ett krigshärjat svältdrabbat nomadsamhälle, begrep sig inte på den västerländska kulturen. Efter år av familjekonflikter beslöt sig familjen för att åka tillbaka till Somalia med förespeglingen att man skulle träffa släktingar. Istället övergavs Ahmed i Mogadishu, en laglös stad, som alla hjälporganisationer lämnat på grund av säkerhetsrisken. Ahmed beslöt sig för att fly landet. Efter tretton månaders slavarbete hos främlingar hade han tjänat ihop tillräckligt med pengar för att ta sig till grannlandet Etiopiens huvudstad Addis Abeba, där närmsta svenska ambassad låg. Han saknade pengar, pass, rättigheter, ägodelar och fick beskedet att han så länge inte minst en av föräldrarna skrev under passansökan kunde komma hem. Problemet var att föräldrarna hade lämnat Sverige och ingen visste var de fanns. Inte heller hade man försökt finna dem.

Efter ännu ett år av ovisshet fick journalisten Per Brinkemo höra talas om den övergivna pojken, han åkte ner till Addis Abeba och letade reda på Ahmed. Efter att ha skrivit om fallet i tidningen tog det plötsligt bara ett par veckor för myndigheterna i Sverige att ordna de papper som krävdes för att Ahmed skulle få komma hem till Sverige.

Boken kom ut första gången 2004, men är lika aktuell i dag.

Mer information

ISBN 9789129688689
Förlag Rabén & Sjögren
Författare Per Brinkemo, Ahmed Hassan Ali
Bandtyp Övrigt
Upplaga 2
Språk swe
Mediatyp Bok